Домашні шпроти — смачно і просто

Готувати шпроти в домашніх умовах я почала відносно недавно. А, якщо бути зовсім відвертою, то пару місяців назад. І ця страва стала для мене повним одкровенням! Виявляється, домашні шпроти із салаки чи кільки на смак нічим не відрізняються від магазинних баночок найвищої якості. Хоча сьогодні навіть «найвища якість» цих рибних консервів досить сумнівна. То ж не витрачайте гроші на підозрілий товар, а приготуйте смачні домашні шпроти самостійно. Це дуже просто! І зараз я розкажу, як.

Домашні шпроти — смачно і просто

Домашні шпроти — смачно і просто

Інгредієнти для домашніх шпротів

Люблю готувати страви з мінімального набору продуктів. Для мене показник «мій – не мій рецепт» наступний: якщо після першого разу приготування нової страви запам’ятовую необхідний набір продуктів і їх вагу, то це мій рецепт. Якщо пам’ять мене підводить, значить ця страва занадто складна, щоб стати моєю улюбленою. Складні страви я, зазвичай, замовляю в ресторані 🙂 А дома готую кальмари з картоплею чи мідії зі спагеті. Це дуже просто і смачно.

Отже, набір продуктів для приготування домашніх шпротів:

  • Заморожена салака чи кілька – 1 кг;
  • Міцний-міцний охолоджений чай – 350 мл;
  • Сіль – 1 десертна ложка;
  • Куркума – 1 ч.л.;
  • Лавровий лист – 1 шт.;
  • Олія – 100 мл.

Це все. Погодьтеся, можна легко запам’ятати.

Розморожуємо салаку, відрізаємо їй голови і викидаємо нутрощі

Розморожуємо салаку, відрізаємо їй голови і викидаємо нутрощі

Шпроти в домашніх умовах – рецепт приготування

Найскладніше в цьому рецепті – почистити рибу. Розморожуємо салаку, відрізаємо їй голови і викидаємо нутрощі.

Робимо міцну заварку для шпротів, додаємо в неї сіль і куркуму

Робимо міцну заварку для шпротів, додаємо в неї сіль і куркуму

Потім гарно промиваємо тушки риби під проточною водою і викладаємо їх в невелику каструльку животиками донизу (власне, так, як вони лежать в консервній банці).

Викладаємо салаку в невелику каструльку животиками донизу

Викладаємо салаку в невелику каструльку животиками донизу

Заливаємо майбутні шпроти чаєм, (а скоріше, заваркою) в якій попередньо розвели сіль і куркуму. Зверху кладемо лавровий листочок і поливаємо олією. Все. Залишилося включити плиту і на маленькому вогні тушити рибу 2-3 години. На дуже маленькому! Вони мають томитися, а не кипіти. Якщо використовуєте мультиварку, вибирайте режим «тушкування».

 

Заливаємо салаку зверху кладемо лавровий листочок і поливаємо олією

Заливаємо салаку зверху кладемо лавровий листочок і поливаємо олією

Моя тітка Таня, яка і поділилася зі мною цим рецептом, тушить їх 2 години. Але я якось забула про них і мої шпроти по-домашньому варилися вдвічі довше. І дуже смачні вийшли!

Домашні шпроти із салаки чи кільки гарно смакують з бутербродами чи в поєднанні з овочевим гарніром

Домашні шпроти із салаки чи кільки гарно смакують з бутербродами чи в поєднанні з овочевим гарніром

Гарячі шпроти по-домашньому на смак зовсім не такі, як з магазину. Дайте їм охолонути і ви будете приємно вражені. Домашні шпроти із салаки чи кільки гарно смакують з бутербродами чи в поєднанні з овочевим гарніром, а разом з яйцем, сиром і зеленню вони можуть стати прекрасною начинкою для лаваша.

Споживайте на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Tagged , , . Bookmark the permalink.