Фокача з картопляного тіста замість хліба

Фокача – це традиційна італійська випічка, замінник хліба і, як вважається, прародителька піци. Але, якщо піца смакує, в основному, через свою начинку, то фокача – це просто смачне саме по собі тісто. Зверху таку випічку прикрашають оливками чи томатами, посипають твердим сиром, але ці добавки лише підкреслюють смак тіста. Традиційно, воно прісне на дріжджах. Але фокача не була б італійським хлібом, якби до її складу не входила оливкова олія. Родзинка цього рецепту фокачі – тісто на основі відвареної картоплі.

Фокача з картопляного тіста замість хліба

Фокача з картопляного тіста замість хліба

Людмила Воропаєва, яка і поділилася з нами цим рецептом, як правило, готує одразу два листи фокачі – з різними добавками, щоб задовільнити смаки всіх членів своєї родини.

Інгредієнти для фокачі на картопляному тісті

Для тіста:

  • Відварена картопля – 150 грамів;
  • Мука пшенична – 350 грамів;
  • Дріжджі сухі – 5 грамів;
  • Сіль – 1 ч. ложка для тіста;
  • Вода тепла або відвар картоплі – 150 мл;
  • Оливкова олія – 2 ст.ложки (можна замінити соняшниковою без запаху, але італійці вам би цього не пробачили 🙂 );
  • Цукор – дрібка.

Для «начинки»:

  • Оливки;
  • В’ялені помідори;
  • Твердий сир;
  • Трави;
  • Кунжут і інші добавки за вашим смаком для посипки.

Фокача -  це дуже смачно!

Фокача – це дуже смачно!

Спосіб приготування фокачі на картопляному тісті

Муку попередньо просіюємо через сито, додаємо до неї сухі дріжджі, сіль і цукор. Відварену картоплю розминаємо до пюре, змішуючи з теплою водою чи відваром, в якому вона варилася. Вливаємо розведену водою чи відваром картоплю в муку, додаємо олію і замішуємо тісто.

Тісто має вийти трохи липким, тож досипати муку не потрібно. Залишаємо тісто підніматися в теплому місці на одну годину.

Ви можете спекти один лист фокачі, але якщо хочете «заправити» її різними добавками, то розділіть тісто на дві частини, як це робить Людмила.

Тісто на фокачу має бути трохи липким

Тісто на фокачу має бути трохи липким

Кожу частину тіста розтягніть руками, надаючи форму паляниці. На одну паляницю Людмила виклала в’ялені помідори та оливки, на іншу – тільки оливки. Замість в’ялених можна використати і свіжі томати, особливо цікаво на фокачі виглядатимуть помідорки-чері. Але попередньо з них треба видалити насіння.

Паляниці викладаємо на силіконовий килимок чи пергамент для випікання, змащений маслом і застелений на дечко духовки. Пальцями робимо заглиблення, посипаємо морською сіллю, за бажання, твердим сиром, прованскькими чи середземноморськими травами.

Замість в’ялених томатів для фокачі можна використати і свіжі помідорки

Замість в’ялених томатів для фокачі можна використати і свіжі помідорки

Залишаємо фокачу на картопляному тісті підходити на годину. Попередньо розігріваємо духовку до 180 градусів. Ставимо фокачу випікатися до рум’яної скоринки. Слідкуємо за тістом, щоб не перепекти, адже у всіх духовкм різні.

Випікаємо фокачу до рум'яної скоринки

Випікаємо фокачу до рум’яної скоринки

Фокача за цим рецептом виходить запашною і м’якою. І залишається такою навіть на другий день! Звичайно, якщо ви її не з’їсте раніше 🙂

Смачного!

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *