З того часу, як я захопилася садівництвом, кожна осінь несе мені приємні відкриття – знайомить з надзвичайно красивими рослинами, на які я в інші сезони якось не особливо звертаю увагу. Аронія – відкриття минулої осені. Не те щоб я не знала про таку рослину. Але, по-перше, думала, що це горобина, по-друге, була впевнена, що це чагарник для плодового саду, бо її ягоди, хоч і не смачні, мають величезну користь (яку – особливо не замислювалася). Коли ж я побачила в кінці жовтня аронію чорноплідну на території дитячого садочка, який відвідував мій син, моєму здивуванню не було меж – яка ж вона красива! І це практично без ніякого догляду! Захотілося не тільки посадити цю красуню в саду, а й дізнатися все про користь її ягід і їх використання в кулінарії. Про це і розкажу в статті.
Зміст:
Горобина чорноплідна, або Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa), яку у нас часто називають чорна горобина – цінна лікарська, харчова і декоративна культура. З ботанічної точки зору – зовсім і не горобина, хоча і належить разом з нею до родини Трояндових, або Розових.
В природі – потужний чагарник, що виростає до 2-х метрів у висоту і 3-х в ширину, в культурі трохи менша. Має багато пагонів уже в молодому віці – за хороших умов близько 50 вже на другий рік після посадки.
Корені поверхневі, але розвинені потужно по всій периферії куща, колір кори змінюється з червонуватого на сірий, темно-зелені влітку овальні листочки аронії чорноплідної восени стають яскраво червоними. Це саме те, на що я і звернула увагу минулої осені. Грона чорних ягід на фоні червоного листя – це ще одна «пісня». При цьому ягоди на кущах залишаються дуже довго (якщо їх не зібрати, звичайно) і прикрашають сад на голих пагонах аронії і взимку.
Цвіте аронія також дуже гарно – блідо-рожевими квіточками, зібраними в складні суцвіття. Період цвітіння – з середини травня до початку літа. Плоди аронії дозрівають у вересні-жовтні (вже з трирічного віку саджанців). З одного куща при оптимальному догляді можна зібрати до 8 кг ягід чорноплідної горобини!
Навіть у кущів, які можна зустріти в лісі, плоди досягають майже одного сантиметра в діаметрі. А у сортових ароній плоди ще більші! Такі собі чорні кисло-солодкі «яблучка», смак яких заважає оцінити терпкість і в’язкість.
В моїх планах – жива загорожа з кущів горобини чорноплідної з західного боку ділянки. Це має бути і декоративний живопліт, і захист від вітру, і, звичайно ж, джерело корисних ягід. Крім того, аронія приваблює бджіл не гірше троянд!
На тридцятиметровому відрізку можна розмістити не менше 15 кущів. Земля у нас бідна піщана, особливим доглядом свою горобину я не планую балувати, то ж не чекатиму центнер врожаю.
Але ще одна приємна особливість аронії – її ягоди полюбляють птахи, а це наші помічники в боротьбі з шкідниками саду. То ж навіть якщо врожаю буде багато – не пропаде! До речі, мій пес теж дуже полюбляє поласувати чорною горобиною. Їсть прямо з куща – за вуха не відтягнеш!
Якщо у ваші плани живопліт з чорної горобини не входить, аронію можна посадити як:
Аронія зможе вижити практично в будь-яких умовах. Це одна з самих посухостійких плодово-ягідних рослин. Але якщо вирощувати її задля врожаю корисних ягід, краще вибрати для чорної горобини родючу і пухку землю.
Аронія віддає перевагу слабокислим ґрунтам, але буде рости і на нейтральних, і слаболужних. Головна умова при виборі місця для аронії – сонце. Вона буде розвиватися і в напівтіні, але гарного врожаю і висоти кущів ви не дочекаєтеся.
Аронію можна висаджувати і восени, і навесні. Правда, для стовідсоткового приживання чорну горобину, посаджену весною, доведеться регулярно поливати. Приблизна відстань між саджанцями – 1,5-3 метри, аронія не любить загущених посадок.
При посадці чорноплідної горобини можна не додавати добрива, достатньо – жмені попелу на кущ. Кореневу шийку при цьому трохи заглиблюють. Завершують посадку аронії поливом, мульчуванням і обрізкою пагонів до 4-5 бруньок.
Читайте також про користь бузини чорної: як приготувати смачні й корисні чай, сироп, відвар та інші рецепти з її квітів і ягід.
Аронія може жити у вашому саду практично без догляду, але якщо ви очікуєте отримати врожай корисних ягід, без поливу не обійтися. В літню посуху відро води під кожен кущ допоможе чорноплідній горобині подарувати вам пристойний врожай.
Підживлення їй не завадять тільки на бідному ґрунті, на українських чорноземах підживлювати аронію взагалі не потрібно. Для підживлень підійдуть як комплексні мінеральні добрива – один раз навесні, так і органіка в цю ж пору. За бажання можна підживити аронію ще раз восени калійно-фосфорними добривами, або внести під кожен кущ склянку попелу.
Для хорошого врожаю аронія потребує омолодження і формування крони. Ці процедури дозволяють кущам рівномірно отримувати сонячні промені, а значить – формувати врожай на всіх пагонах.
Обрізають аронію зазвичай весною, залишають основу куща з 10-12 пагонів, старі, пошкоджені – видаляють. Більш акуратну і рівномірну крону можна створити, вкорочуючи всі пагони до 1 м. Чорноплідна горобина гарно переносить ранньою весною і омолоджуючі процедури – кардинальну обрізку під корінь.
До шкідників і хвороб — стійка. Трапляється моніліоз при сусідстві з зараженими рослинами, але навіть він на аронії лікується біопрепаратами.
Вегетативний спосіб розмноження – найпростіший для цього чагарнику. Його можна ділити, розмножувати відводками, живцями. Останні вкорінюють під ковпаком (здерев’янілі або зелені, з 3-4 бруньками).
Дуже просто розмножити чорноплідну горобину, відділяючи кореневу поросль восени. Розмноження насінням – можливе, але не доцільне.
Читайте також про такі цінні плодові чагарники як обліпиха і глід.
Читайте також нашу статтю про користь і вирощування горобини звичайної.
Аронія чорноплідна – найбільш корисна рослина серед плодових і декоративних кущів. Точніше – її плоди. Їх збирають, коли вони повністю зафарбуються в чорний колір і стануть солодкими. Як правило, це кінець вересня-початок жовтня. Але поласувати поодинокими ягодами аронії вже можна і в серпні.
З лікувальною метою використовують свіжі або висушені плоди. Сушіння проводять на свіжому повітрі або в сушарках при температурі 40-50 градусів. Плоди містять (за інформацією енциклопедичного словника “Лікарські рослини”, редакція Гродзінського, Київ, 1992 р.):
Аронія має гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, сечогінні й жовчогінні, антиоксидантні властивості. Зміцнює капіляри, відома своїми профілактичними та лікувальними можливостями при гіпертонії, атеросклерозі, захворюваннях печінки, ревматизмі, алергічних реакціях.
Увага! Ягоди чорної аронії підвищують згортання крові і секрецію шлункового соку, тому всі форми флебіту і виразок є серйозним протипоказанням для вживання чорної горобини.
В кулінарії чорноплідна горобина може використовуватися так само як і всі інші ягоди. З неї варять варення і джеми, роблять вино і настоянки, використовують в десертах, начинках для пирогів, напоях. Ягідний морс з аронії просто неперевершений!
Загалом, це рослина, якій повинно знайтися місце в кожному саду, така вона красива і корисна!
Натхнення!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.