Плюшки, або солодкі булочки, посипані цукром

На українську мову назву «плюшки» перекласти неможливо. Так само, як на російську чи будь-яку іншу мову – наші «вареники». Але при цьому плюшки не можна вважати кондитерським виробом суто російської кухні, бо в різних країнах світу печуть подібні булочки і називаються вони по-різному. А в Швеції і Фінляндії щороку 4 жовтня навіть святкують День «плюшок» (Kanelbullens dag). В цих країнах плюшка, або пишна солодка булочка, посипана цукром і корицею, вважається класичною випічкою до кави. В цій публікації – рецепт плюшок від Людмили Воропаєвої.

Плюшки, або солодкі булочки з цукром

Плюшки, або солодкі булочки, посипані цукром

Інгредієнти для плюшок

  • Борошно пшеничне – 450 грамів;
  • Дріжджі сухі – 2 ч. ложки;
  • Молоко – 250 мл;
  • Яйця курячі – 1 штука + 1 жовток;
  • Цукор – 80 грамів;
  • Цукор ванільний – 40 грамів;
  • Масло вершкове – 80 грамів.

Для посипки:

  • Цукор;
  • Кориця (за бажання).

Спосіб приготування булочок, посипаних цукром – плюшок

Борошно просіюємо, змішуємо з сухими дріжджами, додаємо сіль, цукор (і ванільний також). Робимо ямку, в яку вливаємо тепле молоко, розбиваємо яйце і замішуємо тісто. При цьому треба за два-три підходи вмішати в тісто м’яке вершкове масло. Якщо немає спеціального приладу для замішування тіста, то вимішуємо його на столі, який треба злегка присипати борошном.

Поєднуємо інгредієнти і замішуємо тісто для булочок

Поєднуємо інгредієнти і замішуємо тісто для булочок

Людмила не радить додавати більше борошна, замішуючи тісто на плюшки. Якщо робити це руками, то треба добре постаратися – гарно «відбити» тісто, вимісити. Сигналом до того, що воно готове, буде його консистенція – тісто на булочки стане м’яким, еластичним. Відправляємо його хвилин на 40-60 в тепле місце на «підхід».

Відправляємо тісто хвилин на 40-60 в тепле місце на «підхід»

Відправляємо тісто хвилин на 40-60 в тепле місце на «підхід»

Коли тісто підійде, повертаємо йому руками реальний об’єм і ділимо на порції. Кожний шматок – окрема плюшка. Їх може бути більше або менше. Людмила з інгредієнтів для цього рецепту плюшок, як правило, випікає 16 булочок.

З кожного шматка тіста робимо кульку і залишаємо на посипаному борошном столі хвилин на 15. За цей час майбутня плюшка ще трохи підійде.

З кожного шматка тіста робимо кульку і залишаємо на посипаному борошном столі хвилин на 15

З кожного шматка тіста робимо кульку і залишаємо на посипаному борошном столі підходити

Розкатуємо кульку в коло чи овал (як вийде). Змащуємо рослинною олією або сумішшю рослинної олії і вершкового масла, присипаємо цукром, корицею (за бажання).

Розкатуємо кожну порцію тіста в коло, посипаємо цукром

Розкатуємо кожну порцію тіста в коло, посипаємо цукром

Згортаємо рулетиком. Потім складаємо рулетик навпіл і розрізуємо ножем так, щоб розріз не зачепив нижній 1 см тіста.

Скручуємо тісто в рулетик, складаємо його навпіл і розрізаємо не до кінця (на 1 см)

Скручуємо тісто в рулетик, складаємо його навпіл і розрізаємо не до кінця (на 1 см)

«Розгортаємо» плюшку.

Розгортаємо плюшку

Розгортаємо плюшку

«На самом деле вариантов формы плюшек много, и вы можете попробовать завернуть булочку по-своему. Но мне такая как-то с детства запомнилась. Бабушка пекла именно такие», – згадує Людмила Воропаєва.

Кладемо плюшки на пергамент для випікання чи силіконовий коврик. Залишаємо хвилин на 20 «на підхід», змащуємо сумішшю жовтка і молока краї булочки.

Кладемо плюшки на пергамент для випікання чи силіконовий коврик, залишаємо хвилин на 20 «на підхід»

Кладемо плюшки на пергамент для випікання чи силіконовий коврик, залишаємо хвилин на 20 «на підхід»

Ставимо у попередньо розігріту до 180 °С духовку. Залежно від розміру плюшок і особливостей духовки, випікаємо булочки з корицею 25-30 хвилин.

Залежно від розміру плюшок і особливостей духовки, випікаємо булочки з корицею 25-30 хвилин

Залежно від розміру плюшок і особливостей духовки, випікаємо булочки з корицею 25-30 хвилин

Якщо любите булочки з цукром зі скоринкою, то випікайте їх трохи довше.

Читайте на наших сторінках і інші рецепти домашньої випічки від Людмили Воропаєвої – Кекс з цілими грушами, Маківник, Фокачча.

Хай вам буде смачно!

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *