Logo

Кутя — простий рецепт головної страви Святвечора

Рецептів куті на Різдво безліч! Пам’ятаю, як на першому курсі університету я повернулася після новорічних канікул в гуртожиток. Туди такі ж як я студенти приїхали на сесію з усіх куточків України з торбами, любовно складеними мамами-татами. А так як було це 8 січня, бо 9-го перший екзамен, то в тих торбах серед банок з голубцями, котлетами і холодцями, звичайно, була і кутя. І у всіх вона була різна! Це для мене було одкровення. І не тільки для мене, бо ми мало не побилися, доводячи, чия кутя сама правильна… З роками я зрозуміла, що українська кутя — це, як наш червоний борщ: дуже різна, але завжди сама правильна. І вдома має бути найсмачніша саме для вас! Тож можна додавати до неї ті інгредієнти, які смакують саме вашим близьким.

Кутя — простий рецепт головної страви Святвечора

Кутя — простий рецепт головної страви Святвечора

Так, наприклад, моя мама завжди готувала густу кутю з пшениці з родзинками, маком, горіхами і медом. І я зовсім не любила цю «кашу»! Так, з’їдала ложечку для годиться — ну, дуже вона мені була засолодка… Коли в мене з’явилася своя сім’я, в рецепті маминої куті родзинки я замінила на заморожені вишні. І (еврика!) яка ж вона мені смачна стала — ця кутя! Не можу нею наїстися! Простим рецептом своєї куті поділюся з вами в цій публікації.

Інгредієнти для куті на Святвечір

Я дуже приблизно вказую кількість інгредієнтів для своєї куті, бо завжди роблю її на око. Але, розумію, що новачкам хочеться конкретики, тому можете взяти за основу наступні пропорції, але по ходу зменшувати чи збільшувати кількість горіхів, маку, вишень і меду. Отже для смачної куті на Різдво нам знадобиться:

  • зерна пшениці — 200 мл;
  • волоські горіхи — 200 мл;
  • мак — 150 мл;
  • мед — 2-3 ст.ложки;
  • заморожені вишні (у мене з кісточками) — 400 мл.

Спосіб приготування куті з пшениці

Перше правило простого приготування куті з пшениці — зерно треба замочити на ніч. Якщо раптом ви цього не зробили, то варити пшеницю вам доведеться години чотири, не менше, і все-одно вона не розвариться до потрібного стану. Отже промиваємо пшеницю, заливаємо холодною водою і залишаємо ночувати на кухні. А за кілька годин до Святвечора її зваримо.

Вишні також краще розморозити з вечора. Дістаємо їх з морозильної камери і залишаємо ночувати в холодильнику. Я морожу вишні з кісточками. Виймаю їх з вишень вже перед тим, як додавати до куті.

Отже, варимо кутю — заливаємо пшеницю холодною водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо при маленькій температурі приблизно годину. Кількість води — не принципове питання. Краще більше, ніж менше. На 200 мл сухого зерна (замоченого буде більше) я беру приблизно півлітра води. Через годину вся вода не випарується, але зварену пшеницю я промиваю холодною водою, використовучи друшляк. В результаті ми отримуєму вже охолоджені, нелипкі зерна пшениці, які слугують основою куті.

Зварену пшеницю промиваємо холодною водою

Зварену пшеницю промиваємо холодною водою

Тепер черга за маком. Його можна перетерти в кавомолці і додати до пшениці. Але колись в мене зламалася кавомолка, і я залила мак окропом і залишила в посудині під кришкою на пару годин. Виявилося, що кутя з запареним маком смачніша, ніж з перетертим. З того часу роблю тільки так. Отже мак попередньо запарили окропом, коли вода вистигла (через пару годин), додаємо мак до пшениці.

Запарюємо мак на пару годин окропом

Запарюємо мак на пару годин окропом

Далі черга за медом і горіхами. Мед, якщо дуже густий, можна злегка нагріти. Горіхи я не подрібнюю занадто, мені подобається, коли вони співмірні з вишнями. Гарно перемішуємо всі інгредієнти.

І в останню чергу додаємо вишні, зливши зайвий сік. З вишневого соку, до речі, можна приготувати смачнющий соус чатні до м’яса. На Різдво — саме те, що треба!

Вишні кладемо в кутю в останню чергу

Вишні кладемо в кутю в останню чергу

Ще раз обережно перемішуємо кутю, щоб вишні рівномірно розподілилися по страві, пробуємо, можливо, треба ще додати трохи меду, перекладаємо кутю в святкову миску і можна звати рідних до столу. Головна різдв’яна страва готова!

Головна різдв'яна страва готова!

Головна різдв’яна страва готова!

Смачної вам куті і веселих свят!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.