Пиріжки з капустою, рецептом яких поділюся в цій статті, мої улюблені. Взагалі, люблю будь-яку домашню випічку з капустою, а тісто на ці пиріжки виходить особливе — вони м’які, ніби щойно з духовки, і на наступний день. При цьому робити їх саме задоволення — і швидко, і без зайвої мороки. Таке дріжджове тісто, як на ці пиріжки з капустою, можна використати і для будь-яких інших начинок, в тому числі й солодких. Чудові виходять з нього пиріжки з яблуками, сливами, вишнями, а капусту для начинки можна використати як свіжу, так і квашену. До роботи! Будемо пригощати сьогодні родину смачнющими пиріжками з тушкованою свіжою капустою…
Для тіста:
Для начинки:
Дріжджі перетираємо з цукром, заливаємо теплим молоком і даємо їм спокій до повної активації. Хвилин за 10, якщо молоко стоятиме в теплі (я для цього набираю гарячу воду в каструльку і ставлю посудину з молоком і дріжджами зверху), побачите, як дріжджі ожили.
Перемішуємо молочну масу і додаємо в миску приблизно 400 г борошна, яйце і сіль. Замішуємо тісто. Не треба місити його до ідеального стану, бо там не вистачає всіх інгредієнтів. Треба просто, щоб борошно гарно розмішалося з молоком і яйцем.
Потім додаємо ще 100 г борошна, олію і вершкове масло (попередньо розтоплюємо в мікрохвильовці) і замішуємо тісто, як воно має бути — дуже м’яке та еластичне. Воно абсолютно не липне до рук. І досягається цей ефект за лічені хвилини замішування.
Борошна може піти трохи більше чи менше, все залежить від його особливостей.
Година-півтори в теплі, накрите рушничком, дріжджове тісто виросте, як мінімум, вдвоє. А ми тим часом займемося начинкою. Для цього дрібно ріжемо ножем цибульку і натираємо на тертушку моркву. На глибокій сковорідці чи в мультиварці підсмажуємо овочі до золотистого кольору цибулі.
Додаємо до них нашинковану дрібно капусту, гарно перемішуємо і ставимо на малесенький вогонь тушитися до м’якості капусти. В кінці приготування додаємо сіль і томатну пасту чи кетчуп. Даємо начинці охолонути і можна ліпити пиріжки. Тісто он вже як піднялося!
Обминаємо тісто руками й ділимо на приблизно рівні 16 шматочків — спочатку на дві частини, потім кожну з них — ще на дві, а ті, своєю чергою, ще на дві і т.д. Руками надаємо всім частинкам форму кульок — це наші майбутні пиріжки з капустою. Кожну кульку розминаємо руками до стану невеличкої палянички.
Кладемо всередину начинку, надійно заліплюємо краї пиріжка, наче вареників, приліплюємо шви до пиріжка і викладаємо на деко швом до низу. Змащуємо верх пиріжків молоком (буквально столову ложку можна лишити від загальної кількості) і ставимо у прохолодну духовку.
Вмикаємо духовку на 180 градусів, і приблизно через пів години пиріжки готові — рівномірно запечені зверху і знизу до золотистої скоринки. Викладаємо на красиву тарілку, збризкуємо холодною водою і накриваємо рушничком хвилин на 5-10. Так вони будуть ще ніжнішими!
Пиріжки з капустою однаково гарно смакують і з солодким чаєм, і з борщем. А як вони сподобаються дітям! Спробуйте! Це просто.
Приготуйте також Закритий пиріг з капустою і грибами.
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.