Logo

Пиріжки з капустою — найсмачніший рецепт

Пиріжки з капустою, рецептом яких поділюся в цій статті, мої улюблені. Взагалі, люблю будь-яку домашню випічку з капустою, а тісто на ці пиріжки виходить особливе — вони м’які, ніби щойно з духовки, і на наступний день. При цьому робити їх саме задоволення — і швидко, і без зайвої мороки. Таке дріжджове тісто, як на ці пиріжки з капустою, можна використати і для будь-яких інших начинок, в тому числі й солодких. Чудові виходять з нього пиріжки з яблуками, сливами, вишнями, а капусту для начинки можна використати як свіжу, так і квашену. До роботи! Будемо пригощати сьогодні родину смачнющими пиріжками з тушеною свіжою капустою…

Пиріжки з капустою — найсмачніший рецепт

Пиріжки з капустою — найсмачніший рецепт

Інгредієнти для пиріжків з капустою

Для тіста:

  • дріжджі свіжі 20 г, або 2 ч.ложки сухих;
  • 250 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 2 ст.ложки цукру (якщо робите тісто для солодкої начинки, варто збільшити кількість цукру на 1-2 ст.ложки);
  • 1 ч.ложка солі;
  • 500 г борошна пшеничного;
  • 50 г вершкового масла;
  • 50 мл олії.

Для начинки:

  • приблизно 400 г свіжої білокачанної капусти;
  • 1 середня морквина;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 ст.ложка томатної пасти або кетчупу;
  • приблизно 3 ст. ложки олії для смаження.

Пиріжки з капустою — рецепт приготування

Дріжджі перетираємо з цукром, заливаємо теплим молоком і даємо їм спокій до повної активації. Хвилин за 10, якщо молоко стоятиме в теплі (я для цього набираю гарячу воду в каструльку і ставлю посудину з молоком і дріжджами зверху), побачите, як дріжджі ожили.

Дріжджі ожили, можна додавати борошно, сіль і яйце

Дріжджі ожили, можна додавати борошно, сіль і яйце

Перемішуємо молочну масу і додаємо в миску приблизно 400 г борошна, яйце і сіль. Замішуємо тісто. Не треба місити його до ідеального стану, бо там не вистачає всіх інгредієнтів. Треба просто, щоб борошно гарно розмішалося з молоком і яйцем.

На цьому етапі тісто на пиріжки з капустою виглядає приблизно так

На цьому етапі тісто на пиріжки з капустою виглядає приблизно так

Потім додаємо ще 100 г борошна, олію і вершкове масло (попередньо розтоплюємо в мікрохвильовці) і замішуємо тісто на пиріжки з капустою таке, як воно має бути — дуже м’яке та еластичне. Тісто абсолютно не липне до рук. І досягається цей ефект за лічені хвилини замішування.

Борошна може піти трохи більше чи менше, все залежить від його особливостей.

Тісто на пиріжки готове, ставимо його в тепло підніматися

Тісто на пиріжки готове, ставимо його в тепло підніматися

Година-півтори в теплі, накрите рушничком, дріжджове тісто виросте, як мінімум, вдвоє. А ми тим часом займемося начинкою. Для цього дрібно ріжемо ножем цибульку і натираємо на тертушку моркву. На глибокій сковорідці чи в мультиварці підсмажуємо овочі до золотистого кольору цибулі. Додаємо до них нашинковану дрібно капусту, гарно перемішуємо і ставимо на малесенький вогонь тушитися до м’якості капусти. В кінці приготування додаємо сіль і томатну пасту чи кетчуп. Даємо начинці охолонути і можна ліпити пиріжки з капустою. Тісто он вже як піднялося!

Ось як виросло моє дріжджове тісто

Ось як виросло моє дріжджове тісто

Обминаємо тісто руками й ділимо на приблизно рівні 16 шматочків — спочатку на дві частини, потім кожну з них — ще на дві, а ті, в свою чергу, ще на дві і т.д. Руками надаємо всім частинкам форму кульок — це наші майбутні пиріжки з капустою. Кожну кульку розминаємо руками до стану невеличкої палянички.

Заготовки для пиріжків робимо невеликими, пиріжки виростуть в духовці

Заготовки для пиріжків робимо невеликими, пиріжки виростуть в духовці

Кладемо всередину начинку, надійно заліплюємо краї пиріжка, наче вареників, приліплюємо шви до пиріжка і викладаємо на деко швом до низу. Змащуємо верх пиріжків з капустою молоком (буквально столову ложку можна лишити від загальної кількості) і ставимо у прохолодну духовку.

Ставимо пиріжки з капустою у прохолодну духовку, поки вона буде нагріватися, пиріжки піднімуться

Ставимо пиріжки з капустою у прохолодну духовку, поки вона буде нагріватися, пиріжки піднімуться

Вмикаємо духовку на 180 градусів, і приблизно через пів години пиріжки готові — рівномірно запечені зверху і знизу до золотистої скоринки. Викладаємо на красиву тарілку, збризкуємо холодною водою і накриваємо рушничком хвилин на 5-10. Так вони будуть ще ніжнішими!

Пиріжки з капустою готові

Пиріжки з капустою готові

Пиріжки з капустою однаково гарно смакують і з солодким чаєм, і з борщем. А як вони сподобаються дітям! Спробуйте! Це просто.

Приготуйте також Закритий пиріг з капустою і грибами.

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.