Я дуже люблю рецепти з листкового тіста. Це, по-перше, швидко, по-друге, доступно (я і про ціну, і про те, що тісто можна тримати про запас в морозилці), по-третє, це все-таки смачно. Мабуть, не так, як з домашнього листкового тіста, але, однозначно, смачніше, ніж будь-яка куплена в супермаркеті випічка. До того ж експериментувати з рецептами з листкового тіста можна нескінченно. В цій статті поділюся трьома своїми улюбленими. Люблю їх за простоту, смак і швидкість приготування.
Для цих рецептів випічки з листкового тіста підійде тісто і на дріжджах, і бездріжджове. Як на мене, смачніша домашня випічка на дріжджовому тісті — вона більш хрумка. Але за наявності в морозильній камері бездріжджового тіста, можете сміливо пекти круасани і булочки і з такого.
На кожній пачці листкового тіста написано «розморожувати півгодини при кімнатній температурі, додатково не розкатувати». З розморозкою — погоджуюся, а ось щодо того, що не можна розкатувати, буду сперечатися. Розкатувати магазинне листкове тісто можна і навіть треба. Але, запам’ятайте, щоб не порушити його структуру, дозволено робити це тільки в одну сторону. Тобто, якщо ви почали катати тісто згори-донизу, то вже не розкатуєте його вліво-вправо. І навпаки.
Почнемо з круасанів. Розморожене і трохи розкатане тісто ріжемо на рівні трикутники. На широкий кінець кожного кладемо шматочок шоколаду. Начинка може бути будь-якою – і варене згущене молоко, і джем, і фрукти… Мені подобається робити домашні круасани з листкового тіста з чорним шоколадом. Іноді, якщо шоколадки нема, я використовую для начинки шоколадні цукерки – половинка в кожен круасан.
Щоб шоколад не витікав в духовці, після того, як поклали начинку і завернули її всередину один раз, натисніть з двох боків від начинки на тісто пальцями, щоб воно склеїлося по обидві сторони від неї.
Викладаємо круасани на деко, вистелене пергаментним папером і ставимо в духовку — 200 °С. Через 10 хвилин зменшуємо температуру до 180 °С і випікаємо круасани з шоколадом до рум’яної скоринки (ще хвилин 5-10).
Посипаємо готові ще теплі круасани цукровою пудрою, прикрашаємо топінгом чи гарячим шоколадом і подаємо до столу.
Цей рецепт з магазинного листкововго тіста, мабуть, мій улюблений. До речі, його можна зробити не з ананасами, а зі свіжими яблуками. Єдине, треба мати спеціальну насадку, якою можна акуратно вирізати серцевину з яблука, бо ножем це виходить не дуже красиво.
Листкове тісто трохи розкатуємо і ріжемо на рівні смужки сантиметрів півтора-два шириною. Потім ці смужки просто накручуємо на кільце ананаса. Зліплюємо кінці пальцями.
Все – викладаємо на папір для випікання і в духовку до «рум’янця».
Посипаємо пудрою – подаємо до столу. Кільця ананасів в листковому тісті смакують однаково гарно і гарячі, і холодні.
Це, мабуть, найпростіший рецепт випічки з листкового тіста. Для його реалізації вам, взагалі, нічого не потрібно. Тісто і цукор з корицею. Але ж цукор, як і кориця, завжди є у шафці! Ще можна використати яйце для змащування, але то необов’язково.
Розкатуєте тісто. Посипаєте його цукром з корицею (пропорція приблизно 2:1, де цукру 2).
Закручуєте ковбаску. Її край змащуєте яйцем, щоб краще скріпити крутелики.
Ріжете ковбаску на рівні шматочки. Трохи їх притискаєте пальцями звурху, щоб надати булочкам форму шайбочок.
Ставимо в духовку, знову ж таки, спочатку при температурі 200 °С, а через 10 хвилин температуру зменшуємо і випікаємо до готовності (ще хвилин 5-10).
Читайте також:
Післямова. На сьогодні в мене все. Ще вам скажу по секрету, що іноді я на замовлення сина роблю сосики в листковому тісті. Так, дуже некорисно, але коли дитина просить, то краще я ту сосиску куплю в магазині і запечу в тісті сама, ніж куплю готову «невідомо чим напхану».
Це я до того, що можливості листкового тіста на кухні — безмежні! Експериментуйте, і своїми рептами діліться в коментарях!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.