Люблю готувати, але консервація останніми роками – не моє. На зиму ми квасимо капусту, огірки, в не сезон свіжих овочів їмо салати з вареного чи печеного буряка, свіжої редьки, дайкону. Якщо консервую помідори – то як смаколик до святкового столу, буквально кілька баночок, найчастіше, щоб спробувати новий рецепт. Помідори я заморожую на зиму. Це найпростіший спосіб зберегти їх користь і смак надовго. Як правильно заморозити томати і в приготуванні яких страв використати, розкажу у цій статті.
Не чекайте, що заморожені томати дадуть вам можливість приготувати взимку смачний салат, як зі свіжих помідорів. Такої можливості заморожені помідори вам не дадуть. Після розморожування текстура томатів вже не така, як у свіжих, і використовувати їх треба тільки для термічної обробки.
На жаль, справжню салатну текстуру після заморозки не відновити — і тут фізика не на нашому боці.
Поясню чому:
Деякі хитрощі, що можуть частково допомогти:
Читайте також нашу статтю про правила заморожування інших овочів за посиланням.
Я заморожую цілими дрібні помідори типу сливка чи чері. Мию під проточною водою, даю висохнути і викладаю одразу в морозильну камеру. Якщо плоди повністю сухі, вони не злипнуться між собою і дуже гарно заморозяться. Тому я мию помідорки ввечері й лишаю висихати на столі кухні, а зранку просто закладаю їх на зберігання в морозильну камеру в одному великому міцному пакеті.
Як на мене, це дуже простий спосіб заготівлі на зиму томатів. Коли мені потрібні помідори на кухні, я дістаю кілька плодів з морозильної камери, не розморожую, але обдаю окропом, після чого можна легко зняти з них шкірку. І вже без шкірки використовую, як мені треба.
Про використання заморожених томатів в кулінарії піде мова пізніше, а зараз ще кілька способів заморозити помідори:
Використання: тушкування, супи, соуси.
Використання: основа для борщу, пасти, піци.
Використання: прямо в каструлю без розморожування.
А зі свіжих томатів приготуйте суп по-італійськи — гаспачо.
Використання: ароматні соуси, крем-супи.
Що треба знати перед використанням:
Оскільки заморожені помідори втрачають частину аромату, варто:
Але, запевняю вас, і без всіляких хитрощів заморожені помідори взимку вам дуже смакуватимуть у різних стравах. Спробуйте обов’язково!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.