Їстівна лаванда — які сорти і як використовують в кулінарії

Насолоджуйтеся лавандою не тільки в саду, а й на кухні. Різні види і сорти лаванди можна використовувати в кулінарії. Найприємніше, що англійська лаванда (Lavandula angustifolia), яку успішно можна вирощувати в українських умовах, в Європі – найпопулярніша їстівна лаванда. Для нас це поки екзотика, але насправді кулінарна лаванда, яка додає солодкий квітковий аромат напоям, десертам, і пікантності — м’ясним стравам, має багатовікову практику і бере свій початок із часів Середньовіччя. Яку лаванду і як краще з’їсти, розкажемо в статті.

Лаванда в кулінарії

Лаванда в кулінарії — які сорти і як з’їсти

Кулінарна лаванда – найкращі сорти

Всі сорти й гібриди англійської лаванди підходять для використання в кулінарії, як власне і видова рослина, яку ще часто в Україні називають справжня лаванда, лаванда вузьколиста чи лаванда лікарська.

Окремо можна згадати наступні кулінарні сорти англійської лаванди. Їстівна лаванда «Хідкот» (Lavandula angustifolia «Hidcote») відкриває глибокі фіолетово-блакитні квіти з насиченим фруктовим смаком. А сорт «Мунстед» (Lavandula angustifolia «Munstead») має традиційний фіолетовий колір і більш квітковий смак, порівняно з іншими сортами й гібридами. Рожева англійська лаванда «Розе» (Lavandula angustifolia «Rosea») і біла «Вайт айс» (Lavandula angustifolia «White Ice») подарують цвітіння незвичайних кольорів і м’який, солодкий, майже цукерковий смак.

Лавандин (Lavandula x intermedia), який є гібридом англійської лаванди, також дуже гарно підходить для кулінарних експериментів. Лавандини «Гроссо» (Lavandula x intermedia «Grosso») і «Прованс» (Lavandula x intermedia «Provence») здивують навіть гурманів складним інтенсивним смаком і ароматом.

Як і коли збирати врожай їстівної лаванди

Якщо з декоративною метою варто збирати врожай лаванди, коли її квіти тільки почнуть розпускатися, то кулінарну лаванду збирають, коли вони повністю розкрилися, але ще не побуріли.

Намагайтеся зібрати квіти, як тільки вони розпустяться, тому що їх смак швидко погіршується. Зручно обрізати цілі стебла квітів, але для більшості рецептів з лавандою необхідна лише крихітна квітка, яку доведеться витягнути з головки.

Втім ніжне листя та стебла – також цілком їстівні. А старіші та жорсткіші листя і пагони можна використати для приготування маринадів, натирання м’яса. Готуючи шашлик чи м’ясо-гриль, кидайте їх на гаряче вугілля, вас здивує приємний аромат, який отримають страви на вогні.

Всі їстівні частини лаванди можна використовувати свіжими, висушеними і навіть свіжозамороженими. Як сушити лаванду правильно, читайте в нашій статті.

Лаванда в кулінарії — рецепти

Солодкий аромат лаванди робить її гармонійним інгредієнтом рецептів десертів і коктейлів, але кулінарна лаванда також підходить для балансування смаку в солоних стравах.

Цього сезону я відкрила для себе каву з лавандою. Це надзвичайно! Висушена лаванда, на жаль, не дає каві того неповторного відтінку аромату, що свіжа, але моя лаванда цвіте двічі за сезон, і я  насолоджуюся кавою з лаванди всю осінь. Як обрізати лаванду, щоб вона цвіла двічі, читайте в нашій статті.

Лавандовий цукор

Щоб створити лавандовий цукор, покладіть 5-6 цілих квіткових колосків лаванди у 200 мл герметичний контейнер з цукром на тиждень. Використовуйте цей ароматний цукор для підсолоджування напоїв та при випіканні печива.

Або розітріть в ступці висушені квіти лаванди й змішайте з цукром. На 100 г цукру – 1 ч.л сушених квітів. Заповніть герметичний контейнер наполовину. Періодично струшуйте суміш. Зберігайте в темному сухому місці. Можна додавати у випічку або посипати десерти зверху для краси й аромату.

Лавандовий цукор

Лавандовий цукор

Лавандовий мед

Зробіть лавандовий мед, поєднавши 4 чайні ложки квіток лаванди й 200 мл підігрітого меду. Додайте одну столову ложку соку лайма чи лимона. Настоюйте одну годину, потім знову нагрійте та процідіть, щоб видалити квіти.

Лавандовий сироп

Як зробити лавандовий сироп, який можна додавати в коктейлі, алкогольні й безалкогольні, та десерти (особливо ароматні з ним бісквіти) читайте в нашій статті (переходьте за посиланням).

Лавандове вершкове масло

Додайте квіти лаванди до масла, щоб надати солодкого аромату лаванди домашній випічці, наприклад, пісочному печиву. Використовуйте 7 столових ложок подрібнених квітів на 200-250 г розм’якшеного вершкового масла.

Лаванда як альтернатива розмарину в маринадах

Використовуйте кулінарну лаванду як альтернативу свіжого розмарину, але додавайте її вдвічі більше. Кладіть листя, стебла та квіти лаванди в маринади та натирайте ними м’ясо.

Як зробити лавандовий віночок своїми руками, читайте  в нашій статті.

Чай з лаванди

Лаванда – лікарська рослина, що має заспокійливі властивості, то ж чай з лаванди покращує сон і допомагає впоратися з тривогою. На чашку окропу достатньо чайної ложки свіжих чи висушених квітів лаванди. Настоюватися чай повинен не менше 5 хвилин.

Дуже гарно поєднується лаванда з іншими лікарськими рослинами в чайних сумішах, наприклад, з пелюстками троянди, іван-чаєм чи ромашкою.

Декорування страв

Лаванда чудово підходить не тільки для декорування оселі, а й для прикрашання страв. Додайте приємних лавандових кольорів своїй тарілці, поклавши збоку страви пару гілочок, або злегка посипте лавандовими квітами салат, бутерброд тощо.

P.S. В домашніх умовах також можна зробити лавандову олію, яка має широке застосування в медицині та в побуті. Але про це ми розповімо в наступній статті.

Натхнення!

ЗЕЛЕНА САДИБА.