Logo

Як зберігати часник до наступного врожаю?

Часник буває озимий і яровий. Багато з нас віддають перевагу вирощуванню озимого часнику, бо з ним менше мороки. Але є в часнику, посіяного під зиму, один недолік – він зберігається значно менше, ніж яровий. Так, посіяний весною часник може зберігатися до 1,5 року, а озимий в тих самих умовах, в кращому випадку, гарно зберігається 4-6 місяців. Тобто зберегти озимий часник до нового врожаю практично неможливо, як би ви не старалися. Його краще з’їсти в першу чергу. А ось яровий часник може зберігатися навіть довше, ніж до нового врожаю. В яких умовах краще зберігається часник, розкажу в цій статті.

Як зберігати часник до наступного врожаю?

Як зберігати часник до наступного врожаю?

Де можна зберігати часник взимку?

Зберігати часник можна, як мінімум, в наступних місцях:

  • В підвалі чи погребі,
  • В холодильнику;
  • На балконі чи прохолодній лоджії;
  • В домашніх (при кімнатній температурі) умовах.

Тобто прохолодне приміщення для тривалого зберігання часнику – зовсім не обов’язкова умова, на відміну від багатьох інших овочів. Основне, що треба запам’ятати – часник повинен дихати. Отже — ніякого поліетилену!

Умови, яких вимагає і яровий, і озимий часник для тривалого зберігання:

  • Сухість. Зайва волога в приміщенні приводить до швидкого загнивання головок.
  • Оптимальна температура для зберігання часнику в підвалі — +2 градуси, в домашніх умовах — +20. Чим вища від цієї позначки температура в приміщенні, де зберігається часник, тим менше він пролежить у свіжому вигляді. Не зберігайте часник біля приладів опалення!
  • Якомога далі від сонця! Прямі сонячні промені негативно впливають на зберігання всіх овочів. Часник при цьому розпадається на зубчики та помітно втрачає смак.
  • Вентиляція – це не бажано, а необхідно. Без достатнього доступу кисню часник не зможе долежати навіть до Нового року.

Але перед тим, як покласти часник на зберігання, незалежно від того, виростили ви його самі чи купили на базарі, його треба просушити (звичайно, якщо продавець не зробив цього раніше) і перебрати.

Викопаний часник, як правило, сушать протягом 5 днів або на свіжому повітрі, або в сухому провітрюваному приміщенні, якщо погода цього вимагає. Потім часник варто перебрати: великі головки покласти на тривале зберігання, а дрібні – окремо, щоб мати нагоду з’їсти їх в першу чергу, бо дрібні головки часнику зберігаються гірше, ніж більші. Звичайно, гнилі, пусті чи пошкоджені головки треба одразу ж відбракувати.

Часник в погребі чи підвалі можна зберігати просто в коробках чи ящиках

Часник в погребі чи підвалі можна зберігати просто в коробках чи ящиках

Як зберігати часник в підвалі?

В підвалі чи погребі зберігати будь-які овочі дуже зручно. Часник в таких приміщення можна тримати:

  • В пустих ящиках чи коробках, в яких є отвори для вентиляції. Слідкуйте, щоб тара з часником не стояла близько від контейнерів з морквою, буряком і капустою.
  • Можна часник в цих коробках засипати тирсою. Сухою! Тирса гарно поглинає вологу і захистить головки часнику від гниття.
  • Можна коробки вистелити попелом, шаром приблизно 3-5 см (якщо це ящик, попередньо застелити газети), покласти головки часнику дном донизу і зверху знову засипати попелом. Кажуть, що так навіть озимий часник може зберігатися більше ніж пів року.
  • В цибулинні чи сіні також часник дуже гарно зберігається в погребі та підвалі. Треба просто ящик з часником засипати лушпинням цибулі, або викласти сіном, якщо у вас такого добра багато.
  • Так само можна насипати в коробку чи ящик для зберігання часнику суху землю. В підвалі в таких умовах він може лежати якнайдовше.
  • В капронових панчохах, завдяки тому, що вони гарно пропускають повітря, часник теж чудово зберігається. А ще такий спосіб допомагає зекономити місце в підвалі чи погребі, бо часник підвішують, і він не займає місця на полицях.
  • Старовинний і перевірений віками спосіб – зберігання часнику в косах. Але до цього треба готувати овоч ще під час збору врожаю – не відрізувати його стебла. Коли часник підсохне, візьміть гнучкий дріт і з одного боку сформуйте з нього гачок. Розкладіть головки по різні боки та сплітайте стебла часнику, вплітаючи в косу і дріт. Коли коса буде готова, просто повісьте її за гачок.

Як зберігати часник в домашніх умовах?

Погріб чи підвал – це добре, але не у всіх господарів, котрі турбуються, як зберегти часник до нового врожаю, вони є. Добре, що цей овоч в домашніх умовах також можна зберігати тривалий час. Захистити від вологи, високих температур і сонячного світла – ось і все що вимагається.

Можна зберігати часник в банках, чистити його перед цим непотрібно. Заповнюєте банку часником і закриваєте або паперовою, або полотняною кришкою, щоб був доступ повітря. Банку – в темну шафу.

В холодильнику часник також можна зберігати, але ні в якому разі не в поліетиленовому пакеті. Можна – в паперовому пакеті, полотняному мішку чи просто в контейнері для овочів. Щоб часник в таких умовах зберігався довше, можна пересипати його цибулевим лушпинням. Воно забиратиме зайву вологу.

Кладуть часник на зберігання і у сіль. Якщо в коробці, то: шар солі, шар часнику, шар солі, шар часнику і т.д. Якщо в банці, то на дно висипають шар солі в пару сантиметрів, на нього викладають часник майже по вінця і зверху висипають сіль. Вона поступово заповнить всі пустоти в банці.

Дещо незвичний, але дуже зручний спосіб зберігання часнику – в олії. Для цього треба часник розділити на зубчики й почистити. В стерильні баночки викладаємо зубчики та заливаємо будь-якою олією – соняшниковою, оливковою і ін. Часник має бути «з головою» покритий олією. Банку закриваємо і ставимо в темне місце. Якщо зубчики часнику не чистити, то банки можна не закривати. Часник в олії може зберігатися пару років! Але, якщо банку відкрити, заготовку треба з’їсти приблизно за місяць, то ж краще для такого способу зберігання часнику використовувати невеличкі баночки. Олія, в якій часник зберігався, набуде надзвичайного аромату і її можна використовувати для приготування багатьох страв.

Спробуйте зберегти часник, замаринувавши його з ягодами. Це дуже смачно!

Звичайно, вдома часник також можна зберігати в косах, чи навіть зробити з нього віночок, який принесе особливий шарм у кухню. Але слідкуйте, щоб такий смачний декор не був розташований на сонці чи біля пристроїв опалення.

Особисто я зберігаю озимий часник в темному полотняному мішечку, який висить у мене на вішаку кухні разом з рушниками. Вже понад три місяці він там і нівроку. Врожай у нас був невеликий – до Нового року подужаємо))

Надя Сусідка,

ЗЕЛЕНА САДИБА.