Марганцівка для здоров’я рослин — надійна та незамінна

Не секрет, що багато препаратів з аптек перекочували на дачні ділянки. Їх застосування, на перший погляд, здається таким екзотичним, що деякими дачниками сприймається мало не вороже. При цьому марганцівка — давно відомий антисептик, який застосовується і в медицині, і в ветеринарії. В рослинництві розчин марганцівки застосовують не тільки як антисептик, але і як добриво. У цій статті розповімо на прикладах, як правильно використовувати марганцівку в саду і на грядках.

margancivka-dlya-zdorovya-roslin-nadijna-ta-nezaminna-03-1024x683-3008789

Марганцівка

Зміст:

Що таке марганцівка?

Марганцівкою в побуті називають калієву сіль марганцевої кислоти, яку позначають хімічною формулою KMnO₄. Друге більш поширене хімічне найменування речовини — марганцевокислий калій.

У промисловості марганець добувають з марганцевих руд, а сіль отримують хімічним або електрохімічним окисленням сполук марганцю.

За зовнішнім виглядом марганцівка представляє красиві темно-фіолетові або майже чорні кристали, які в обмеженій кількості розчиняються у воді.

Як приготувати 1%-ний розчин марганцівки?

Щоб отримати 1%-ний розчин марганцівки, потрібно розвести в 100 мл води 1 грам речовини. Для отримання 2%-ного розчину, відповідно, 2 грами. Але дачники, як правило, роблять такі розчини «на око». Що, може, і не зовсім точно, зате не потрібно купувати надточні ваги.

Для цього використовують стандартну чайну ложку. Якщо насипати в неї кристали марганцівки без верху (акуратно знімаємо верхівку лезом ножа), то в неї поміститься 6 г речовини. Після розведення цієї кількості марганцевокислого калію в 600 мл води ми отримуємо 1%-ний розчин марганцівки.

Хімічні властивості марганцівки

Марганцівка належить до сильних окислювачів. Розчиняється у воді, аміаці, метанолі, піридині, ацетоні. Залежно від рН розчину окисляє різні речовини, сама в реакціях відновлюється до солей марганцю різного ступеня окислення.

Окисні властивості марганцівки забезпечують антисептичну та антимікробну дію. Хімічна речовина (з групи «нешкідливої» хімії) стала використовуватися дачниками, як знезаражувальний засіб та мікродобриво для підживлення на городах і садово-ягідних ділянках.

З марганцівкою будьте обережні! Використовуйте рукавички при роботі з кристалами. Потрапляючи на шкіру, вони можуть викликати дерматит. Подбайте про те, щоб частинки пилу не потрапили в дихальні шляхи. Це може привести до кашлю або головного болю.

margancivka-dlya-zdorovya-roslin-nadijna-ta-nezaminna-02-1024x654-2886509

Залежно від виробника, марганцівка у продажу сьогодні може бути в різних пакуваннях

Використання марганцівки на дачних ділянках

Марганцівка — незамінна речовина для дачі з ранньої весни і до пізньої осені. Вона використовується для знезараження ґрунту, як добриво, сприяє знищенню і профілактиці грибкових хвороб при протруюванні насіння, захищає рослини від захворювань.

Про інші аптечні засоби, які допоможуть в профілактиці хвороб рослин і їх лікуванні читайте в статті Аптечка для саду і городу.

Внесення марганцівки в ґрунт

Добриво, мікродобриво

Відомо, що мінеральні добрива — основа підвищення ефективної родючості ґрунту. Марганець рослинам необхідний для окислювально-відновних процесів, дихання і фотосинтезу. При нестачі марганцю в ґрунті вносять марганцеві добрива (марганцевий шлам, марганцевий суперфосфат) в дозі 3-5 г/кв. м площі. Якщо добрив немає, можна використовувати сульфат марганцю (марганець сірчанокислий) у вигляді 0,03-0,05% розчину.

Якщо в господарстві цих добрив не виявилося, можна полити ґрунт на відкритих грядках і в теплиці 1-3% розчином марганцівки, використовуючи його як мікродобриво. Обробку ґрунту проводять навесні за 2 тижні до посіву або посадки овочевих і городніх культур. Цим прийомом можна і удобрити ґрунт, і знезаразити.

Знезараження ґрунту

Марганцівка добре знезаражує ґрунт від шкідливих мікроорганізмів, в тому числі від фузаріозу та кореневих гнилей. З цією метою розчин 0,2% концентрації вносять перед посадкою в кожну лунку по 1 л під всі розсадні культури.

Антисептик для підготовки насіння

Якщо насіння закуплене в магазині, воно продається вже обробленим. При самостійній заготівлі у домашніх умовах насіння обов’язково підлягає дезінфекції або протруюванню. Ця процедура необхідна, щоб знищити негативну мікрофлору, що оселилася на поверхні насіння.

Для протруювання використовують 0,5-1% розчин. Дрібне насіння витримують у розчині 15-20 хвилин, миють під проточною водою, підсушують на повітрі. Протруювання марганцівкою підвищує імунітет рослин до інфекційних захворювань. Не можна перетримувати і збільшувати концентрацію розчину. Насіння може отримати хімічний опік і втратити схожість.

Підживлення для овочевих і плодово-ягідних культур

Протягом вегетаційного періоду при дефіциті марганцю в рослинах (листова і ґрунтова діагностика) марганцівку використовують для кореневих і позакореневих підживлень у вигляді розчинів.

Кореневе підживлення проводять розчином на початку вегетаційного періоду (краще сумішшю з азотовмісними туками). Доза марганцівки 5 г/кв. м площі для овочевих і полуниці/суниці; для ягідників — 5-10 і для плодових дерев (плодоносних) — 10-15 г / кв. м.

Позакореневе підживлення у вигляді розчину готують також із суміші марганцівки (3 г) і борної кислоти (1 г) на 10 л води. Обприскують овочеві, ягідні чагарники, плодові дерева навесні до цвітіння і при необхідності (боротьба з хворобами) в період зав’язування плодів.

Розсаду підгодовують марганцівкою 2 рази. Перший раз перед пересадкою у відкритий ґрунт і другий через 1-2 тижні після висадки на постійне місце розчином з 5 г марганцівки в 10 л води.

Чим темніше забарвлення розчину марганцівки, тим вище концентрація розчиненої речовини

Чим темніше забарвлення розчину марганцівки, тим вище концентрація розчиненої речовини

Марганцівка, як фунгіцид

Як фунгіцид, застосовують розчини марганцівки для обприскування проти грибкових захворювань. Її використовують для боротьби з бурою плямистістю, фузаріозом, хлорозом, бурою іржею, гнилями та іншими хворобами.

Необхідно пам’ятати, що для успішної боротьби під різні типи рослин (овочеві, чагарники, дерева і т.д.) розчини готують різної концентрації.

Наприклад:

  • Для обприскування овочевих культур з профілактичною метою проти борошнистої роси, слизового бактеріозу, гнилей використовують для обприскування 3% розчин марганцівки.
  • Якщо борошниста роса проявилася на огірках, гарбузі, кабачках, динях, проводять обприскування кожні 3 дні 3% розчином марганцівки до усунення захворювання.
  • Найпоширенішим захворюванням томатів є фітофтороз. Для профілактики томати обприскують 1-2% розчином 3 рази за вегетаційний період: у фазу розростання надземної маси, перед масовим цвітінням і в фазу зав’язування або початку розростання плодів.
  • Бульби картоплі і цибулин перед посадкою для знезараження замочують на 5-8 годин у розчині марганцівки, приготовленому з розрахунку 5 г порошку на 10 л води. Деякі городники готують більш концентрований розчин (15 г марганцівки на відро води), але замочують бульби і цибулини на 1-2 години.
  • Сіру гниль на полуниці/суниці та інших трав’янистих ягідниках добре прибирає розчин з 2 чайних ложок без верху марганцівки на 10 л води. Обприскування, зазвичай, проводять після цвітіння.
  • На плодових чагарниках (агрус, смородина, виноград) проти борошнистої роси використовують бордоську рідину з марганцівкою. На 10 л бордоської рідини додають 3 г марганцівки і обприскують рослини при захворюванні і профілактично — при вологій, дощовій погоді. Можна використовувати для обприскування склад з 50 г калійної селітри і 3 г марганцівки, розведених в 10 л води.

Увага! Якщо обприскування овочевих та інших культур проводять настоєм золи, то не можна додавати марганцівку, тому що зола вже містить цей мікроелемент. Його передозування пригнічує рослини.

Правильне зберігання марганцівки

Кристалічну марганцівку зберігають у темному скляному посуді в прохолодному місці, без доступу сонячного світла. При денному освітленні речовина може втратити окислювальні якості.

Через можливість виникнення пожежі або вибуху, ємність або пакування з марганцівкою повинні перебувати окремо від сірки, фосфору, гліцерину, інших масел і жирів, а також далеко від активних металів — кальцію, алюмінію, магнію, натрію та ін. Марганцівка несумісна з цукром, танином, вугіллям.

Офіційний термін її зберігання 5 років. На етикетці має бути вказана дата придбання і тривалість зберігання речовини. При неправильному зберіганні марганцівка втрачає свої антисептичні властивості. Але, як показує досвід, в оптимальних умовах вона може зберігатися значно довше.

Основним показником втрати якості кристалів або порошку марганцівки є червоно-бурий відтінок розчину або випадання осаду.

Розчини домашнього приготування зберігають не більше 2 діб, але краще використовувати завжди свіжоприготовлені. Аптечні розчини в герметичних пакуваннях мають більш тривалий термін зберігання. У попередні роки їх продавали в аптеках, на етикетці завжди був вказаний термін виготовлення і зберігання.

Залишок розчину після використання виливають, а ємність промивають водою без додавання будь-яких миючих засобів.

Сьогодні марганцівку можна вільно купити в магазинах для садівників і в Інтернеті. А ось з аптек вона практично зникла.

Шановні читачі! У цій статті ви ознайомилися з властивостями марганцівки. Умовно «невинна» хімічна речовина допоможе на садовій ділянці тільки за умови її правильного розведення і застосування. Тому будьте уважні при роботі з розчинами марганцівки.

Валентина Майдурова

Ботанічка.