Logo

Десерт «Павлова», або солодощі для балерини

Десерт «Павлова» — відомий рецепт, легко впізнаваний не тільки за назвою, а й завдяки наявності свіжих фруктів і збитих вершків. Знаменита балерина Ганна Павлова, що гастролювала в 1926 році по Австралії і Новій Зеландії, так запала в сердце шеф-повара ресторану одного з готелів, в якому зупинялася, що надихнула його на створення десерту – такого ж чарівного і повітряного, як вона сама. Форма десерту може бути різною: і традиційною – у вигляді торта, і у вигляді тістечок, ну, і у вигляді рулету. Сьогодні у нас буде саме рулет.

desert-pavlova-08-1024x765-1867580

Десерт «Павлова», або солодощі для балерини

Інгредієнти для десерту «Павлова»

Для коржа:

  • Яєчні білки — 4 шт.;
  • Цукор — 200 г;
  • Яблучний оцет — 1 чайна ложка;
  • Кукурудзяний крохмаль — 2 чайні ложки.

Для крему:

  • Вершки жирністю не менше 33 % — 400 г;
  • Цукрова пудра — 3 столових ложки;
  • Свіжі ягоди по сезону, можна замінити на заморожені.

desert-pavlova-01-1024x759-6419067

Інгредієнти для десерту «Павлова»

Спосіб приготування десерту «Павлова»

Отже, приступимо. Беремо яйця та дуже акуратно відокремлюємо білок від жовтка. Тут треба бути дуже уважними, навіть маленька крапелька жовтка — а це жир — може привести до невдачі. Не буду повторювати, що посуд для збивання повинен бути абсолютно чистим.

Збиваємо білок і після цього починаємо по одній ложці додавати цукор. В минулих рецептах я вже зазначала, що цукор для десертів переважно слід брати дрібний, не цукрову пудру, а саме дрібний. Збиваємо до стану жорстких піків, тобто коли бізе не звалюється вниз.

Збиваємо білок до стану жорстких піків

Збиваємо білок до стану жорстких піків

Після цього додаємо 1 чайну ложку лимонного соку або яблучного оцту. Можна замінити і на кілька кристаликів лимонної кислоти. Збиваємо і додаємо кукурудзяний крохмаль. Продовжуємо збивати ще декілька хвилин. Викладаємо наш білок на пергамент.

desert-pavlova-03-1024x759-9850654

Викладаємо білок на пергамент

За допомогою лопатки розрівнюємо по поверхні і відправляємо у духовку за температури 150 градусів на 30 хвилин, до зарум’янювання.

desert-pavlova-04-1024x759-3004976

За допомогою лопатки розрівнюємо білок по поверхні і відправляємо у духовку

Дістаємо з духовки і накриваємо іншим листом паперу для випічки і перевертаємо наш корж. Знімаємо верхній пергамент, даємо коржу час охолонути.

desert-pavlova-05-1024x765-7041595

Знімаємо верхній пергамент та даємо коржу час охолонути

Готуємо крем. Для цього вершки перемішуємо з цукровою пудрою, орієнтуємося на свій смак — більше або менше. Можна ще додати ванільний цукор і збиваємо. Якщо вершки базарні і точно не відомий відсоток жирності, то не поспішайте збивати міксером, щоб не збити їх в масло. Просто перемішуйте вінчиком вручну. І якщо вони занадто загусли, то просто додайте трохи 10%-х вершків.

Дивіться також рецепт вишуканого десерту апельсини в шоколаді.

Можна додати вершковий крем, при цьому відповідно зменшити спочатку кількість вершків. Наприклад: 300 г вершків та 100-150 г вершкового сиру типу Альметте або Філадельфія.

Наносимо отриманий крем рівномірно по всьому коржу. Розподіляємо ягоди.

desert-pavlova-06-1024x765-4035151

Наносимо крем на корж та розподіляємо фрукти

За допомогою нижнього листа пергаменту починаємо згортати наш пласт у рулет.

desert-pavlova-07-1024x765-1447083

Згортаємо рулет

Ну а далі прикрашаємо наш рулет на свій смак, наносимо трохи крему зверху і прикрашаємо ягодами, листочками м’яти… Можна прикрасити фруктовим соусом, шоколадом, мигдальними пластівцями.

desert-pavlova-09-1024x730-4352115

Прикрашаємо рулет на свій смак. Десерт «Павлова» готовий!

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.