Сьогодні якість хліба, купленого в магазинах, викликає багато запитань. Особливо, якщо взяти до уваги наявність різноманітних харчових добавок, які для довшого зберігання та покращення смакових якостей додають у практично всі мучні вироби. До власного хліба з хлібоп—ічки у мене теж багато претензій. В першу чергу, через швидкодіючі дріжджі, без яких він не «підійде». (Дуже багато неприємного довелося прочитати і почути про них.) По-друге, він з’їдається так швидко і в такій великій кількості, що це не може не нашкодити фігурі 🙂
Інша справа – лаваш. Я передивилася купу рецептів, поки зупинилася на цьому. Він і найпростіший, і, як на мене, найсмачніший. І їсти його можна з чим завгодно, навіть просто в прикуску з аджикою. (Як зробити сиру аджику з хроном), читайте на нашій кухні. А щодо користі, особливо, якщо використовувати муку з суцільнозмеленого зерна – взагалі, ніяких питань.
В мене всю роботу по замішуванню тіста виконує хлібопічка. Але можна замісити його і руками. Для цього сіль розчиняємо в окропі і вливаємо у муку. Вода може бути просто гарячою, але тісто виходить більш еластичним і краще розкатується, якщо для замішування використати окріп. Вимішувати треба дуже добре, доти, доки тісто не стане крутим, але м’яким, і зовсім не липнутиме ні до пальців, ні до столу.
Воно обов’язково має полежати під плівкою з півгодини, так би мовити, дозріти. Вилежане, ділимо тісто на кульки. Їх розмір залежить від діаметру сковорідки, на якій ви збираєтеся смажити лаваш. Можна його готувати в дуже розпеченій духовці. Але мені більше подобається на сковороді. Головне, щоб вона була високої якості і не підгорала.
Поки гріється сковорода, розкатуємо перший лаваш. Тоненько – 1-1,5 мм, не більше.
Приготуйте також смачні оладки з цибулі за цим рецептом.
Сковороду нічим змащувати не потрібно. Коли вона добре розжариться, кладемо тісто. Смажимо з одного боку, поки на зовнішній стороні лаваша не з’являться невеликі поодинокі бульбашки. Це значить, що його пора перевертати.
Підсмажуємо і з іншого боку. Потім викладаємо на будь-яку дерев’яну поверхню.
З трьох склянок муки на моїй сковорідці виходить 6-7 лавашів. Залежить від того, як тонко я їх розкатаю. Складаю один на одного. Легенько збризкую водою і накриваю чистим рушником. Так хай постоять з півгодини. Тоді вони довго залишатимуться м’якими.
Зберігати в поліетиленовому пакеті такий лаваш можна кілька днів. Свої смакові якості він не втрачає і на третю добу (довше в мене не лежав). Їжте його замість хліба з будь-якими стравами. Лаваш на окропі також можна використовувати і для приготування різноманітних закусок, наприклад, з домашніми шпротами. Але то вже окрема історія. Спробуйте цей простий рецепт лаваша і розкажіть про нього своїм друзям, поділившись інформацією через соціальні мережі.
Споживайте на здоров’я!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.
Сохранить
Сохранить
Сохранить