Ніщо так вдало не підкреслить смак запеченого стейка чи шашлику, як правильний соус. Пропоную зробити такий з аличі. Одразу обмовлюся, це не ткемалі. Ткемалі робиться у тому числі і з аличі, але сьогоднішній соус істотно відрізняється від нього, хоча б тому, що до його складу входять волоські горіхи. Цікаво? Тоді дивіться рецепт ароматного соусу з аличі до м’яса в статті.
Попередньо помиту аличу заливаємо водою так, щоб зверху було трохи води, сантиметрів 5. Доводимо до кипіння і через 5 хвилин знімаємо з вогню.
Чи знаєте ви, що калина перетерта з цукром, яку ми зазвичай заготовляємо на зиму «як вітаміни», це також надзвичайно смачний соус до м’яса? Спробуйте!
Горіхи злегка підсмажуємо або на сковороді, або підсушуємо у духовці. Після цього з них легше видаляти плівку.
Сливу, яка вже схолола, просто перетираємо через друшлак, таким чином позбавляємося від шкірки та кісточок. Отриману масу поміщаємо в каструлю з товстим дном. Додаємо цукор, сіль та ставимо на вогонь.
Кладемо спеції. У мене це карі, свіжий перець чилі, кілька штучок гвоздики, дрібно порізаний часник, хмелі-сунелі. Можна використовувати і просто червоний мелений перець, у такому випадку візьміть 1 чайну ложку.
Також можна додати зерна гірчиці або яку-небудь улюблену спецію у сухому вигляді.
Що стосується зелені, то тут теж вибір за вами. Я використовувала петрушку та базилік. А ось додавати м’яту наполегливо рекомендую. Вона надасть соусу незвичайного аромату.
Зелень можна дрібно порізати, а можна просто використати добре промитий пучок.
Не забуваємо відправити горіхи в наш соус. Загалом, соус до м’яса з аличі готується хвилин 20-25. Періодично його необхідно помішувати.
Я вважаю за краще за допомогою блендера додати соусу більш однорідний стан. Ну, а якщо ви спочатку подрібните горіхи і будете використовувати зелень у пучку (не забудьте його дістати з соусу), то робити цього не треба.
Ще гарячим переливаємо соус у стерильні баночки та закриваємо кришками. Зберігаємо, як я вже сказала — в прохолодному місці.
Приготуйте також ароматний соус зі слив на зиму.
Цей соус з аличі є хорошим доповненням до різних видів м’яса. Хоча, якщо чесно, і просто зі шматочком свіжого хліба буде дуже смачно. Цей соус не залишить вас байдужими і щось підказує мені, що вам захочеться повторити його ще і ще.
Цукру може знадобитися більше — все залежить від сливи, яку ви використовуєте.
Спробуйте приготувати цей соус до курячого філе в молоці.
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.