В статті «Цілий кошик висновків про трояндове варення» я вже розповіла про всі свої вдачі й невдачі з приготуванням саме трояндового варення сезону 2024 року. В цій публікації ще раз коротко окреслю для себе і для вас, читачі, найкращі троянди для використання в кулінарії, а також поділюся своїми вдачами й невдачами в приготуванні вина і заготівлі трояндових пелюсток на чай. І якщо з варенням у мене було більше, значно більше, вдач, то з вином минулого сезону я, можна сказати, пролетіла. Тому читаємо, робимо висновки та НЕ робимо моїх помилок.
Цей висновок закріплено роками спостережень, підтверджено і поглиблено у 2024 році. На трояндові кулінарні вироби підходять не тільки старовинні троянди, хоч вони перші, бо:
Англійські троянди, як продовження старовинних сортів за задумом і втіленням, підходять на кулінарні вироби також. Ними рясніють наші сади, серед них треба обирати, спираючись на пункти зазначені вище.
Читайте більше про вибір сортів троянд на пелюстки у статті за посиланням.
Трояндове вино можливе. І це вино. Це алкогольний напій і це надзвичайно крутий алкогольний напій. Це красиво. Це ароматно. Це смачно. Це страшенно круто — самому таке зробити зі своїх троянд свого ж саду. Як робити трояндове вино, читайте в статті за посиланням.
Головна НЕВДАЧА минулого року, що зіпсувала мені всі мої заготовки, а їх було хтозна скільки і хтозна скільки на то все переведено часу – ЦЕДРА ЛИМОНА.
Цедра лимона, яку я щедро закидала в пляшки з пелюстками після взятку з лимонів соку на варення – безвідходне виробництво – перевела мені все, ПЕРЕГІРЧИЛА.
Ну не наділена кулінарною скрупульозністю і скрупульозністю взагалі ця хазяйка. Але вона на кулінарію і не претендує – художньо-садівничій напрям лиш. Якщо малювати, то широкими пензлями, якщо штрихувати, то з повним розмахом!
А в трояндовому вині — НІЯКОЇ КИСЛОТИ. Вона геть зайва в цьому процесі і не потрібна ні для кольору, ні для будь-чого іншого. По-перше, вона перешкоджає процесу бродіння і бродіння відбувається попри, а не завдяки.
Для уточнення: бродінню пелюстки завдячують жмені родзинок. А колір трояндового вина забезпечать самі пелюстки. Орієнтир такий самий, як і по варенню. Обрали одну колірну гамму, якщо пелюсток мало чи не багато, а краще — певний сорт чи сорти. І вивчайте його уздовж і впоперек на всі можливі якості, в тому числі й на смак трояндового вина.
На гостинах в «Зеленої Садиби» Оксана Дивисенко пригостила мене книгою «Вино. Курс Ендрю Джеффорда». Прочитала 😊
Дегустація вина проводиться за декількома основними характеристиками: аромат, колір, прозорість, смак. Важливо відзначати найменші нюанси, крім найбільших, а краще записувати всі-всі асоціації, які викликає смак в цілому.
Автор книги відзначає в порівняннях і каміння, і ґрунт, і свіжоскошена трава, запріла трава і всілякі такі різноманітні чудернацькі смаки, які ти навряд чи колись відчував, але фантазія підказала.
Відцідивши перші сулії, спробувавши своє творіння я плювалась, лаялась і сходила на геть страшні непристойності. Але, як пише книжка, ретельно все відзначала і записувала. Бо ж я насамперед вчусь і робити і вчусь дегустувати. Серед записів в основному була градація від легенького до рідкісного і надзвичайно гидотного гидоття. Це було щось страшне…
Та надворі стояв лише серпень, і мої троянди, що працювали у дві зміни — на варення і на військові рейки, змогли ще раз надати й на вино.
І хоч причину краху 2024 я визначила не одразу, та все ж дійшло: ніякої кислоти. Пелюстки самі все можуть.
Важливу роль в дегустації вина грає компанія. А якщо це компанія, гостро заточена на сад, а якщо ще і на троянди, то це не просто дегустація, хоч дегустація сама по собі вже – подія, це справжнє торжество інтересу. Цього року гамірну компанію зібрати не вдалось, як планувалось, за причиною відсутності предмета зібрання.
Трояндове вино з останнього замісу я зробила без кислоти з сучасної флорибунди з розкішним парфумним ароматом «Помпадур». Воно видалось таке ж розкішне, як сама троянда у квітнику чи у вазі.
Трояндове вино з «Помпадур» на гуні, замовленої собі на ювілей з розрахунком на дегустацію вина для створення саме тієї атмосфери й настрою
Дуже втішна зачіпка на майбутнє мені, і з вами поділюсь. Оскільки пізні збори врожаю пелюсток можливі, то трояндове вино на виноградному сокові, а не на родзинках можливе теж. Сокові чи самому винограді – чіпляйтеся, виноградарі! Думаймо разом і — пробувати робити. Я підкажу сорти троянд, на мою думку, найкращі для цієї мети. Зговоримось 😊
Окремо висновок по вдачах і невдачах приготування чаю з пелюсток. Змогла відзначитись і там з ними, і там. З вдач: чай з пелюсток – чай. Можна просто сушити пелюстки, можна ферментувати і це типу ще краще. Гарно так і так.
Якщо обираємо ферментувати, то не варто лінуватися і гарно подрібнити пелюстки або в блендері, або в м’ясорубці. В такому випадку готовий виріб набуде вигляду звичного чаю. І вигляд, і аромат цього чаю нададуть саме того враження, яке потрібно – надзвичайно приємного, незабутнього, і хотітиметься ще і ще знов і знов.
З невдач, що межують з локальними домашніми катастрофами: у висушених пелюстках може завестися міль. Це виглядає кошмарно і теж незабутньо.
Щоб міль не заводилась, після просушування пелюстки варто помістити всього на декілька хвилин в розпечену духовку – знешкодиться вся «шкода». Зберігати чай впритул до споживання можна в морозильній камері. Це може замінити дії з духовкою.
І з чаєм все так само як і з варенням і вином: одна палітра, один сорт і необмежено — в експериментах по виробництву.
На цьому у мене всі висновки минулого сезону, але вже є деякі висновки поточного. То ж… не перемикайтеся! Далі буде!
Вікторія Кононенко.