Це мій улюблений рецепт тіста на пиріжки вже багато років. І не тільки тому, що пиріжки на кефірі виходять дуже смачними. Я знаю і багато інших смачнющих рецептів. Мою любов саме цей заслужив за мінімальну кількість інгредієнтів. Щоб спекти пиріжки на молоці, мені, як мінімум, треба йти в магазин за молоком, бо в родині його ніхто не вживає, використовуємо тільки для випічки. Курей своїх ми не маємо, то ж яєць іноді в холодильнику також нема. А ось олія, борошно, цукор і дріжджі — завжди в запасі. Кефір теж є частенько, бо вся кисломолочка у нас йде на ура. Тому пиріжки на кефірі я печу частіше за інші. Цей простий і швидкий рецепт пиріжків сподобається і вам. Начинка може бути будь-якою: з капустою, фаршем, сиром чи ягодами… В мене сьогодні — вишні.
Ну і, повторюся, для начинки можете використати все, що вам подобається.
Все геніальне — дуже просте. Ви запам’ятаєте цей рецепт тіста на пиріжки з першого приготування.
Підігріваєте кефір до температури приблизно 40 градусів. Відміряєте в окрему велику миску борошно. В розігрітий кефір кладете всі інгредієнти, але борошна тільки 2 столові ложки. Гарно перемішуєте і залишаєте в теплому місці під рушничком опару на підхід. 10 хвилин вистачить. У мене роль теплого місця виконує мультиварка, в якій я щойно нагріла кефір.
За ці десять хвилин можна підготувати начинку. Принаймні, почати її підготовку.
Готову опару виливаємо в миску з борошном. Гарно перемішуємо спочатку ложкою, а потім — руками. Пиріжки на кефірі можуть однозначно зробити на відмінно навіть початківці, бо місити тісто довго не потрібно, воно практично одразу перестає липнути до рук. Залишаємо тісто на підхід приблизно на пів години, а поки пораємося з начинкою.
Ліпимо пиріжки, як кому зручно. Я цього разу ліпила ніби вареники, а потім формувала з «швів» хвильки й викладала на деко ними догори. Трохи приплюснути — і пиріжок набирає потрібну форму.
Сформовані пиріжки на кефірі мають постояти ще пів годинки в холодній духовці і підійти. Потім вмикаємо духовку на 180 градусів і випікаємо пиріжки приблизно 20 хвилин. Зважайте на особливості вашої духовки.
Можна перед тим, як розпочати процес випікання, змастити поверхню пиріжків яйцем чи молоком, щоб вийшла яскрава скоринка. Я так і зробила цього разу, бо мені ж треба було красиво сфотографувати! Але на смак це ніяк не впливає. То ж зазвичай я цього не роблю. Пиріжки з вишнею, буває, посипаю зверху цукровою пудрою, щоб були солодші.
Вам сподобається також приготувати на кефірі:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.