Як правило, пісна домашня випічка дуже проста в приготуванні. А ще пісне печиво, торт чи тістечка мають значно менше калорій, ніж їх «родичі», до складу яких входять сметанка, вершкове масло, вершки і т.д. Щодо смаку, то тут можна посперечатися. Мені, наприклад, пісне лимонне печиво, яким поділюся в цій публікації, подобається значно більше, ніж деякі вишукані вершкові десерти. А все через приємний цитрусовий післясмак, який залишається після кожної печенюшки надовго. На відміну від іншого печива, яке можна з’їсти безконтрольно багато під чашечку чаю чи кави, лимонним печивом хочеться смакувати потроху, насолоджуючись неповторною кислинкою.
Спочатку добре миємо лимон, кладемо його в каструльку з водою, ставимо на плиту і варимо на невеликому вогні після того, як закипить, десять хвилин.
Дістаємо лимон з кип’ятка, охолоджуємо і ріжемо на кілька частин. При цьому слідкуйте, щоб не втратити лимонний сік. Наше завдання — видалити з лимону кісточки і поділити його на частини, щоб було легше збити фрукт в пюре блендером. Включаємо пристрій, робимо пюре з лимону для майбутнього печива.
Змішуємо в мисці сухі інгредієнти: борошно, цукор, ванілін, розпушувач. Додаємо до них олію і пюре з лимону. Замішуємо тісто для нашого пісного печива. Можливо, вам доведеться підмішати трохи борошна, а, може, додати трохи олії. Тісто замішується швидко. Якщо дуже липне до рук, додайте борошна. Якщо погано замішується (не клеїться до купи), додайте олії. В залежності від соковитості лимону, у вас може вийти різне тісто. Доведіть його до ідеальної м’якості.
Але все одно тісто на лимонне пісне печиво буде трохи липнути до рук і до дошки чи столу. Це нормально. Качалку посипте борошном, а тісто розкатуйте на папері для випічки — це значно спростить роботу з ним. Розкатали тісто шаром приблизно 0,5 см і формочками вирізаємо печиво.
Викладаємо його на деко (не забудьте на нього теж покласти папір для випікання) і ставимо в розігріту до 180 °С духовку. Я стараюся упхати все печиво на одне деко. Але зауважте, що після випікання воно трохи збільшиться.
Випікаємо печиво приблизно 10 хвилин. Якщо воно зарум’янилося зверху чи знизу, його пора діставати. Складаємо наше пісне печиво з лимоном в коробку чи миску, посипаємо цукровою пудрою і можна чаювати!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.