Ароматний соус з аличі до м’яса

Ніщо так вдало не підкреслить смак запеченого стейка чи шашлику, як правильний соус. Пропоную зробити такий з аличі. Одразу обмовлюся, це не ткемалі. Ткемалі робиться у тому числі і з аличі, але сьогоднішній соус істотно відрізняється від нього, хоча б тому, що до його складу входять волоські горіхи. Цікаво? Тоді дивіться рецепт ароматного соусу з аличі до м’яса в статті.

sous-z-alichi-01-1024x768-5821414

Ароматний соус з аличі до м’яса

Інгредієнти для соуса з аличі до м’яса

  • Алича червона — 2 кг;
  • Цукор — 200 г;
  • Сіль — 1 столова ложка;
  • Перець чилі — 1 шт.;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Спеції;
  • Зелень, м’ята;
  • Волоські горіхи — 200 г.

sous-z-alichi-02-1024x768-1411991

Інгредієнти для соуса з аличі

Спосіб приготування соуса з аличі до м’яса

Попередньо помиту аличу заливаємо водою так, щоб зверху було трохи води, сантиметрів 5. Доводимо до кипіння і через 5 хвилин знімаємо з вогню.

Чи знаєте ви, що калина перетерта з цукром, яку ми зазвичай заготовляємо на зиму «як вітаміни», це також надзвичайно смачний соус до м’яса? Спробуйте!

sous-z-alichi-03-1024x768-8480930

Доводимо аличу до кипіння і через 5 хвилин знімаємо з вогню

Горіхи злегка підсмажуємо або на сковороді, або підсушуємо у духовці. Після цього з них легше видаляти плівку.

Сливу, яка вже схолола, просто перетираємо через друшлак, таким чином позбавляємося від шкірки та кісточок. Отриману масу поміщаємо в каструлю з товстим дном. Додаємо цукор, сіль та ставимо на вогонь.

Кладемо спеції. У мене це карі, свіжий перець чилі, кілька штучок гвоздики, дрібно порізаний часник, хмелі-сунелі. Можна використовувати і просто червоний мелений перець, у такому випадку візьміть 1 чайну ложку.

Також можна додати зерна гірчиці або яку-небудь улюблену спецію у сухому вигляді.

Що стосується зелені, то тут теж вибір за вами. Я використовувала петрушку та базилік. А ось додавати м’яту наполегливо рекомендую. Вона надасть соусу незвичайного аромату.

Зелень можна дрібно порізати, а можна просто використати добре промитий пучок.

Не забуваємо відправити горіхи в наш соус. Загалом, соус до м’яса з аличі готується хвилин 20-25. Періодично його необхідно помішувати.

Додаємо зелень, спеціі та горіхи

Додаємо зелень, спеціі та горіхи

Я вважаю за краще за допомогою блендера додати соусу більш однорідний стан. Ну, а якщо ви спочатку подрібните горіхи і будете використовувати зелень у пучку (не забудьте його дістати з соусу), то робити цього не треба.

Ще гарячим переливаємо соус у стерильні баночки та закриваємо кришками. Зберігаємо, як я вже сказала — в прохолодному місці.

Приготуйте також ароматний соус зі слив на зиму.

Соус з аличі готовий!

Соус з аличі готовий!

Цей соус з аличі є хорошим доповненням до різних видів м’яса. Хоча, якщо чесно, і просто зі шматочком свіжого хліба буде дуже смачно. Цей соус не залишить вас байдужими і щось підказує мені, що вам захочеться повторити його ще і ще.

Цукру може знадобитися більше — все залежить від сливи, яку ви використовуєте.

Спробуйте приготувати цей соус до курячого філе в молоці.

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.