Так виходить у житті, що найсмачніші страви, як правило, найпростіші в приготуванні. І частіше за все, для їх приготування використовуються дуже доступні продукти. Це можна сказати у повній мірі і про гаспачо, який прийшов до нас з Італії. Якщо розповідати про нього коротко, то це суп з перетертих овочів, який подається в холодному вигляді. І звичайно ж він буде дуже доречним у спекотну пору.
Болгарський перець попередньо запікаємо у духовці, видаляємо насіння та шкірку. З помідор знімаємо шкірку. Для цього робимо на них хрестоподібний надріз і опускаємо у гарячу воду на пару хвилин, а потім у холодну. Після цієї процедури шкірка легко знімається.
Цибулю, часник та помідори поміщаємо в чашу блендера.
З огірка очищаємо шкірку, але не викидаємо. Дрібно ріжемо шкірку, ми використаємо її далі для прикраси.
Трохи томатів, цибулі та огірків теж нарізаємо дрібними кубиками і також залишаємо для прикраси.
Після того, як ми подрібнили всі наші овочі, можна одразу приступати до додавання інших інгредієнтів. Але особисто я не дуже люблю насіння помідор, тому основну частину майбутнього гаспачо пропускаю через сито.
Після цього додаємо в наш холодний суп лимонний сік та сіль, орієнтуючись на свій смак. Що стосується гостроти, то можна гострий перець дрібно порізати кільцями та додати у тарілку. А можна використатати просто соус табаско.
Суп ставимо у холодильник як мінімум на 2 години, або ж можна додати при подачі кубики льоду.
При подачі в кожну тарілку також додаємо трохи заздалегідь залишених дрібно порізаних овочів, прикрашаємо зеленню. І, звичайно ж, додаємо оливкову олію.
До гаспачо подається білий хліб. Він може бути у вигляді грінок, политих оливковою олією. Також це можуть бути підсушені у духовці шматочки хліба. У мене це нічний хліб, без замісу, спечений вранці.
Цей суп дуже легкий та освіжаючий, саме для спекотного літа.
Від спеки вас також врятує наш «Білоруський холодник з буряка» — спробуйте!
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.