Я перепробувала кілька рецептів запіканки з цвітної капусти, і всі мені були не такі як треба, поки не натрапила на цей. Якби не відгуки, я б навіть не подумала випробувати його, бо цвітна капуста і кисломолочний сир, на мою думку, якось не дуже поєднувалися. Я помилялася! Поєднуються і дуже! Ця запіканка з цвітної капусти й сиру надзвичайно ніжна, соковита і з пікантним посмаком, який залишає по собі твердий сир типу гауда чи пармезану. Останнього інгредієнту треба зовсім трошки — посипати зверху запіканку в кінці випікання. Твердий сир дасть і аромат, і приємну скоринку.
Спочатку готуємо капусту. Миємо, ділимо на суцвіття приблизно однакового розміру (великі розрізаємо на частини), кладемо в каструльку з окропом, солимо і відварюємо на малому вогні приблизно 5 хв. Тут краще не доварити, ніж переварити!
Чистимо цибулю і моркву, цибулю дрібно нарізаємо ножем, моркву — на крупну тертушку. Цибулю краще підсмажити на вершковому маслі, тоді вона буде ароматніша. Коли цибулька набуде приємного золотистого кольору, кидаємо до неї й моркву, солимо і зовсім трохи пасеруємо. Наші овочі для запіканки з цвітною капустою готові.
Тепер займемося тістом. Розбиваємо яйця (2 шт.) в молоко (100 мл), солимо, насипаємо всі вибрані спеції. Збиваємо вінчиком до однорідності та додаємо кисломолочний сир (100 г), знову гарно перемішуємо. Черга за борошном (2 ст.л), яке ми додаємо разом з розпушувачем (1/4 ч.л). Гарно перемішуємо. Тісто на запіканку з цвітної капусти має бути рідким. Якщо у вас вийшло занадто густе, додаєте трохи молока.
Форму для запікання (у мене 22 см діаметром) змащуємо олією і викладаємо відварені суцвіття цвітної капусти. Зверху — підсмажені цибулю і моркву. Заливаємо овочі рідким тістом і ставимо випікатися в розігріту духовку до 180 градусів на приблизно 25 хвилин. За 5 хвилин до готовності посипаємо запіканку з цвітної капусти тертим твердим сиром.
Коли скоринка зарум’яниться, дістаємо запіканку з духовки, даємо їй трохи вихолонути й подаємо до столу зі сметанкою чи без. Найкраще вона смакує теплою, а не гарячою.
Приготуйте також мою улюблену запіканку з білокачанної капусти або запвіканку з макаронів.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.