Logo

Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи

Ну ось і настав час подумати про те, за яким рецептом будемо пекти паски цього року. Безумовно, у кожної господині є свій улюблений рецепт, перевірений роками. А може, навіть родинний, від мами або бабусі. Але іноді хочеться чогось новенького! Тому і перериваємо Інтернет у пошуках з надією, що здивуємо своїх близьких чудовими пасочками. Сьогоднішній рецепт дуже підходить для тих, у кого немає зайвого часу для роботи з тістом. У ньому все дуже просто: приготуємо тісто і залишимо його в холодильнику на ніч. Вранці залишиться тільки дістати і через пару годин можемо приступити до випікання.

paska-06-1024x767-1931171

Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи

Інгредієнти для паски на найпростішому тісті

  • Борошно — 300 г;
  • Дріжджі — 25 г;
  • Масло вершкове — 120 г;
  • Молоко — 1/2 склянки;
  • Цукор — 4 ст. ложки;
  • Яйця — 2 шт.;
  • Ізюм або інші сухофрукти — 1 склянка;
  • Сіль;
  • Улюблені спеції та ароматизатори — за смаком (у мене це ванілін та кардамон);
  • Рослинна олія (для змащення форми);
  • Цедра лимону та апельсину — за бажання;
  • Ром, кон’як — за бажання (для замочування сухофруктів).

Для глазурі:

  • Білок — 1 шт.;
  • Цукрова пудра — 200 г;
  • Лимонний сік — 1 ч. ложка.

Спосіб приготування паски на найпростішому тісті

Важливо! Усі продукти мають бути кімнатної температури.

Молоко нагріваємо до 90 градусів та чекаємо, поки воно стане приємно теплим. Якщо є можливість, то молоко після цього відправляємо ще в термос, як мінімум, на 3 години. Так тісто буде менше черствіти.

Сухофрукти готуємо заздалегідь. Я люблю їх замочувати в ромі, коньяку. Це необов’язкова процедура, можна пропустити, але ось як виглядають вони в мене після цього.

paska-14-1024x767-5134087

Сухофрукти готуємо заздалегідь. Я люблю їх замочувати в ромі, коньяку

Люблю додавати цедру лимона та апельсина. А останнім часом просто в холодильнику тримаю в ємності цедру, пересипану цукром, і використовую не тільки у випічку, а й в чай.

paska-13-1024x768-6366676

Я додаю до паски цедру, пересипану цукром

Отже, молоко підготовлене. Додаємо в нього трохи цукру, дріжджі та пару ложечок борошна і залишаємо на підхід хвилин на 10.

Після цього у борошно додаємо цукор, що залишився, сіль, яйця, масло і дріжджову суміш. Добре вимішуємо тісто. Воно злегка липке, але борошна більше не додаємо.

Ось таке тісто у нас вийшло.

paska-12-1024x767-1844637

Добре вимішуємо тісто

Додаємо у нього тепер підготовлені сухофрукти, попередньо посипавши їх трохи борошном.

paska-11-1024x767-9694111

Додаємо у тісто підготовлені сухофрукти, попередньо посипавши їх борошном

Під час того, як ми додаємо у тісто родзинки або сухофрукти, додаємо і ваші улюблені спеції та ароматизатори. У мене це кілька розмелених зерен кардамону та ванілін.

Кладемо тісто в змащену рослинною олією ємність і закриваємо кришкою або плівкою.

Ставимо тісто в холодильник на ніч або, як мінімум, на 8 годин. Тісто може перебувати у холоді до 48 годин.  Це дуже зручно, тому що можна планувати свій час, обираючи коли зручно приступити до випічки.

Вранці дістаємо тісто з нашої ємності і перекладаємо в іншу посудину, щоб воно швидше зігрілося. Тісто не обминаємо! За годину або півтори воно стає теплим. Ділимо його на частини, відповідно до обраних форм.

paska-02-1024x767-7528876

Ділимо тісто на частини, відповідно до обраних форм

Формуємо та підбиваємо кожен шматочок так, щоб родзинки не залишалися на поверхні і не обгоріли при випічці.

paska-01-1024x752-2041470

Формуємо та підбиваємо кожну частину тіста

Я розміщую формочки у духовку при включеній лампочці на підхід. Цього достатньо для гарного підйому нашого тіста. Звичайно, можна й просто поставити у тепле місце. Через годину тісто збільшилося вдвічі. Можна змастити верхівку сумішшю жовтка та молока, а можна взагалі не змащувати, адже, як правило, ми прикрашаємо нашу пасочку.

Ось так вони виглядають через годину.

paska-10-1024x767-7970721

Через годину тісто збільшилося вдвічі

А тепер просто, не виймаючи наші формочки з духовки, включаємо її на 180 градусів. Саме так! Цей спосіб мені дуже подобається.

Хвилин через 30-40 наші пасочки готові. Перевіряємо, як завжди, до сухої скіпки.

Оскільки я печу в силіконових формочках, то практично відразу дістаю їх з форм та залишаю остигати на решітці.

Ось так вони виглядають після охолодження.

paska-09-1024x767-8619435

Випікаємо паски 30-40 хв. Дістаємо з форми та залишаємо остигати

А тепер приступимо до їх прикрашання. Варіантів багато, але я скористаюся традиційним — білковою глазур’ю.

Білок злегка збиваємо та додаємо цукрову пудру і добре розтираємо, в кінці додаємо лимонний сік.

Покриваємо наші пасочки глазур’ю, потім зверху прикрашаємо різнобарвними присипками, шоколадом, готовими кондитерськими прикрасами, цукерками, горіхами — тут політ фантазії безмежний.

Пасочка вийшла в міру солодка, волога та м’яка.

paska-05-1024x765-8280383

Паска на найпростішому тісті готова. Смачного!

Не забудьте прикрасити вашу оселю до цього світлого свята. Шукайте ідеї у нашому матеріалі «Пасхальний декор – 55+ ідей»

Смачної вам паски!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.