Базилік в саду і на підвіконні — смачний, корисний і красивий

Не знаю, чи всі садівники пам’ятають перші насінини свого свідомого садівництва. Я свої пам’ятаю. Це був базилік. А разом з ним – баклажани, перець, петунії, бальзамін і ще якісь три-чотири квітки, яких вже і не згадаю – вибирала за яскравою упаковкою. Сіяла щедро, по два-три сорти кожної рослини. І, як на зло, все те насіння зійшло… І то був цілий легіон розсади! Те, що я трохи перегнула, зрозуміла, коли ці бідні сіянці почали потроху здихати ще на балконі. Частину з них мені вдалося дотримати до того часу, коли можна було вже висаджувати розсаду на город. І це було два сорти базиліку – зелененький і фіолетовий. І я їх посадила. Вони, звичайно, не пережили пересадку і безславно засохли на піску грядок. Зате я назавжди запам’ятала, що це культура дуже витривала, бо з моїх «першеньких» саме він дожив до городу. Як вирощувати базилік на грядках, в квітнику і на підвіконні, та як його використовувати, розкажу в цій статті.

bazilik-04-1024x768-4191471

Базилік в саду і на підвіконні — смачний, корисний і красивий

Опис рослини

Однорічна трав’яниста рослина  базилік духмяний (Ocimum basilicum), як стверджує українська Вікіпедія, зовсім не базилік, а васильок духмяний, або Васильок справжній. Якщо чесно, про те що базилік українською «васильок», я не чула і на жодній упаковці з насінням не бачила. Буду знати тепер.

Але як би базилік не називався, його головна ознака — духмяність. Базилік має неповторний, легко впізнаваний аромат. Забарвлення листків базиліку буває або світло-зелене, або темно-фіолетове — і все. Зате пахнути базилік може дуже по-різному. З цим селекціонери попрацювали на славу.

Ароматні абсолютно всі частини базиліку. І цим він зобов’язаний ефірній олії. А ще рослина багата на вітаміни B, C, PP, К, фітонциди і дубильні речовини. Базилік дуже поширений в кавказькій і італійській кухні. Теоретично, в кулінарії можна замінити базиліком переважну більшість спецій, бо, за бажання, можна купити чи виростити базилік з найрізноманітнішими ароматами. Є, крім традиційного, анісовий, гвоздичний, ванільний, лимонний, карамельний і навіть ментоловий, і зі смаком кориці базилік.

bazilik-03-1024x703-2010183

Ароматні абсолютно всі частини базиліку, і цим він зобов’язаний ефірній олії

Вирощування базиліку на грядках

Базилік – теплолюбна рослина, але вирощувати її можна не тільки розсадою, а й через посів насіння прямо в ґрунт (зауважте, що приморозок на ґрунті може знищити всі посіви базиліку). Якщо насіння посієте в травні, в липні матимете достатньо зелені базиліку до столу. Вирощування базиліку через розсаду прискорить отримання врожаю. І, якщо чесно, в мене чомусь в грунті ця рослина дуже неохоче сходить. Зате посіяне  в горщики насіння базиліку дає дружні сходи завжди.

На розсаду базилік сію приблизно в середині квітня. Його насіння дуже дрібне, сходить купками. В окремі стаканчики базилік я розсаджувала в той, вже згаданий, перший рік мого садівництва. Потім стала розумніша — висаджую на грядки базилік тими купками, якими він росте в горщику. Коли він наростає, просто вириваю зайві рослинки і приправляю свіжими листочками салати.

Якщо не забувати базилік поливати, проблем з приживанням розсади не буде. Ця пряна рослина любить рости на сонячних і вологих ґрунтах, але засуху, в принципі, може стійко переносити (це не стосується висадженої розсади). Догляд — звичайний: знищення бур’янів, полив в засуху, підживлення потрібне тільки на бідних ґрунтах.

В мене, як каже чоловік, піску на грядках більше, ніж ґрунту, але базилік, як і інші рослини, завжди замульчований, червів в землі повно, раз на два тижні поливаю його настоєм бур’янів — росте мій базилік швидко і пишно!

Щоб базилік формував пишні кущики, його треба регулярно прищипувати. Але, якщо ви любите базилік так, як його люблю я — ви його щипатимете для кухні так часто, що ніякого більше прищипування не потрібно.

Поки базилік не зацвів, він найцінніший, бо саме тоді в ньому найбільше ефірної олії. Щоб відкласти на потім процес цвітіння, треба зрізати для кухні  верхівки пагонів базиліку. Але «потім» все-одно настане, а за цвітінням і приморозки можуть нагрянути, яких рослина не виносить. То ж треба встигнути насушити базилік на зиму до осені і, бажано, до цвітіння, тоді він особливо запашний.

Читайте також:

Базилік в дизайні саду

Мені дуже подобаються англійські сади, де доглянуті овочеві грядки розташовані поряд з шикарними трояндами, а пряні трави прикрашають палісадники. І сьогодні є такі декоративні види і сорти базиліку, які не тільки неймовірно смачно пахнуть, а й дуже ефектно виглядають на квітниках.

Базилік шаровидний

Базилік шаровидний – група сортів, які мають сильний аромат з нотками глінтвейну і, порівняно з традиційним для нас базиліком, дуже дрібні листочки. Здалеку кущики такого базиліку (20-35 см у висоту) нагадують самшит. Рослина може з успіхом використовуватися в дизайні саду поряд з низькорослими багаторічними чи однорічними квітами. Відомі сорти такого міні-базиліку – «Карлик», «Грецький», «Парфюм».

Дуже цікаво виглядає карликовий базилік в горщиках на підвіконні, але не тільки, як приправа, а й як декоративна рослина. Хоча його декоративність зовсім не заважатиме вам його їсти, навіть якщо він є частиною квіткової композиції.

Базилік шаровидний в контейнері

Базилік шаровидний в контейнері

Фіолетовий базилік

Базилік — родич шавлії, лаванди, колеусу і іншим квітам, що належать до Губоцвіті (Lamiales) і які є дуже популярними на наших клумбах. Та поки на квітники ми садимо його неохоче, але це поки. Ну, скажіть, невже фіолетове листя базиліку погано виглядатиме в міксбордері природного саду? А коли він зацвіте, і до яскравого листя приєднаються лілові суцвіття на довгих квітконосах, то це такий шикарний вертикальний акцент буде! Не вірите? Подивіться фото нижче.

Квіти базиліку можуть бути прикрасою квітників

Як я вирощувала базилік на підвіконні

Цього року я без базиліку. А все тому, що минулого, я придумала лайфхак — вирощувати базилік не з насіння, а з купленої в супермаркеті зелені в горщику. Такий спосіб приблизно на місяць прискорює період споживання свого базиліку. Мені він так сподобався, що я вирішила тепер — ніякого насіння! Але цього року (мабуть, через карантин) в наші супермаркети базилік в горщиках не привозили жодного разу. Я чекала-чекала, а потім сіяти його було вже запізно… Але про свій досвід вам розкажу, може, і вам знадобиться. Це особливо цікавий варіант для тих, хто хоче вирощувати зелень на підвіконні, а возитися з насінням і довго чекати – не дуже хоче.

Отже, купуєте горщик базиліку, як приправу до страв, в магазині.

Базилік, куплений, як зелень, в супермаркеті

Базилік, куплений, як зелень, в супермаркеті

Обережно розрізаєте горщик і дістаєте рослинки з нього. Акуратно розплутуєте коріння. Обираєте не дуже витягнуті екземпляри, але і не самі заморені (як показав досвід, вони повільніше розвиваються).

Обираєте не дуже витягнуті екземпляри, але і не самі заморені (як показав досвід, вони повільніше розвиваються)

Обираєте не дуже витягнуті екземпляри, але і не самі заморені (як показав досвід, вони повільніше розвиваються)

В підготовлених горщиках робите лунки, куди обережно висаджуєте рослинки. Рясно поливаєте, ставите на пару днів на балкон чи підвіконня, але не на пряме сонце. Через два дні виставляєте горщики на сонце. Поливаєте, коли просихає верхній шар грунту. Через місяць починаєте потроху щипати зелень.

Минулого року на дачі в мене базиліку не було. Я обійшлася шістьма базиліками на підвіконні. Три штуки замовила розсадою в Інтернеті, а три вирощувала з зелені магазинного горщика. Вистачало базиліку і в салати, і до м’яса, і на чай. Так, ми дуже любимо чай з базиліку.

Мій магазинний базилік через три тижні після покупки. погодьтеся, такий базилік з насіння за три тижні не виросте

Мій магазинний базилік через три тижні після покупки. Погодьтеся, такий базилік з насіння за три тижні не виросте

Читайте мою нову статтю про досвід вирощування базиліку на підвіконні.

Використання базиліку на кухні

Про те, що базилік – ідеальна приправа до м’яса, пасти, піци, салатів, ви, мабуть, знаєте. Без базиліку салат зі свіжими помідорами – це трохи не те. До речі, дуже корисно не тільки їсти базилік з томатами, а й вирощувати ці рослини разом на грядках (корисно – для томатів).

А от чай з базиліку ви, можливо, і не пробували. А дарма! Хоча, чесно кажучи, я сама почала пити такий чай тільки минулого року. Власне, задля того, щоб базилік був завжди під рукою я і вирощувала його на підвіконні кухні.

Приготування такого чаю не займе багато часу. Відщипуєте верхівки молодих пагонів (3-4 на чашку), через що кущики потім стають більш густими, обростаючи новими пасинками, кладете в чашку і заливаєте окропом хвилин на 5. За бажання, можна додати цукор, але мені подобається без.

Чай з базиліку дуже ароматний і прекрасно тонізує в літню спеку. Особливо для чаю підходять сорти базиліку з лимонним запахом. Повірте, звичайний чорний чай з лимоном – це зовсім не те! Є ще базилік зі смаком карамелі, кориці, ванілі і навіть м’яти. Цікаво було б спробувати з ними чай, але поки я знаю смак тільки лимонного.

bazilik-09-1024x683-3545622

Мій город на підвіконні в травні

Звичайний фіолетовий базилік, який я вирощувала з магазинних горщиків, також іде в чай. Але я додавала листочки цього базиліку в зелений чай — дуже пікантна нотка звичного напою.

Чай з базиліком надає сили після важкого робочого дня і бадьорить краще за каву, принаймні, мене. А ще, кажуть, покращує сон і знімає тривожність. Ефірна олія базиліку робить такий чай корисним при застудних захворюваннях. В деяких джерелах можна знайти інформацію, що регулярне вживання базиліку в будь-якому вигляді покращує імунітет, сприяє роботі шлунково-кишкового тракту. А ще відваром базиліку, так само, як і календули, можна полоскати горло при ангіні, бо він також пригнічує розвиток цілого ряду шкідливих бактерій.

Загалом, базилік – це корисно, ароматно, смачно і красиво!

Багато вам базиліку на грядках і в саду!

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.