Мак енд чіз (Mac and Cheese) — це популярна страва, яку дуже люблять в США та Великій Британії. Ви могли про неї часто чути в іноземних фільмах або серіалах. Це улюблена сімейна страва, яку американці та британці їдять і вдома, і в кафе. А ще — її дуже люблять місцеві діти. Таку любов можна зрозуміти, адже це дійсно смачно. Якщо дослівно перекласти, то це «макарони і сир», тому можна назвати це макаронна запіканка із сиром. Як у кожної народної страви, рецептів мак енд чіз безліч. Головні інгредієнти: макарони, сир та соус бешамель. Як бачите, нічого корисного)) Але бувають дні, коли хочеться чогось саме такого. Тому, на мій погляд, цією стравою краще не зловживати, але якщо потрібно когось нагодувати смачно та поживно, запіканка з макаронів — дуже вдалий варіант. Спробуйте!
Кількість інгредієнтів розрахована на дві порції.
Розігріваємо духову шафу до 180 градусів. Варимо макарони до стану «аль денте», тобто не доводячи до повної готовності.
Натираємо сир на великій тертці. Я взяла «Голландський» та «Моцарелу», також можна взяти «Чедер», «Пармезан» тощо. Можна змішувати різні види сирів, обирайте ті, які краще плавляться.
Готуємо соус. Нарізаємо цибулю (багато дітей цибулю в стравах не їдять, тому якщо запіканка з макаронів для них, можна цей інгредієнт прибрати. Беремо половину з відміряного вершкового масла, розтоплюємо на сковорідці. Обсмажуємо цибулю, додаємо борошно, постійно помішуючи. Поступово додаємо молоко, також помішуючи. Таким чином доводимо соус до кипіння і варимо до загустіння. Додаємо спеції та добре перемішуємо. В готовий соус додаємо сир (залишаємо трошки для посипки), перемішуємо.
Змішуємо макарони із соусом.
У форму, змазану маслом, додаємо цю суміш та розподіляємо. Посипаємо сиром, який ми залишили.
Розтоплюємо другу частину вершкового масла у мікрохвильовій пічці та змішуємо із панірувальними сухарями, також посипаємо ними зверху. Відправляємо форму у розігріту духовку орієнтовно на 30 хвилин. За 5 хвилин до фіналу можна перевести у режим гриля. Готово!
Приготуйте також інші смачні запіканки:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.