Я дуже часто роблю цю запіканку з зелені влітку, мабуть, частіше, ніж смажу яєшню. Це проста, смачна і поживна їжа — саме те, що треба садівнику влітку в будень — швидко приготувати, швидко поїсти і швидко повернутися до роботи в саду. На фото до цієї публікації, які я зробила ще весною, — запіканка з бадилля редиски, але ви можете робити її з будь-якої зелені. Останнім часом в мене ця запіканка з мангольдом, шпинатом і зеленою цибулею. Можна спекти її з одним видом зелені, можна зробити мікс. А іноді, щоб таку корисну запіканку їв і мій син, який не дуже полюбляє здорову їжу, я додаю до зелені трохи ковбаски чи сосиски для смаку. Але не переборщіть! Бо це все ж запіканка з зелені, а не з ковбаси 🙂
Зелень, яку знайшли в холодильнику чи на городі, миємо, ріжемо дрібно і трохи підсолюємо. Якщо хочете додати улюблені спеції — будь ласка. Хоча, як на мене, вся зелень і так запашна, то ж особливо її «покращувати» спеціями не треба.
В мисці до борошна додаємо сіль, розпушувач, крохмаль. В іншій місткості збиваємо зі сметаною яйця. Тепер поєднуємо сипучі інгредієнти з рідкими і гарно перемішуємо, щоб не було грудочок.
Тепер це рідке тісто для запіканки поєднуємо з зеленню і знову гарно розмішуємо. Викладаємо цю масу у форму для випікання (у мене силіконова — 20 см в діаметрі, якщо у вас форма більша, то запіканка вийде затонка, хоча на смак це не впливатиме). Зверху запіканку з зеленню посипаємо натертим твердим сиром.
Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 20 хвилин (залежить від товщини запіканки й особливостей духовки).
Даємо їй трохи вихолонути та подаємо до столу.
Приготуйте також за подібним рецептом запіканку з молодої капусти.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.