Під час посту постійно шукаєш нові рецепти, щоб урізноманітнити своє меню. Ось і згадався рецепт пиріжків на картопляному відварі. Такі пиріжки робила подруга моєї мами і завжди готувала їх до нашого приїзду. Родзинка цієї випічки — повна відсутність молока і яєць, що дуже важливо для тих, хто постує. А начинка може бути будь-якою. В мене цього разу — картопля з грибами.
Картоплю відварюємо, відвар зливаємо в окремий посуд. Додаємо в теплий відвар цукор і дріжджі, нехай постоїть хвилин 15, поки не з’явиться шапочка з піни. Після цього додаємо рослинну олію та борошно. Замішуємо м’яке тісто і відправляємо його в холодильник на 30 хвилин.
А тим часом готуємо начинку. Вона може бути будь-якою, все залежить від ваших уподобань.
У мене сьогодні начинка з картопляного пюре з додаванням смаженої цибулі. Також опинилися під рукою опеньки, трохи подрібнюємо їх і додаємо теж на сковороду до цибулі. Дуже добре додати при смаженні грибів трохи білого вина наприкінці смаження і потім продовжувати смажити до повного випаровування вина.
Додаємо гриби з цибулею до картопляного пюре і гарненько вимішуємо, додаємо спеції і зелень за смаком. Зручно відразу сформувати начинку і відкласти в сторону.
Дістаємо наше тісто, обминаємо його і можна приступати до формування пиріжків. Мені сьогодні захотілося зробити їх у формі діжок.
Розігріваємо рослинну олію в каструлі з товстим дном і обсмажуємо наші пиріжки в розігрітій олії. Викладаємо пиріжки на паперовий рушник для того, щоб прибрати надлишки олії.
Такі пиріжки гарні самі по собі і, звичайно, добре доповнять будь-яку страву.
Якщо ж вам захочеться солодкої пісної випічки — спробуйте наш рецепт пісного пирога зі смородиною.
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.