Перші страви – холодний суп з буряка, чи окрошка

Рецепт цієї страви з буряка я підгледіла в Інтернеті пару років назад. Поповнювала свій запас ідей по приготуванню смачної і корисної їжі і натрапила на буряковий холодний суп. Цей овоч в основному складі гравців рецепту свідчиць про безперечну користь такої першої страви. І тільки недавно до мене дійшло, що холодний суп з буряка – це звичайна окрошка! Вона може бути на кефірі, сироватці, квасі… Сьогодні я пропоную приготувати окрошку на буряку.

okroshka-01-1024x768-3828897

Окрошка з буряка

Окрошка з буряком – інгредієнти

Взагалі, я люблю готувати страви нашвидкуруч. Холодний суп з буряка до таких не можна віднести. Якщо є перші страви, які готуються буквально за 15 хвилин (гарбузовий суп, наприклад), то окрошка за часом приготування йому значно програє. Але в спеку холодна окрошка, яка просто переповнена вітамінами, незамінна страва.

З буряка можна приготувати багато що, але далеко не всі полюбляють цей напрочуд корисний овоч. Та, повірте, окрошка з нього буде до смаку абсолютно усім! А якщо заготовки для неї зробити завчасно, то саме приготування не займе багато часу.

Отже нам знадобиться:

  • 3-4 середніх за розмірами бурячки;
  • 4 відварених картоплини;
  • 4 відварених яйця;
  • 2-3 свіжих огірки;
  • 150 грамів відвареного курячого філе (можна ковбасу, варену чи копчену, а можна – зовсім без м’ясного);
  • Пів чайної ложки лимонної кислоти;
  • Пів столової ложки солі;
  • Зелена цибуля, кріп – за смаком (я люблю – побільше);
  • Приблизно 2 літри води;
  • Сметана для подачі.

Холодний суп з буряка – рецепт

Зазвичай, коли вирішую порадувати родину окрошкою на буряку, звечора відварюю картоплю, яйця, куряче філе і готую відвар з буряка (нижче читайте – як). Інколи роблю цю першу страву повністю вегетаріанською (без м’яса і сметани). Смачно – так само, але, звичайно, вегетаріанська окрошка менш поживна. Перекусити – так, а наїстися нею важкувато.

Найбрудніша робота в цьому рецепті холодного супу з буряка – почистити і натерти на крупній терці буряк.  Кладемо натертий буряк в каструлю і заливаємо його холодною водою. Ставимо на плиту, доводимо до кипіння. Коли буряк закипить, кладемо у відвар лимонну кислоту і сіль. Знімаємо піну. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо хвилин 15.

Готовий відвар ставимо охолоджуватися. У мене він інколи холоне самостійно на плиті всю ніч. До ранку він не тільки охолоне, а й добре настоїться. Але, буває, використовую експрес-метод – каструлю з відваром буряка при відкритій кришці ставлю у ванну з холодною водою.

А поки – дрібно шинкуємо картоплю, яйця, огірки, куряче філе, цибулю і кріп.  Охолоджений відвар проціджуємо (позбавляємося буряка. У мене він одразу прямує до компостної купи).  Заливаємо процідженим відваром подрібнені продукти.  Все – робота над приготуванням окрошки завершена. Правда, тепер ще має попрацювати холодильник. Там перша страва з буряка повинна настоятися години дві. Краще – більше.

Як бачите, рецепт приготування холодного супу з буряка дуже простий, але вимагає деякого часу для підготовки інгредієнтів та настоювання. Але ця окрошка того варта! До речі, справжній український червоний борщ готується також не швидко.

Смакуйте на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить