Кабачкова ікра – рецепт без майонезу

Вже кілька років підряд сезонна операція-консервація для мене починається з кабачкової ікри. Кабачок – занадто привабливий овоч не тільки з точки зору його користі для організму, а й з огляду на простоту його вирощування. Якщо помідори чи огірки за певних умов можуть вродити чи не вродити, то кабачок на наших грядках, особливо на розумних, росте завжди. Звичайно, якщо ми його посіємо. А на продуктових лавках цей овоч в сезон один із найдешевших. То ж просто гріх оминути його увагою, запасаючись вітамінами на зиму. Консервація з кабачків дуже різноманітна. Ікра, як на мене, оптимальний варіант.

Кабачкова ікра без майонезу і без оцту

Кабачкова ікра без майонезу і без оцту

Вона, звичайно, не в повній мірі збереже весь вітамінний склад основного продукту. Під час термічної обробки багато цінних елементів цього овочу зникне. Але в поєднанні з морквою, цибулею та томатами, що також входять до складу ікри, кабачок по-багатому зазвучить в наших тарілках зимою, як з точки зору смаку, так і за поживними властивостями. Крім цього, консервована кабачкова ікра, рецепт якої не містить майонез – це клітковина, так необхідна нам в будь-яку пору року.

ВАЖЛИВО – з консервантів в цьому рецепті  тільки природні, сіль і цукор. І ніяких спецій чи приправ. Смак кабачкової ікри, приготованої таким чином, і так насичений. Навіть, без часнику, який я, як правило, додаю майже до всіх консервованих овочів.

Кабачкова ікра – інгредієнти

Нам знадобиться:

  • кабачок (2 кг);
  • морква (1 кг);
  • цибуля (0,5 кг);
  • томатна паста (200 г);
  • олія нерафінована (200 мл);
  • сіль (2 ст. л.);
  • цукор (7-8 ст. л.).

З цього набору продуктів на виході маємо 3 літри готової кабачкової ікри.

ВАЖЛИВО: томатну пасту обирайте таку, склад якої нічого, крім томатів не містить. Ніяких хімічних консервантів у нашій консервації з кабачків бути не повинно!!! До речі, томатну пасту можна замінити 1 кг помідорів. Але тоді мороки більше. Якщо помідори свої – воно того варте, якщо ні – купіть краще готову якісну томатну пасту.

Спосіб приготування кабачкової ікри без майонезу і без оцту

Кабачки, моркву, цибулю миємо, чистимо і подрібнюємо (все окремо). Зі старих кабачків треба зняти шкірку, якщо багато насіння – позбавитися його, молоденькі кришимо на невеличкі шматки разом зі шкіркою.

У каструлі з товстим дном, ідеально – в мультиварці (про те, як обрати правильний режим, читайте тут) на невеликому вогні, додавши третину всієї олії, тушимо натерту на крупній тертці моркву. Вона має стати м’якою, але не звареною в пюре.

Паралельно в іншій каструлі тушимо кабачки, додавши другу третину олії. Вони теж мають розм’якнути і пустити сік.

Не гаючи часу, смажимо в глибокій сковорідці цибулю, використовуючи залишки олії (остання третина). Коли вона майже готова, додаємо томатну пасту і, помішуючи, пару хвилин тримаємо її на сковорідці.

Чистимо, подрібнюємо кабачки і тушимо в каструлі

Чистимо, подрібнюємо кабачки і тушимо в каструлі

Моркву тремо на тертушці і тушимо на сковорідці

Моркву тремо на тертушці і тушимо на сковорідці

Підсмажуємо цибулю з додаванням томатної пасти

Підсмажуємо цибулю з додаванням томатної пасти

В великій каструлі змішуємо всі овочі і ще тепленькими пропускаємо їх через м’ясорубку, або збиваємо в блендері. Додаємо сіль і перець. Ставимо на невеликий вогонь (трохи більше 100 градусів) ще приблизно на годину. Ікра має томитися, ні в якому разі не кипіти дуже сильно. Чим інтенсивніша термічна обробка овочів, тим менше поживних речовин в них залишиться.

Тушені овочі складаємо в одній посудині

Тушені овочі складаємо в одній посудині

Тушені овочі для кабачкової ікри збиваємо блендером

Тушені овочі для кабачкової ікри збиваємо блендером

Солимо і ставимо на малий вогонь тушитися

Солимо і ставимо на малий вогонь тушитися

Поки ікра готується, в духовці стерилізуємо банки – 20 хвилин при 150 градусах цілком достатньо. Кришки для стерилізації я кип’ячу кілька хвилин в закритій каструлі.

Якщо маєте можливість зберігати консервацію в прохолодному темному місці (погріб, наприклад), готову ікру розливайте по банках та одразу закривайте. Якщо ваша консервація буде зимувати в теплій квартирі, то накривши кришками банки, простерилізуйте їх додатково приблизно півгодини в киплячій воді. Не забудьте для цього в каструлю покласти якусь тканину. На «голе» дно ставити банки не можна – можуть тріснути.

ВАЖЛИВО! Якщо в квартирі дуже жарко, кабачкова ікра за цим рецептом, враховуючи відсутність оцту (потужного консерватора), може бути не придатною до довгого зберігання. Банки здуються чи одразу, чи за пару тижнів. Якщо є можливість, на період спеки поставте цю консервацію в холодильник. А з похолоданням кабачкову ікру без майонезу вже можна буде тримати в квартирі.

Кабачкова ікра (рецепт без майонезу) готова. Якщо любите консервацію без оцту, подивіться ще цей рецепт консервованих помідорів. Якщо кабачки вродили, як треба, зверніть увагу на рецепт солодких цукатів з цього овоча. Дуже смачні “цукерки”!

А любителям швидкої консервації варто познайомитися з рецептом маринованих шампіньйонів.

Споживайте на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

 

 

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *