Швидка універсальна запіканка з зелені

Я дуже часто роблю цю запіканку з зелені влітку, мабуть, частіше, ніж смажу яєшню. Це проста, смачна і поживна їжа — саме те, що треба садівнику влітку в будень — швидко приготувати, швидко поїсти і швидко повернутися до роботи в саду. На фото до цієї публікації, які я зробила ще весною, — запіканка з бадилля редиски, але ви можете робити її з будь-якої зелені. Останнім часом в мене ця запіканка з мангольдом, шпинатом і зеленою цибулею. Можна спекти її з одним видом зелені, можна зробити мікс. А іноді, щоб таку корисну запіканку їв і мій син, який не дуже полюбляє здорову їжу, я додаю до зелені трохи ковбаски чи сосиски для смаку. Але не переборщіть! Бо це все ж запіканка з зелені, а не з ковбаси 🙂

Запіканка з зелені

Швидка універсальна запіканка з зелені

Інгредієнти для запіканки

  • приблизно 350 г будь-якої зелені (мангольд, шпинат, зелена цибуля, бадилля редиски, кріп, петрушка тощо); до речі, можна додати до начинки й трохи корисних бур’янів, наприклад, портулак — так, я його теж використовую в стравах, за посиланням читайте — як;
  • 3 курячих яйця;
  • 3 столові ложки борошна «з верхом» (я використовую суміш пшеничного борошна вищого ґатунку з цільнозерновим пшеничним);
  • 0,5 ч.ложки розпушувача;
  • 1 ч. ложка картопляного крохмалю;
  • дрібка солі;
  • 5 столових ложок жирної сметани (в цьому випадку, чим жирніше — тим смачніше). Сметану можна замінити майонезом наполовину з кефіром;
  • приблизно 50 грамів будь-кого твердого сиру для посипки (не обов’язково, але ж та сирна скоринка — це так смачно…)

Запіканка з зелені — рецепт приготування

Зелень, яку знайшли в холодильнику чи на городі, миємо, ріжемо дрібно і трохи підсолюємо. Якщо хочете додати улюблені спеції — будь ласка. Хоча, як на мене, вся зелень і так запашна, то ж особливо її «покращувати» спеціями не треба.

В мисці до борошна додаємо сіль, розпушувач, крохмаль. В іншій місткості збиваємо зі сметаною яйця. Тепер поєднуємо сипучі інгредієнти з рідкими і гарно перемішуємо, щоб не було грудочок.

Тепер це рідке тісто для запіканки поєднуємо з зеленню і знову гарно розмішуємо. Викладаємо цю масу у форму для випікання (у мене силіконова — 20 см в діаметрі, якщо у вас форма більша, то запіканка вийде затонка, хоча на смак це не впливатиме). Зверху запіканку з зеленню посипаємо натертим твердим сиром.

Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 20 хвилин (залежить від товщини запіканки й особливостей духовки).

Даємо їй трохи вихолонути та подаємо до столу.

Приготуйте також за подібним рецептом запіканку з молодої капусти.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.