Гуцульський борщ — без картоплі та капусти

Нещодавно я побувала в смт. Ланчин (Івано-Франківська область) і мені пощастило відвідати декілька обідів, святкових у тому числі. Я дізналась про зовсім мені незнайомий до цього вид борщу — місцеві гордо називали його «наш справжній гуцульській борщ». Більш звичний для мене червоний борщ із картоплею та капустою в них — «червона зупа», і це зовсім не борщ. А ось цей, свій, справжній, вони їдять майже кожного дня та на всі свята. І справді, скільки я була у них в гостях, стільки і їла цю страву на перше. З основних овочів у цьому борщі тільки буряк, який вариться у бульйоні, а потім розводиться зі сметанною заправкою. Все! Такий борщ подається в посуді, з якого його можна випити, разом зі стравою із картоплі (пюре, печена, варена тощо). Цікаво, що у Коломиї, яка зовсім поруч, я такого борщу у закладах не знайшла.

Гуцульський борщ — без картоплі та капусти

Гуцульський борщ — без картоплі та капусти

Звичайно, я розумію, що у кожному регіоні є свої рецепти борщу, але я думала, що все ж таки основні види я вже знаю або хоча б чула. Тому, коли вийшов фільм Євгена Клопотенка «Борщ. Секретний інгредієнт», де він спробував борщ у кожному регіоні України, я очікувала побачити той самий борщ.

Фільм мені дуже сподобався (раджу до перегляду!), але коли Євген дійшов до гуцульського борщу, я знову побачила не те! Я спитала у всіх своїх знайомих і виявилось, що ніхто з них про такий борщ не чув. Я вирішала виправити це прикре непорозуміння і розповісти про такий вид українського борщу. Подзвонила місцевим господиням та попросила розповісти, як готується саме їх гуцульський борщ. Сьогодні я готувала його вперше і не можу змагатись із ними у експертності, але дуже вже хочеться мені цим рецептом з вами поділитися!

Рецепту такого самого борщу в Інтернеті я також не знайшла, але знайшла схожий — борщ дзеровий, який робиться з дзеру (сироватки).

Інгредієнти для гуцульського борщу

  • М’ясний бульйон — 2 л;
  • Буряк — 1,5-2 середніх;
  • Цибуля — 1 шт;
  • Домашня сметана — 150-200 г;
  • Лимонна кислота або оцет;
  • Сіль, перець, зелень за смаком.

Основні інгредієнти для гуцульського борщу

Основні інгредієнти для гуцульського борщу

Інгредієнти я написала приблизно, адже господині на велику родину готують більшими обсягами, я ж зменшила пропорційно на око. Борщ має вийти не дуже густий, заправку я дивилась по кольору — він має стати світло-буряковим.

Серед усіх інгредієнтів дуже важливою є саме домашня сметана, магазинна не розчиниться до кінця та звернеться. І саме цього інгредієнту у мене, звичайно, не було. Господині мені підказали, що можна зробити із магазинною — додати молоко та трошки борошна, перемішати усе до однорідності, краще навіть міксером. Цим методом я і скористалася. Проте якщо у вас є можливість використати домашню сметану, це буде набагато краще.

Читайте також нашу статтю Посиденьки на «Веранді». Який червоний борщ – справжній український?

Спосіб приготування гуцульського борщу

  1. Варимо м’ясний бульйон, поклавши в нього хвилин за 15 до готовності м’яса цілу цибулину.
  2. Чистимо буряк, нарізаємо його брусочками, недрібно. Додаємо до вже готового бульйону (м’ясо і цибулину треба перед вийняти) і після цього вже кришкою не накриваємо. Ледь доводимо до кипінння і зменшуємо вогонь, не даючи буряку кипіти. Тут я на хвилинку не догледіла, і буряк трохи почав втрачати колір, тому будьте уважніше. Варимо до готовності буряка.
  3. Додаємо до бульйону трішки лимонної кислоти або оцту, буквально на кінчику маленької ложечки, бо сметана може звернутися.
  4. Якщо немає домашньої сметани, робимо сметанну заправку із магазинної, як я писала вище. Вводимо сметану або заправку маленькими порціями, поступово перемішуючи. Борщ зі сметаною має пару хвилин потомитися на плиті, але не кипіти.
  5. Додаємо сіль, перець горошком та за бажання зелень (я додала сухі приправи). Доводимо до смаку — він має бути, як і кожен борщ, солодко-кислуватий. Все!

У мене вийшло досить схоже на те, що я їла, хоча колір вийшов більш червоним. Я спочатку засмутилася, але коли борщ постояв, він став світло-буряковим, яким я його і пам`ятаю.

Гуцульський борщ готовий

Гуцульський борщ готовий

Приготуйте також Пісний борщ за нашим рецептом.

Ось такий гуцульський борщ з Франківщини. Якщо ви такий їли або у вас вже є свій рецепт схожого борщу — розкажіть у коментарях!

Ольга Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.