Десерт «Павлова», або солодощі для балерини

Десерт «Павлова» — відомий рецепт, легко впізнаваний не тільки за назвою, а й завдяки наявності свіжих фруктів і збитих вершків. Знаменита балерина Ганна Павлова, що гастролювала в 1926 році по Австралії і Новій Зеландії, так запала в сердце шеф-повара ресторану одного з готелів, в якому зупинялася, що надихнула його на створення десерту – такого ж чарівного і повітряного, як вона сама. Форма десерту може бути різною: і традиційною – у вигляді торта, і у вигляді тістечок, ну, і у вигляді рулету. Сьогодні у нас буде саме рулет.

Десерт «Павлова», або солодощі для балерини

Десерт «Павлова», або солодощі для балерини

Інгредієнти для десерту «Павлова»

Для коржа:

  • Яєчні білки — 4 шт.;
  • Цукор — 200 г;
  • Яблучний оцет — 1 чайна ложка;
  • Кукурудзяний крохмаль — 2 чайні ложки.

Для крему:

  • Вершки жирністю не менше 33 % — 400 г;
  • Цукрова пудра — 3 столових ложки;
  • Свіжі ягоди по сезону, можна замінити на заморожені.

Інгредієнти для десерту «Павлова»

Інгредієнти для десерту «Павлова»

Спосіб приготування десерту «Павлова»

Отже, приступимо. Беремо яйця та дуже акуратно відокремлюємо білок від жовтка. Тут треба бути дуже уважними, навіть маленька крапелька жовтка — а це жир — може привести до невдачі. Не буду повторювати, що посуд для збивання повинен бути абсолютно чистим.

Збиваємо білок і після цього починаємо по одній ложці додавати цукор. В минулих рецептах я вже зазначала, що цукор для десертів переважно слід брати дрібний, не цукрову пудру, а саме дрібний. Збиваємо до стану жорстких піків, тобто коли бізе не звалюється вниз.

Збиваємо білок до стану жорстких піків

Збиваємо білок до стану жорстких піків

Після цього додаємо 1 чайну ложку лимонного соку або яблучного оцту. Можна замінити і на кілька кристаликів лимонної кислоти. Збиваємо і додаємо кукурудзяний крохмаль. Продовжуємо збивати ще декілька хвилин. Викладаємо наш білок на пергамент.

Викладаємо білок на пергамент

Викладаємо білок на пергамент

За допомогою лопатки розрівнюємо по поверхні і відправляємо у духовку за температури 150 градусів на 30 хвилин, до зарум’янювання.

За допомогою лопатки розрівнюємо білок по поверхні і відправляємо у духовку

За допомогою лопатки розрівнюємо білок по поверхні і відправляємо у духовку

Дістаємо з духовки і накриваємо іншим листом паперу для випічки і перевертаємо наш корж. Знімаємо верхній пергамент, даємо коржу час охолонути.

Знімаємо верхній пергамент та даємо коржу час охолонути

Знімаємо верхній пергамент та даємо коржу час охолонути

Готуємо крем. Для цього вершки перемішуємо з цукровою пудрою, орієнтуємося на свій смак — більше або менше. Можна ще додати ванільний цукор і збиваємо. Якщо вершки базарні і точно не відомий відсоток жирності, то не поспішайте збивати міксером, щоб не збити їх в масло. Просто перемішуйте вінчиком вручну. І якщо вони занадто загусли, то просто додайте трохи 10%-х вершків.

Дивіться також рецепт вишуканого десерту апельсини в шоколаді.

Можна додати вершковий крем, при цьому відповідно зменшити спочатку кількість вершків. Наприклад: 300 г вершків та 100-150 г вершкового сиру типу Альметте або Філадельфія.

Наносимо отриманий крем рівномірно по всьому коржу. Розподіляємо ягоди.

Наносимо крем на корж та розподіляємо фрукти

Наносимо крем на корж та розподіляємо фрукти

За допомогою нижнього листа пергаменту починаємо згортати наш пласт у рулет.

Згортаємо рулет

Згортаємо рулет

Ну а далі прикрашаємо наш рулет на свій смак, наносимо трохи крему зверху і прикрашаємо ягодами, листочками м’яти… Можна прикрасити фруктовим соусом, шоколадом, мигдальними пластівцями.

Прикрашаємо рулет на свій смак. Десерт «Павлова» готовий!

Прикрашаємо рулет на свій смак. Десерт «Павлова» готовий!

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *