Рецепт мандаринового пирога відносно новий на моїй кухні, але цієї зими він нам полюбився настільки, що випікався чи не двічі на тиждень. В сезон мандаринів — це надзвичайно вдала випічка до чаю. Величезна перевага пирога з мандаринами — він в любому випадку виходить красивим. Будь-які огріхи можна замаскувати після випікання цукровою пудрою, а мандарини в розрізі дають і насичений колір, і незвичайний для випічки малюнок. А аромат! А смак! Поки сезон мандаринів не закінчився, обов’язково, спробуйте спекти з ними пиріг. Він вийде смачним і красивим навіть у новачка!
Готуємо тісто. В невелику миску розбиваємо курячі яйця кімнатної температури. Це важливо для якості майбутнього тіста мандаринового пирога (та й будь-якої іншої домашньої випічки) — щоб всі інгредієнти були кімнатної температури.
Додаємо до яєць 80 грамів цукру, пакетик ванільного цукру і дрібку солі — збиваємо міксером до однорідності, але не менше 3-х хвилин. Потім додаємо розтоплене (але не гаряче) вершкове масло (40 г) і 100 мл молока. Знову все перемішуємо міксером до однорідності.
В окремій ємності змішуємо борошно (150 г) з розпушувачем для тіста (1 ч.л.). Перемішуємо і всипаємо в молочно-яєчну суміш. Гарно розмішуємо вінчиком чи міксером до однорідності. Тісто для мандаринового пирога готове. Залишилося підготувати мандарини.
Для цього чистимо 4-5 мандаринок від шкірки. Важливо вибрати мандаринки з не дуже товстою шкіркою перетинок, а ось їх солодкість не має значення. Мені навіть подабається пиріг з кислуватими мандаринами. В солодкій випічці вони стають приємно солодкими з легенькою кислинкою на післясмак. Мандарини розрізаємо поперек і вибираємо насіння, якщо воно є.
Форму для випікання, навіть якщо вона силіконова, треба застелити пергаментним папером. Я відрізаю підходящий шмат, кладу його зверху на форму і, вдавлюючи ножем, вирізаю точно по розміру форми. Акуратність тут зайва, якщо і порветься, нічого страшного.
На пергамент висипаємо три-чотири столові ложки цукру. Можна зробити карамель, розтопивши цю кількість цукру в сковороді. Але мені з глазур’ю працювати не подобається, вона швидко застигає і вилити її рівномірно на дно форми не завжди вдається. З цукром – простіше і швидше, а ефект майже той самий.
Отже, висипали на дно форми цукор, виклали половинки мандаринок, залили зверху тістом, почекали пару хвилин, поки тісто рівномірно розподілиться по формі і можна відправляти мандариновий пиріг в попередньо розігріту духовку (180 градусів).
Випікаємо пиріг з мандаринами приблизно 35 хвилин. Готовий дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути (хвилин 5, хоча б) і перекладаємо на велику таріль догори дном. Обережно знімаємо папір для випікання. Якщо пиріг вийшов десь трохи «зім’ятий», не переживайте. Цукрова пудра приховає всі його недоліки.
Спробуйте спекти також:
Беремо ситечко, насипаємо туди пудру і, потрушуючи, посипаємо верх пирога з мандаринами, стараючись не попадати на самі мандаринки.
Подаємо пиріг до чаю гарячим. Холодний, його можна розігріти в мікрохвильовці.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.