Черемша занесена до Червоної книги України, як зникаючий вид, але її легко вирощувати і на присадибних ділянках. Чесно? Звідки вона потрапляє на прилавки, я не цікавлюся. Бо мій організм гостро її потребує навесні! Салати з черемши, рецептами яких поділюся в цій статті, готуються за лічені хвилини, продукти відмінно поєднуються між собою. Два з салатів цієї статті — пісні (поки ви не заправите їх сметаною або майонезом). Вони поживні, багаті на вітаміни і, звичайно, смачні. А коли в мене буде великий садок, я обов’язково буду вирощувати черемшу десь під вишнею. Бо таки думаю, що більшість черемші, яку пропонують нам на базарі і в магазинах, нелегальна, бо зібрана у лісі. З іншого боку — не з легкого життя люди її збирають і продають…
Черемша — перша зелень, яка стає доступна українцям після тривалого сезону поїдання консервованих та тепличних овочів і фруктів. Дикий, або ведмежий часник, як ще її називають, вважається одним з найкращих профілактичних засобів проти гострих респіраторних захворювань (ГРВ). За свій багатий вітамінно-мінеральний склад рослина вважається суперфудом — продуктом, який надзвичайно корисний для здоров’я.
Мій улюблений! Відварюєте чи запікаєте буряк, охолоджуєте, трете на крупну тертушку. Ріжемо пучок черемші, додаємо в салатник до буряка. В ступці чи ножем подрібнюємо волоські горіхи. Додаємо до інших інгредієнтів. Солимо, лимонний сік, оливкова олія — для заправки. Наш супервітамінний салат готовий!
Можна заправити такий салат і сметаною, буде також смачно!
Колись давно мама наполегливо підсовувала мені салат з яєць і черемші, заправлений сметаною. Я його терпіти не могла! І саме за той часниковий запах, яким зараз насолоджуюся. Черемша з яйцями — це, мабуть, класика весняних салатів. Я пропоную її дещо ускладнити, додавши до інгредієнтів авокадо.
Отже, змішуємо у великій мисці подрібнені відварені яйця, авокадо, черемшу. На сковорідці в оливковій олії підсмажуємо нашинковану цибулю до золотистого кольору. Заливаємо цією зажаркою інші інгредієнти для салату. Солимо, додаємо насіння кунжуту (білого чи чорного), заправлємо соєвим соусом. Все.
Салати з черемші, яєць і авокадо мають постояти хвилин десять, щоб охолонути (бо ж заливаємо гарячою зажаркою). За цей час всі продукти гарно «подружаться» між собою і подарують вам справжню насолоду!
Як купити смачне авокадо? Я довгий час не могла зрозуміти, за що люди люблять авокадо? Воно мені було…ну, ніяке. Поки колись мені розумна людина не пояснила, що, як правило, в магазині продають недозрілі авокадо. Бо зрілі вони швидко псуються. Отже купуєте авокадо і кладете в темну шафку на дозарювання (не в холодильник!). Зазвичай, через два-три дні авокадо стає м’яким (це відчувається, коли берете фрукт в руки, шкірка продавлюється). І саме тоді він стає смачнющим! Якщо авокадо полежить довше, він може перетворитися на кашу. Не страшно! Обережно його чистите, роздавлюєте виделкою, солите, трошки лимонного соку і корисна помадка для ранкових бутербродів готова! До речі, можна додати до неї і подрібнену черемшу.
Якщо салат з черемші і яєць — дуже поживний і може замінити легку вечерю, то салат з пекінської капусти і черемші — легкий, хрумкий, свіжий… Такий, як нам і треба навесні, щоб і ми почувалися легко 🙂 І готується він також дуже просто.
Шинкуємо пекінську капусту і черемшу, складаємо в салатник. Ріжемо шампіньйони на чотири або дві частинки вздовж (залежно від їх розміру) і обсмажуємо в невеликій кількості олії. Не треба їх тушити, буквально кілька хвилин на великому вогні обсмажуємо, щоб надати грибам золотистий колір.
Змішуємо в салатнику гриби, капусту і черемшу, додаємо дрібно нашинковану зелену цибулю, або цибулю ріпчасту, насіння гарбуза. Солимо, перчимо і заправляємо такі салати з черемші олією, бальзамічним оцтом і лимонним соком. Кількість інгредієнтів для заправки — на ваш смак. Пробуйте! Якщо ви не постуєте, то можете спробувати цей салат заправити сметанкою або майонезом (останній краще не купуйте в магазині, а зробіть самі).
Дорогі друзі! Весна — це час експериментів, в тому числі і з продуктами. Як ви використовуєте черемшу в кулінарії? Поділіться своїми улюбленими рецептами в коментарях! Буду вам дуже вдячна.
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.