Маринована скумбрія з гірчицею

Останнім часом я маринувала скумбрію в пакеті й не збиралася зраджувати своєму улюбленому рецепту, поки не спробувала мариновану скумбрію з гірчицею. Підсмажені зерна гірчиці в маринаді додають рибі якоїсь нереальної ніжності… Однозначно ця маринована скумбрія — найсмачніша риба, яку я їла останнім часом. Готується кілька хвилин, не рахуючи часу на розморожування риби, охолодження маринаду і, власне, маринування. Якщо залити маринадом скумбрію ввечері, зранку вже можна буде нею поласувати. Але мені подобається більш солена риба, коли вона постоїть в маринаді хоча б добу.

Маринована скумбрія з гірчицею

Маринована скумбрія з гірчицею

Інгредієнти для приготування маринованої скумбрії в гірчиці

На пів літра води:

  • 1 середня скумбрія;
  • 1 ст. ложка солі;
  • 1 ст.ложка цукру;
  • 1 ст.ложка зерен гірчиці;
  • 1/4 чайної ложки коріандру;
  • по 5-7 горошин духмяного і чорного перцю;
  • лавровий листочок;
  • 2-3 гвоздички — за бажання;
  • 1 ст.ложка олії;
  • 1 ст.л оцту 9%, або 2-3 ст.ложки яблучного (у мене домашній яблучний оцет, то я даю його 3 ложки до маринаду).

Маринована скумбрія з гірчицею — рецепт приготування

Це дуже простий рецепт. Зіпсувати його можна тільки, не правильно розморозивши рибу. Розморожуємо скумбрію в холодильнику або при кімнатній температурі. В жодному разі НЕ в мікрохвильовці чи під струменем води. Якщо в останньому випадку її ще можна буде посмажити, то маринувати — ні, бо структура риби буде неприємною.

Розморожену рибу чистимо — відрізаємо голову, розрізаємо животик і дістаємо нутрощі. Бажано провести всередині рибини ножем по хребту, щоб від нього відділилися згустки крові, і рибина була абсолютно чистою. Кладемо скумбрію в холодну воду, щоб можливі залишки крові відійшли, і  готуємо маринад.

Гірчицю в цьому рецепті маринованої скумбрії можна попередньо і не смажити, а одразу додати в маринад цілими зернами. Але мені здається, що саме зі смаженою гірчицею скумбрія виходить такою ніжною. На сухій сковороді, помішуючи, зерна обсмажуємо, поки вони не почнуть «стріляти» на петельні, наче кукурудза поп-корн.

Гірчицю і всі інші інгредієнти, крім оцту і олії, складаємо в каструльку, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Відставляємо каструльку і даємо маринаду охолодитися.

Тим часом ріжемо рибину на невеликі шматочки — приблизно 2 см товщиною і складаємо в місткість. У мене скляна банка.

Коли маринад трохи охолоне додаємо до нього оцет і олію. Заливаємо нашу скумбрію холодним (!) маринадом, через пару годин ставимо в холодильник. Через 10-12 годин її можна споживати.

Мені так сподобався маринад з гірчицею, що зерна гірчиці я стала додавати і до заливного зі скумбрії. Приготуйте таке заливне з риби хоч раз, і ви будете часто його готувати, я вас запевняю.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Наступна стаття
Граб в дизайні саду