Вікторія Кононенко — постійний автор ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ і її трояндовий гід. Власниця саду і трояндового розплідника "Сад Нового світанку", що на Сумщині. Яскраво і монохромно, пристрасно і ніжно, різнопланово і всеосяжно — про троянди тільки так!

В статті «Цілий кошик висновків про трояндове варення» я вже розповіла про всі свої вдачі й невдачі з приготуванням саме трояндового варення сезону 2024 року. В цій публікації ще раз коротко окреслю для себе і для вас, читачі, найкращі троянди для використання в кулінарії, а також поділюся своїми вдачами й невдачами в приготуванні вина і заготівлі трояндових пелюсток на чай. І якщо з варенням у мене було більше, значно більше, вдач, то з вином минулого сезону я, можна сказати, пролетіла. Тому читаємо, робимо висновки та НЕ робимо моїх помилок.

Про вдачі і невдачі трояндово-пелюсткового сезону 2024

Про вдачі і невдачі трояндово-пелюсткового сезону 2024

Найкращі троянди для використання в кулінарії

Цей висновок закріплено роками спостережень, підтверджено і поглиблено у 2024 році. На трояндові кулінарні вироби підходять не тільки старовинні троянди, хоч вони перші, бо:

  • щедрі у цвітінні, отже вистачить і помилуватися, і з’їсти, і випити;
  • ароматні аж до запаморочення;
  • можуть обходитися без обробок – основна умова використання пелюсток в їжу;
  • найкращі для використання сорти належать до груп, що квітують однократно. І саме ці групи відповідають попереднім обов’язковим (пом’якшу категоричність — рекомендованим вимогам), а також характеризуються морозостійкістю. А це означає, що цвісти вони будуть рано, точно раніше всіх сучасних сортів в саду, бо їм не потрібен час на відростання чи відновлення після радикального обрізування – вони стартують одразу. І якщо всі сучасні сорти у вашому саду підлягають ретельному догляду, то ці «спеціальні на варення» можна залишити поза досконалим доглядом з причини іншої потреби від них.

Англійські троянди, як продовження старовинних сортів за задумом і втіленням, підходять на кулінарні вироби також. Ними рясніють наші сади, серед них треба обирати, спираючись на пункти зазначені вище.

Читайте більше про вибір сортів троянд на пелюстки у статті за посиланням.

Кінчики пелюсток обрізати не потрібно! Нічого не гірчить. Якщо і гірчить який сорт (а це можна визначити, коли він один, а не їх багато в суміші), що можна зрозуміти, одразу спробувавши варення після приготування, то з часом гіркуватість не відчувається. (!)

Про трояндове вино

Трояндове вино можливе. І це вино. Це алкогольний напій і це надзвичайно крутий алкогольний напій. Це красиво. Це ароматно. Це смачно. Це страшенно круто — самому таке зробити зі своїх троянд свого ж саду. Як робити трояндове вино, читайте в статті за посиланням.

Трояндове вино розливу 2023 року

Трояндове вино розливу 2023 року приємно вражало

Головна НЕВДАЧА минулого року, що зіпсувала мені всі мої заготовки, а їх було хтозна скільки і хтозна скільки на то все переведено часу – ЦЕДРА ЛИМОНА.

Цедра лимона, яку я щедро закидала в пляшки з пелюстками після взятку з лимонів соку на варення – безвідходне виробництво – перевела мені все, ПЕРЕГІРЧИЛА.

Ну не наділена кулінарною скрупульозністю і скрупульозністю взагалі ця  хазяйка. Але вона на кулінарію і не претендує – художньо-садівничій напрям лиш. Якщо малювати, то широкими пензлями, якщо штрихувати, то з повним розмахом!

А в трояндовому  вині — НІЯКОЇ КИСЛОТИ. Вона геть зайва в цьому процесі і не потрібна ні для кольору, ні для будь-чого іншого. По-перше, вона перешкоджає процесу бродіння і бродіння відбувається попри, а не завдяки.

Цедра лимона в банці з трояндовими пелюстками на вино

Головна причина моїх невдач з трояндовим вином у 2024 році — цедра лимона

Для уточнення: бродінню пелюстки завдячують жмені родзинок. А колір трояндового вина забезпечать самі пелюстки. Орієнтир такий самий, як і по варенню. Обрали одну колірну гамму, якщо пелюсток мало чи не багато,  а краще — певний сорт чи сорти. І вивчайте його уздовж і впоперек на всі можливі якості, в тому числі й на смак трояндового вина.

На гостинах в «Зеленої Садиби» Оксана Дивисенко пригостила мене книгою «Вино. Курс Ендрю Джеффорда». Прочитала 😊

Дегустація вина проводиться за декількома основними характеристиками: аромат, колір, прозорість, смак. Важливо відзначати найменші нюанси, крім найбільших, а краще записувати всі-всі асоціації, які викликає смак в цілому.

Автор книги відзначає в порівняннях і каміння, і ґрунт, і свіжоскошена трава, запріла трава і всілякі такі різноманітні чудернацькі смаки, які ти навряд чи колись відчував, але фантазія підказала.

Відцідивши перші сулії, спробувавши своє творіння я плювалась, лаялась і сходила на геть страшні непристойності. Але, як пише книжка, ретельно все відзначала і записувала. Бо ж я насамперед вчусь і робити і вчусь дегустувати. Серед записів в основному була градація від легенького до рідкісного і надзвичайно гидотного гидоття. Це було щось страшне…

Та надворі стояв лише серпень, і мої троянди, що працювали у дві зміни — на варення і на військові рейки, змогли ще раз надати й на вино.

І хоч причину краху 2024  я визначила не одразу, та все ж дійшло: ніякої кислоти. Пелюстки самі все можуть.

Важливу роль в дегустації вина грає компанія. А якщо це компанія, гостро заточена на сад, а якщо ще і на троянди, то це не просто дегустація, хоч дегустація сама по собі вже – подія, це справжнє торжество інтересу. Цього року гамірну компанію зібрати не вдалось, як планувалось, за причиною відсутності предмета зібрання.

Трояндове вино з останнього замісу я зробила без кислоти з сучасної флорибунди з розкішним парфумним ароматом «Помпадур». Воно видалось таке ж розкішне, як сама троянда у квітнику чи у вазі.

Трояндове вино з «Помпадур»

Трояндове вино з «Помпадур» на гуні, замовленої собі на ювілей з розрахунком на  дегустацію вина для створення саме тієї атмосфери й настрою

Дуже втішна зачіпка на майбутнє мені, і з вами поділюсь. Оскільки пізні збори врожаю пелюсток можливі, то трояндове вино на виноградному сокові, а не на родзинках можливе теж. Сокові чи самому винограді – чіпляйтеся, виноградарі! Думаймо разом і — пробувати робити. Я підкажу сорти троянд, на мою думку, найкращі для цієї мети. Зговоримось 😊

По пелюстки на чай

Окремо висновок по вдачах і невдачах приготування чаю з пелюсток. Змогла відзначитись і там з ними, і там. З вдач: чай з пелюсток – чай. Можна просто сушити пелюстки, можна ферментувати і це типу ще краще. Гарно так і так.

Якщо обираємо ферментувати, то не варто лінуватися і гарно подрібнити пелюстки або в блендері, або в м’ясорубці. В такому випадку готовий виріб набуде вигляду звичного чаю. І вигляд, і аромат  цього чаю нададуть саме того враження, яке потрібно – надзвичайно приємного, незабутнього, і хотітиметься ще і ще знов і знов.

З невдач, що межують з локальними домашніми катастрофами: у висушених пелюстках може завестися міль. Це виглядає кошмарно і теж незабутньо.

Щоб міль не заводилась, після просушування пелюстки варто помістити всього на декілька хвилин в розпечену духовку – знешкодиться вся «шкода». Зберігати чай впритул до споживання можна в морозильній камері. Це може замінити дії з духовкою.

І з чаєм все так само як і з варенням і вином: одна палітра, один сорт і необмежено — в експериментах по виробництву.

На цьому у мене всі висновки минулого сезону, але вже є деякі висновки поточного. То ж… не перемикайтеся! Далі буде!

Вікторія Кононенко.

Це перша стаття
На головну