Торт без випічки з лавашу — сама ніжність!

Відео-рецепт цього торту без випічки я побачила у Фейсбуці, коли була хвора на Ковід-19. На шостий день після появи симптомів я повністю втратила здатність відчувати запахи і смаки. Їжа стала ніяка, тому їсти хотілося постійно — мозок вимагав смачненького, але, на жаль, розучився це смачненьке відчувати. Цей торт з лавашу так апетитно виглядав, залитий кремом зі сметани і вареного згущеного молока, що я, здається, навіть відчула його на смак! І пообіцяла собі, що як тільки мій світ знову наповниться смаками і ароматами, я обов’язково його зроблю. Свою обіцянку виконала. Торт вийшов надзвичайно смачним, інтуїція мене не підвела. А який він може бути, якщо в ньому солодкий сметанний крем поєднується з кислинкою вишні і підкреслюється гірчинкою чорного шоколаду? Я в захваті від цього торту і, впевнена, вам він також сподобається. Тим більше, що готувати його дуже швидко і просто. Єдине — треба дати настоятися кілька годин в холодильнику.

Торт без випічки з лавашу — сама ніжність!

Торт без випічки з лаваша — сама ніжність!

Інгредієнти для торта з лаваша

  • лаваш — 2-3 великих прямокутних листи;
  • сметана 30% жирності — приблизно 500 г;
  • згущене молоко — приблизно 300 г;
  • заморожена вишня;
  • шоколад для прикрашання.

Торту без випічки — рецепт приготування

Дістаємо з морозильної камери вишню. Можна використати будь-які інші ягоди і, звичайно, не тільки заморожені, а й свіжі.  Поки вишня розморожується, готуємо крем. Для цього збиваємо міксером сметану протягом 1 хвилини. Додаємо до сметани варене згущене молоко і знову працюємо міксером приблизно 5 хвилин. Крем для торту з лаваша має бути дуже ніжним і повітряним.

Тепер виймаємо з пакетів лаваш. Обирайте тонкий лаваш для цього рецепту торта без випічки. У мене три великі прямокутні листи лавашу, кожен з яких я розрізала на 4 частини. Вийшло 12 прямокутників однакового розміру. Кожен з них я трохи підрізала ножницями, щоб підігнати під розмір моєї форми.

В залежності від розміру вашої форми і лавашу, у вас може бути більше чи менше прямокутників. Їх ми будемо скручувати в трубочки, з яких зформуємо торт. Ширина прямокутників також не принципова, головне, щоб в лаваш можна було завернути вишню.

Отже на край кожного прямокутника лавашу викладаємо вишню в рядочок, між ягодами — приблизно 2 см дистанція. Скручуємо трубочку і відкладаємо в бік. Таким чином скручуємо всі підготовлені прямокутники з лавашу.

Тепер прямокутну форму для випікання застеляємо пергаментом. У форму ми будемо викладати наші трубочки. Я не розрахувала точно їх довжину, то ж по ходу довелося трубочки підрізати. Відрізки я потім змішала з залишками крему, додала горіхи, вишню, розклала по чашкам, і вийшов дуже смачний експрес-десерт.

На дно форми товстим шаром викладаємо крем. А на нього чотири трубочки. Саме стільки вмістилося в мою форму. Зверху — знову шар крему, і — третій шар трубочок.

Коли всі трубочки з вишнею викладені у ємність, щедро заливаємо наш торт без випічки кремом. Трохи крему можна залишити, щоб потім заліпити вм’ятини, які з’являться після того, як ми будемо діставати торт з форми.

Коли всі трубочки з вишнею викладені у ємність, щедро заливаємо наш торт без випічки кремом

Коли всі трубочки з вишнею викладені у ємність, щедро заливаємо наш торт без випічки кремом

Даємо йому з годину постояти при кімнатній температурі, щоб лаваш добре просочився сметаною і згущеним молоком. А потім ставимо на кілька годин в холодильник, а краще — на ніч. Коли торт без випічки з лаващу захолоне, обережно дістаємо його з форми, піднімаючи за листки пергаменту. Викладаємо у красиве блюдо чи на дошку, висовуємо з під торта пергамент. Заліплюємо кремом (який ми спеціально для цього залишили) всі некрасивості і щедро посипаємо шоколадом. А краще — шоколадом і горіхами. Взагалі, горіхами можна пересипати і шари трубочок. В мене просто цього разу горіхів було замало.

Торт з лавашу без випічки з вишнями готовий!

Торт з лавашу без випічки з вишнями готовий!

Ріжемо наш торт з лавашу без випічки на шматки і запрошуємо близьких пити чай…

Приготуйте також:

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.