Закуска «Новорічні кульки» — порційне блюдо для новорічного закусочного столу. Це салат з сиром та куркою у вигляді кульок в паніровці з петрушки та волоських горіхів. Виходить просто і дуже смачно. Виглядає на святковому столі презентабельно, а готується менш ніж за півгодини. До речі, якщо вже придумано меню на Новий рік, то все ж збережіть цей рецепт. Раптом залишиться смажена курочка або індичка після застілля, тоді 1 січня можна використати залишки святкової вечері для приготування цієї закуски.
Варену або смажену курочку нарізаємо дуже дрібними кубиками. М’ясо для закуски «Новорічні кульки» має бути дуже ніжним і буквально розпадатися на волокна, так кульки легше ліпити. Замість курки, можна готувати з індичкою або будь-яким іншим вареним м’ясом, головне, щоб воно було м’яким.
Сирок «Дружба» поміщаємо на 15 хвилин в морозильну камеру, охолоджений сир натираємо на крупній тертці, додаємо в салатник. Для салату підходить будь-який напівтвердий плавлений сир, «Дружба» мені подобається найбільше.
Зварені вкруту курячі яйця охолоджуємо, натираємо на крупній тертці, додаємо до решти інгредієнтів.
За смаком солимо, перчимо, заправляємо сметаною та майонезом. Якщо любите гострі закуски, то можна додати пропущений через прес зубчик часнику та мелений чилі.
Ретельно перемішуємо інгредієнти, повинна вийти густа маса, яка легко ліпиться і не втрачає форму. Якщо салат здається рідким, то це можна виправити — додаємо тертий пармезан, ще одне варене яйце, словом, будь-який інгредієнт, який підходить за смаком та робить консистенцію густішою. Змішаний салатик відправляємо в холодильник.
Тим часом волоські горіхи очищаємо, промиваємо, підсушуємо в духовці або на сухій сковорідці. Горішки подрібнюємо в блендері, щоб вийшла досить велика крихта. Замість волоських горіхів, для цієї новорічної закуски можна взяти пекан або лісові горіхи.
Обриваємо листочки петрушки зі стебел, дрібно ріжемо. Змішуємо нарізану петрушку з подрібненими горіхами у тарілці. Петрушку можна замінити на кінзу або кріп.
Двома чайними ложками формуємо невелику кульку з охолодженого салату, викладаємо в тарілку з паніруванням, обвалюємо кульки, щоб паніровка їх повністю покрила.
Готову закуску викладаємо на дошки або тарілки залишаємо між кульками невелику відстань, до подачі ховаємо в холодильник.
Стручок червоного перцю нарізаємо кільцями, очищаємо їх від насіння. На шпажку надягаємо кільце перцю, проколюємо кульку, поряд вставляємо гілочку кропу. Прикрашаємо так усі «новорічні кульки». Закуска «Новорічні кульки» з сиром та куркою готова — подаємо на стіл!
Приготуйте також наш «Салат з куркою і ананасом».
Приємного апетиту. Щасливих свят!
Олена Цинкевич,