Ватрушки з сиром — простий рецепт ароматної домашньої здоби

За однією з версій, слово «ватрушка» походить від слова «ватра», що означає «вогонь», «вогнище». Вважається, що така домашня випічка має дуже древнє слов’янське коріння. Сьогодні ватрушка з сиром однаково популярна як в українській, так і російській кухні. Начинка для ватрушок може бути різною – сир, картопляне пюре, варення чи джем. Але класичний рецепт ватрушок – це, звичайно, ватрушки з сиром (творогом). Саме такі ватрушки ми і будемо сьогодні з вами готувати.

vatrushki-7-1024x765-6041332

Ватрушки з сиром — простий рецепт ароматної домашньої здоби

Інгредієнти для ватрушок з сиром

  • Борошно — 600 г;
  • Сметана — 200 г;
  • Молоко — 200 мл;
  • Ванілін — пакетик 2 г;
  • Цукор — 3-5 столові ложки;
  • Дріжджі живі — 25 г;
  • Яйця — 2 шт.;
  • Дрібка солі.

Для начинки:

  • Сир — 500-600 г. (якщо сир недостатньо жирний, то додайте до нього сметану);
  • Яйце — 1 шт.;
  • Цукор за смаком;
  • Родзинки – за бажання.

vatrushki-4-1024x759-6061430

Інгредієнти для ватрушек з сиром

Спосіб приготування ватрушок з сиром

Щоб тісто гарно підійшло, а здоба була пухкою, рекомендую дріжджі спочатку добре розтерти з ложкою цукру і залишити хвилин на 10-15 для реакції. Тим часом підігріємо молочко зі сметаною. Додаємо до дріжджів. Туди ж додаємо решту цукру, дрібку солі, яйця, ванілін, борошно і все гарненько перемішуємо. Тісто має вийти м’яке, таке, що не липне до рук. Якщо що — додайте трохи борошна.

Ставимо, щоб підійшло, бережно обминаємо руками і знову ставимо на підхід. Можна цю процедуру повторити двічі. Навіть не «можна», а «треба». Наполегливо рекомендую двічі дати тісту піднятися. Розділяємо тісто на шматочки по 50 г і формуємо ватрушки зручним способом. Даємо і їм підійти.

vatrushki-5-1024x765-1566126

Замішуємо тісто та даємо йому підійти

Формування ватрушок

Формування ватрушок вимагає окремої уваги. За допомогою чашки вирізаємо з кожного шматка тіста основу для ватрушки.

Вирізаємо основу для ватрушки

Вирізаємо основу для ватрушки

Залишок та обрізки розтягуємо, скручуємо і розкладаємо на основу по периметру. Краї основи трохи змочуємо водою для кращого зчеплення.

vatrushki-3-1024x759-5992427

Формуємо бортик

Кладемо листочок м’яти для аромату на «дно» ватрушки, зверху – сирну масу. Відправляємо ватрушки з сиром у духовку до зарум’янювання приблизно на 15-20 хвилин (духовка розігріта до 180 градусів).

vatrushki-6-1024x765-9375417

Додаємо начинку та відправляємо ватрушки у духовку

Готові ватрушки можна додатково змастити сметанною помадкою. А саме: 2-3 столових ложки сметани та цукор за смаком. Можна додати в цю суміш ще й трохи ваніліну. До речі, якщо є бажання, то в сирок можна додати промиті родзинки або інші сухофрукти на ваш смак.

Але найголовніше — коли я готувала ватрушки за цим рецептом, у мене залишилося трохи тіста. Я помістила його на ніч в холодильник. І на наступний день зробила з нього кренделі. Залишила їх на підхід на 40 хвилин у теплому місці (до збільшення в об’ємі в 3 рази). І ось, яке диво вийшло (дивіться фото нижче).

vatrushki-10-1024x768-2824894

На наступний день з тіста можна зробити кренделі

Балуйте своїх рідних домашньою випічкою! Спробуйте приготувати ще найсмачніші булочки з корицею яблучний пиріг «Бабине літо», або солодкі плюшки, або маковий рулет. Хай вам буде дуже смачно!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.