Десерт «Павлова» — відомий рецепт, легко впізнаваний не тільки за назвою, а й завдяки наявності свіжих фруктів і збитих вершків. Знаменита балерина Ганна Павлова, що гастролювала в 1926 році по Австралії і Новій Зеландії, так запала в серце шеф-кухаря ресторану одного з готелів, в якому зупинялася, що надихнула його на створення десерту — такого ж чарівного і повітряного, як вона сама. Форма десерту може бути різною: і традиційною — у вигляді торта, і у вигляді тістечок, ну, і у вигляді рулету. Сьогодні у нас буде саме рулет.
Отже, приступимо. Беремо яйця та дуже акуратно відокремлюємо білок від жовтка. Тут треба бути дуже уважними, навіть маленька крапелька жовтка — а це жир — може привести до невдачі. Не буду повторювати, що посуд для збивання повинен бути абсолютно чистим.
Збиваємо білок і після цього починаємо по одній ложці додавати цукор. В минулих рецептах я вже зазначала, що цукор для десертів переважно слід брати дрібний, не цукрову пудру, а саме дрібний. Збиваємо до стану жорстких піків, тобто коли бізе не звалюється вниз.
Після цього додаємо 1 чайну ложку лимонного соку або яблучного оцту. Можна замінити і на кілька кристаликів лимонної кислоти. Збиваємо і додаємо кукурудзяний крохмаль. Продовжуємо збивати ще декілька хвилин. Викладаємо наш білок на пергамент.
За допомогою лопатки розрівнюємо по поверхні і відправляємо у духовку за температури 150 градусів на 30 хвилин, до зарум’янювання.
Дістаємо з духовки і накриваємо іншим листом паперу для випічки і перевертаємо наш корж. Знімаємо верхній пергамент, даємо коржу час охолонути.
Готуємо крем. Для цього вершки перемішуємо з цукровою пудрою, орієнтуємося на свій смак — більше або менше. Можна ще додати ванільний цукор і збиваємо. Якщо вершки базарні і точно не відомий відсоток жирності, то не поспішайте збивати міксером, щоб не збити їх в масло. Просто перемішуйте вінчиком вручну. І якщо вони занадто загусли, то просто додайте трохи 10%-х вершків.
Дивіться також рецепт вишуканого десерту апельсини в шоколаді.
Можна додати вершковий крем, при цьому відповідно зменшити спочатку кількість вершків. Наприклад: 300 г вершків та 100-150 г вершкового сиру типу Альметте або Філадельфія.
Спробуйте зробити такий само смачний меренговий рулет за спрощеною версією.
Наносимо отриманий крем рівномірно по всьому коржу. Розподіляємо ягоди.
За допомогою нижнього листа пергаменту починаємо згортати наш пласт у рулет.
Ну а далі прикрашаємо наш рулет на свій смак, наносимо трохи крему зверху і прикрашаємо ягодами, листочками м’яти… Можна прикрасити фруктовим соусом, шоколадом, мигдальними пластівцями.
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.