Оксана Дивисенко – засновниця, головний редактор і постійний автор «Зеленої садиби». Щиро переконана, що життя за містом прекрасне, але поки з родиною веде «подвійне життя»: в мальовничому волинському селі і у звичайній міській квартирі. Щиро ділиться з читачами своїм досвідом створення красивого саду і затишного буття.

Чи шкідливі мінеральні добрива? Дуже тригерна і неоднозначна тема, але я спробую, бо часто, читаючи ваші коментарі, розумію, що багато садівників категорично ставлять знак дорівнює між поняттями «мінеральні добрива» і «хімія», «нітрати», «неекологічна продукція» тощо. А хіба мінеральні добрива не хімія? Хіба вони не приводять до накопичення нітратів? Хіба можна вважати екологічною продукцію, яка виросла на синтетичних речовинах? Все так і НЕ так одночасно.

Гарбузи ростуть на городі

Чи шкідливі мінеральні добрива?

Коли мінеральні добрива – благо

Почну трохи здалеку. Ніж – це корисний винахід людства? Звичайно. Це знаряддя праці, яке значно полегшує наше життя і сьогодні, а його поява допомогла людині колись давно зробити черговий помітний крок у своєму розвитку.

А якщо ми цим ножем заріжемо людину? Чи можна вважати корисним інструментом знаряддя вбивства? Коментарі на кшталт «дивлячись кого зарізати» не приймаються 😊

Автомобіль – корисний винахід? Безумовно. З появою автомобілів людство змогло зробити ще один суттєвий крок у своєму розвитку. А як щодо забруднення атмосфери сучасним транспортом? А як щодо кількості смертей, які приносять з собою ДТП? То корисні автомобілі чи ні?

Так само і з мінеральними добривами. Людство придумало їх ще всередині 19 століття, але активно почало використовувати лише через п’ятдесят років, коли населення планети перевалило за мільярд.

Грубо кажучи, без використання мінеральних добрив неможливе існування сучасної агропромисловості. Її завдання – нагодувати вже не мільярд, а (скільки там точно?) понад 8 (!!!) мільярдів людей. І без мінеральних добрив на сьогодні задовольнити продуктами всіх цих жителів планети нереально.

В промислових масштабах їжа вирощується на одних і тих само площах роками, часто навіть без сівозміни й сидерації. Поповнити запас поживних речовин ґрунту внаслідок внесення гною… Та де ж його набрати на сотні гектарів? В цих випадках земля може дати врожай тільки, завдяки мінеральним добривам.

З цього погляду мінеральні добрива – суцільне благо і запорука існування нашої цивілізації.

Чи можна вважати їжу, вирощену на мінеральних добривах, шкідливою? Правильне дозування зменшує ризик накопичення нітратів, але навіть при дотриманні норм деякі культури (наприклад, шпинат, салат, буряк) природно накопичують більше нітратів, ніж інші.

Надлишок азотних добрив (зокрема, амонійних і нітратних) збільшує вміст нітратів у рослинах, що може бути небезпечно для здоров’я людини. Крім того, надмірне або неправильне використання мінеральних добрив може призвести до накопичення нітратів у ґрунтових водах, що негативно впливає на екологію в цілому, як і виробництво деяких добрив.

Але (увага!) надлишок ОРГАНІЧНИХ азотних добрив, наприклад, гною, також приводить до накопичення нітратів в овочах! При цьому в теплицях, де вологе повітря, зазвичай, рослини накопичують нітрати в рази більше, навіть якщо вони вирощуються тільки на органіці! «Синтетичні» нітрати й «органічні» нітрати за своїми хімічними показниками – брати-близнюки.

Які бувають мінеральні добрива, читайте в статті за посиланням.

Коли мінеральні добрива — зло

Рослини харчуються не азотом-фосфором-калієм в чистому вигляді. Так само як і людина довгий час не може харчуватися чистими хімічними елементами з «пляшечки» і почуватися здоровою. Продуктами, які ми споживаємо, ми годуємо пару кілограмів мікроорганізмів, які живуть в нашому кишківнику. Споживаємо «хороші» продукти, годуємо корисні бактерії, «неякісні» продукти – для «поганої» мікробіоти.

В природі рослини харчуються завдяки життєдіяльності мікроорганізмів, що живуть в ґрунті, так званої мікробіоти, яка робить хімічні макро- і мікроелементи ґрунту доступними для рослин.

Мікробіота грунту — це бактерії, актиноміцети, мікроскопічні гриби, одноклітинні водорості, деякі найпростіші; мікроорганізми, що мають суттєвий вплив на формування ґрунту і можуть міняти його структуру.

Мікробіота є в будь-якому ґрунті. Але чим довше використовуються міндобрива БЕЗ підживлення ґрунту органікою, тим біднішою стає КОРИСНА мікробіота цього ґрунту. Мінеральних добрив потрібно все більше і більше! Бо засвоюються вони через малу активність корисної мікробіоти все гірше і гірше.

З часом мікроорганізми в цій землі перестануть функціонувати хоч з якоюсь ефективністю, земля буде визнана виснаженою, і мінеральні добрива на цій ділянці втратять свою чудодійну властивість живити рослини. Бо рослини харчуються не чистими хімічними речовинами! Ефективно ЗАСВОЮВАТИ їх вони можуть тільки в результаті дії мікроорганізмів. На відновлення мікробіоти цієї землі без допомоги людини підуть десятки, якщо не сотні років.

Як показує сучасний досвід, агрономія минулого століття пішла трохи хибним шляхом. Людство побудувало свою агропромисловість, роблячи ставку виключно на хімічні добрива. Їх масове використання привело до знищення тисяч і тисяч гектарів родючих земель і до забруднення підземних вод.

Відносно недавно багато промислових господарств почали застосовувати і методи органічного землеробства, наприклад, сидерацію, щоб підтримати мікробіоту ґрунтів, на яких в промислових масштабах з застосуванням мінеральних добрив вирощуються рослини.

Сучасне сільське господарство не може повністю відмовитися від мінеральних добрив, але активно впроваджує більш екологічні підходи — органічні добрива та сидерати.

Як мікробіота ґрунту забезпечує здоров’я рослин

Якщо теорія про те, що рослини виносять поживні речовини з ґрунту в результаті вегетації і ті поживні речовини постійно потрібно поповнювати мінеральними добривами, вірна, то хто підживлює в лісах дерева й інші рослини, які ростуть там тисячоліттями? За підживлення в лісі відповідає мікробіота ґрунту, яку там ніхто не порушує перекопуванням, а рослинні рештки, які ніхто з лісу не прибирає, щедро її годують.

Чи завжди в ґрунтах, які «заправляються» органікою – мікробіота багата, відповідно рослини не відчувають дефіциту ніяких поживних речовин і НЕ потребують мінеральних добрив? Не завжди. Бо мікробіоті потрібна не тільки органіка. Як мінімум, їй потрібен СПОКІЙ і захист від несприятливих атмосферних явищ. А значить, орати чи перекопувати ґрунт не треба, а поверхня землі має бути захищена мульчею, бо мікроорганізми гинуть від пересихання.

Зауважте! Мульчування, яке більшість садівників сприймають, як захист грядок від  бур’янів, це насамперед ЗАХИСТ КОРИСНОЇ МІКРОБІОТИ ГРУНТУ, яка гине від посухи під палючим сонцем. А більшість овочів ми вирощуємо якраз на повному сонці.

Але, крім живлення, як мікробіота кишківника «своїй» людині, так і мікробіота ґрунту «своїм» рослинам забезпечує… здоров’я!

Всі рослини МАЮТЬ ІМУНІТЕТ від природи – захисні механізми протистояння шкідникам і хворобам. Інакше вони б не дожили до того моменту, як людина винайшла перший обприскувач. Але в ґрунті з бідною корисною мікробіотою ці механізми НЕ можуть працювати на повну силу. Бо НА ПОВНУ працюють фітопатогенні мікроорганізми — спори, бактерії, віруси, які є джерелом проблем для рослин.

Як і у випадку з мікробіотою кишківника людини, в ґрунті є корисні і патогенні мікроорганізми. Грубо кажучи, якщо у вашому ґрунті переважає патогенна мікрофлора, то ви можете отримати врожай томатів тільки використовуючи сильні хімічні фунгіциди, які мають тривалий період захисту. У ґрунті, де переважає корисна мікробіота, паразитуючий псевдогриб виду Phytophthora, який є частиною патогенної мікробіоти ґрунту, може, взагалі не знайти сили, щоб «підняти голову».

Патогенні гриби, бактерії, віруси і Ко є в кожному ґрунті! В тій чи іншій кількості – ЗАВЖДИ. Їх МІЛЬЯРДИ. Але з ними ефективно можуть боротися інші, корисні мікроорганізми, якщо ви дасте їм таку можливість. Бо їх також МІЛЬЯРДИ! Не беріть на себе роботу, яку ПРИРОДА придумала для інших істот 😊

Зверніть увагу! Склад мікробіоти грунту ніколи не може бути сталим. На нього впливають багато чинників: вологість і температура ґрунту, аерація, пора року, погодні умови, методи обробки ґрунту та характер рослин.

Уявіть собі людину, яка «харчується» у вену з крапельниці. Як ви думаєте, наскільки сильний її імунітет в такому стані? Так само рослина стає надзвичайно вразливою до хвороб і шкідників на одній «мінеральці» без підтримки мікробіоти ґрунту.

І починається дещо навіть гірше за мінеральні добрива самі по собі – використання хімічних пестицидів. Без яких, до речі, сучасний агропромисловий комплекс також не обходиться.

Тому, коли ви купуєте овочі і фрукти в супермаркеті, переживайте, не тільки про те, що в них багато нітратів. Переживайте, що вони нагодовані пестицидами!

Тобто до чого ми прийшли? Мінеральні добрива при правильному використанні не шкідливі самі по собі. Але їх регулярне використання без внесення органіки в ґрунт в будь-якому вигляді, без мульчування, приводить до пригнічення корисної мікробіоти ґрунту, в результаті чого рослини стають вразливими до хвороб і шкідників, і підключається важка артилерія у вигляді хімічних фунгіцидів і інсектицидів, які, своєю чергою, ще більш негативно впливають на ґрунтові мікроорганізми.

Які бувають пестициди, читайте в статті за посиланням.

Чи варто використовувати мінеральні добрива у своєму саду?

Можна, а в деяких випадках і треба. Буває, нам дістаються такі присадибні ділянки, де без використання добрив ніякі овочі точно рости не будуть. А органічні добрива не всім доступні, хоча сьогодні вже можна купити органічні добрива навіть у звичайних садових магазинах, як і «мінералку».

Як кажуть, маємо те, що маємо. На створення багатого на корисні мікроорганізми ґрунту можуть піти роки, а вирощувати хочеться вже і зараз. І це нормально.

Але розуміння, що таке мікробіота ґрунту і як вона впливає на здоров’я рослин, рано чи пізно приведе вас до того, що ви почнете створювати для своїх овочів грядки з багатою мікробіотою. Ви будете її захищати від пересихання влітку і вимерзання взимку, сіяти сидерати, додавати «мікроорганізми з пляшечки» і не перекопувати, щоб не рушити гармонію ґрунтової мікробіоти, яка веде активну діяльність на користь вашим рослинам.

Ви перестанете дивуватися, чому ваша бабуся нічим не обробляла дерева в садку, а яблука, сливи, абрикоси і Ко завжди були. Коли менше, коли більше, але завжди були…

Ви не будете використовувати мінеральні добрива, бо помітите, що вони вам не потрібні. З часом зрозумієте, що біологічні обробки працюють у вашому саду не гірше за «хімію», але не будете дивуватися, чому на ділянці вашого сусіда вони не працюють…

Ви відкриєте для себе радість ВІЛЬНОГО садівництва – без обов’язкових обробок, підживлень, профілактичних обприскувань, перекопувань… А плоди вашого саду будуть значно смачнішими, ніж раніше. Хоч, можливо, і не такими красивими, як в магазині.

Натхнення!

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Це перша стаття
На головну