«Мамо, а що у нас є солоденького?» — впевнена, від дітей ви таке чуєте хоч раз на тиждень. Звичайно, правильно відповісти: «Нічого!», і прочитати лекцію про шкоду цукру. Але на практиці ми або обіцяємо ось-ось сходити в магазин за морозивом, печивом чи цукерками, або починаємо думати, що б таке швиденько «накалатати», щоб задовольнити жагу до солодкого у нащадків. Я знаю один рецепт, який і мене саму виручає, коли ну дуже хочеться солодкого, а вдома з цієї категорії продуктів тільки цукор рафінований. Якщо, крім нього, у вас знайдеться яйце, трохи молока і вершкового масла, борошно і какао, ви зможете, в прямому значенні слова, «накалатати» за пару хвилин тісто і спекти десерт за три хвилини в мікрохвильовці. На смак — звичайнісінький шоколадний бісквіт. Незвичайного в ньому тільки те, що готується лічені хвилини.
Для приготування швидкого шоколадного бісквіта потрібна велика чашка або миска, яка обов’язково має підходити для використання в мікрохвильовій печі (зазвичай, це кераміка). В ній ми і будемо готувати наш швидкий десерт.
Спосіб приготування дуже легкий. Це ідеальний рецепт навіть для дітей молодшого шкільного віку! Перший раз ви можете проконтролювати процес, а потім, запевняю, з цим швидким десертом впорається і семирічна дитина!
В миску висипаємо всі сухі інгредієнти: муку, цукор, какао та дрібку соди (приблизно п’ята частина чайної ложки без верха). Гарно перемішуємо.
До суміші сухих компонентів додаємо яйце і ретельно перетираємо до однорідної маси.
Далі розтоплюємо вершкове масло і додаємо разом з молоком в наше тісто для швидкого десерта. Теж ретельно перемішуємо, уникаючи маленьких грудочок.
Готове тісто я переливаю в іншу посудину, бо та, в якій ми змішували інгредієнти, трохи «замурзалася». Важливо! Цей швидкий десерт за три хвилини в мікрохвильовці виросте разів у три-чотири. Враховуйте це, обираючи посудину, в якій будете його запікати.
Ставимо тісто у мікрохвильову піч на 2.5-3 хвилини, в залежності від потужності (я готую 3 хвилини при потужності 1000 Вт).
Інші наші рецепти:
Ось і все. Шоколадний десерт у мікрохвильовці за 5 хвилин готовий! Даємо йому пару хвилин охолонути, і можна подавати на стіл. Я ложкою просто ламаю бісквіт на частини і кладу на порційні тарілки. Звичайно, можна зробити його одразу в порційних паперових формочках для випікання кексів. Але, зазвичай, їх або нема в резерві, або не хочеться витрачати додатковий час на «розлив».
Для гарної подачі рекомендую посипати кекс цукровою пудрою і додати свіжі фрукти або ягоди (полуниця, смородина, банан тощо). Пару ложок йогурту чи сметанки зроблять наш швидкий десерт в мікрохвильовці ще смачнішим!
Сподіваюся, цей рецепт принесе вам користь у випадку, коли нічого солоденького на кухні нема, а дуже хочеться. Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.