Форшмак — смачна закуска з оселедця на хрустких грінках

Моя любов з форшмаком почалась кілька років тому, коли я стала їздити в тривалі поїздки до Одеси, де регулярно відвідувала різні кафешки. При цьому вперше я спробувала «форшмак» (принаймні, я тоді думала, що це він) дуже давно на пропозицію моєї родички в неї вдома, і мені він зовсім не сподобався. Ось так невдалий рецепт перекреслив мою цікавість до цієї страви на довгі роки. В Одесі я дала форшмаку другий шанс — і була здивована, це ж зовсім інша страва! Ця смачна закуска одразу перейшла в ряд моїх улюблених. І, звичайно, колись таки прийшов час приготувати форшмак з оселедця самостійно. Результат перевершив мої сподівання — вийшло дуже смачно! Із задоволенням ділюсь рецептом із вами.

Грінки з форшмаком

Форшмак — смачна закуска з оселедця на хрустких грінках

Форшмак — відома страва єврейської кухні, смачна холодна закуска з оселедця, що подається із хрусткими грінками. Варіацій (та суперечок навколо них) існує багато, зокрема, дехто додає варені яйця, а інші — ні.

Інгредієнти для форшмаку

  • один оселедець;
  • одна невелика цибулина (багато хто рекомендує солодку кримську, але і звичайна ріпчаста підходить);
  • одне кисле яблуко (наприклад, сорт «Симиренко», або як у мене сьогодні — «Голд»);
  • скибочка білого хліба або половинка булочки;
  • 2 ст. л. молока;
  • 80 г вершкового масла;
  • оцет;
  • сіль, перець — на смак;
  • зелена цибуля для прикрашання;
  • грінки з чорного чи сірого хліба.

Форшмак — рецепт приготування

Якщо риба дуже солена — попередньо її промиваємо. Чистимо та підготовлюємо оселедець — нам потрібно філе, без кісток. Можна використовувати ручну м’ясорубку або ж подрібнюємо рибу ножем (робимо нарізку «тартар»). Знавці форшмаку рекомендують обирати саме нарізку.

М’якуш хліба замочуємо в молоці.

На дрібній тертці натираємо очищену цибулю та очищене яблуко. Для них також можна використати м’ясорубку, якщо ви обрали її.

Вершкове масло має бути м’яким, кімнатної температури, але не топленим.

Змішуємо оселедець, цибулю, яблуко, масло, відтискаємо та додаємо хліб. Приправляємо — якщо треба солимо (але враховуємо, що оселедець вже солений), перчимо, додаємо краплю оцту. Більше я приправ не додавала, але можете скористатись рекомендацією моєї подруги-одеситки та додати до форшмаку зовсім трішки мускатного горіха та волоських горішків. Я, на жаль, цього разу їх не встигла купити.

Форшмак, фото

Змішуємо всі інгредієнти, приправляємо

Ще раз все змішуємо і страва готова!

Приготуйте також:

Форшмак на гранках, фото

Форшмак готовий

Подаємо із грінками з чорного хліба та нарізаною зеленою цибулею.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.