В мене немає поки своєї калини в саду, але цього року в мене є калина з цукром в холодильнику, і так вона мені подобається, що не можу вам не розказати про цей рецепт, хоч вже і пройшов основний термін заготовки калини на зиму. Як правило, її плоди починають продавати в кінці осені після перших заморозків, саме тоді ягоди майже втрачають гіркоту і їх набагато приємніше вживати в їжу. Калина з цукром має зовсім легеньку гіркуватість, пікантність, я б сказала, яка робить її — не повірите — надзвичайно смачним соусом до м’яса! Ну і звичайно, традиційно можна вживати такий смаколик як варення — окремо чи розчинивши в теплому чаї. Одним словом, це дуже смачно і корисно. Обов’язково зробіть баночку-другу, поки її ще можна купити десь на базарчиках.
Приготувати калину з цукром дуже просто. Миємо ягоди і відділяємо їх від плодоніжок. Далі треба дати їм трохи часу підсушитися, можна розкласти калину на таці чи іншій поверхні. А потім викладаємо ягоди у велику миску і засипаємо цукром. Перемішуємо і даємо спокій калині приблизно годин на 8-10, зручно — на ніч. За цей час ягоди пустять багато соку, а цукор в ньому повністю розчиниться.
Тепер перетираємо ягоди через сито, щоб відокремити її велике насіння. В результаті у нас буде два продукти — калина перетерта з цукром (ідеальний соус до м’яса і варення до чаю) і насіння калини з залишками калинового сиропу (можна використати в приготуванні морсу, компотів, для збільшення корисності трав’яних чаїв тощо).
Розкладаємо калину з цукром по чистим баночкам, стерилізувати не потрібно, закриваємо чистими сухими кришками та ставимо в холодильник на зберігання. В холодильнику чи погребі такий продукт може зберігатися багато місяців.
Коли будете смажити шашлик зі свинини чи баранини, обов’язково спробуйте як соус калину з цукром! Ваші гості будуть приємно вражені! До речі, дуже смачним соусом до м’яса є і джем з винограду Ізабелла.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.