Апельсини в шоколаді – вишуканий десерт, який готується нешвидко (бо апельсини спочатку пів години варять, а потім годину сушать), але особливих зусиль від вас він не вимагатиме. При цьому в результаті ви отримаєте оригінальні і смачні солодощі, які не соромно буде навіть комусь подарувати. А якщо ви не полінуєтеся і знайдете під цей десерт гарну металеву коробочку, то це вже буде не тільки смачний, а й вишуканий подарунок!
Варимо сироп із зазначених інгредієнтів – вода, цукор, сік лимону – на невеликому вогні, помішуючи, поки цукор остаточно не розчинеться. Можна також й шкурки лимону відправити в сироп.
Сироп, який потім залишиться після варки апельсинів, можна використовувати повторно для приготування наступної партії. Для цього додамо до нього трошки цукру. Також його можна використовувати для просочення коржів, для приготування компоту або додавати в чай!
Відносно спецій думки можуть різнитись. Тут у всіх смаки різні. Я беру 2 штуки гвоздики, ванільний цукор і корицю.
Апельсини добре миємо, нарізаємо кружальцями.
Беремо каструлю з широким дном, можна й просто глибоку сковороду. Викладаємо кружальця апельсинів і заливаємо гарячим сиропом.
Варимо на середньому вогні близько 30 хвилин. За цей час перевертаємо апельсини кілька разів. Нам необхідно досягнути зміни світлої частини апельсина.
Зварені апельсини викладаємо на сито і даємо стікти сиропу.
На застелене фольгою деко викладаємо кружальця апельсинів і ставимо в розігріту духовку. Сушимо при температурі 120 градусів близько години. Можна перевернути всередині процесу.
Після цього даємо охолонути апельсинам в духовці, трохи її відчинивши.
Якщо хочеться — розрізаємо кружальця на половинки.
На водяній бані розтоплюємо плитку шоколаду. І занурюємо кожен апельсиновий шматочок в розтоплений шоколад. Розкладаємо на блюдо, застелене харчовою плівкою. Щоб економніше використати шоколад, можна набирати його ложкою і поливати половинки апельсинів з одного і іншого боку.
Після застигання шоколаду викладаємо апельсини в коробку або іншу зручну ємність з кришкою.
За бажання на останньому етапі в шоколад можна додати суміш перців або інші спеції.
Не треба боятися експериментувати — розділіть порцію шоколаду на дві частини і додайте в одну з них спеції. Можна додати й мелені горіхи. Тоді у вас буде повне право говорити про ексклюзивність цього десерту.
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.