Віденське ванільне печиво Vanillekipferl – традиційна австрійська різдвяна випічка. Так само як і англійський різдвяний торт чи німецький різдвяний штоллен, печиво Vanillekipferl може зберігатися достатньо довго в щільно закритій коробці, перекладене пергаментом. То ж його також можна приготувати заздалегідь. Але, на відміну від згаданої традиційної європейської випічки, це печиво у вигляді півмісяців мені найкраще смакує свіжим. Мигдальний горіх і ваніль… Ніжне, розсипчасте… Аромат Різдва по всьому дому… Спробуйте і ви приготувати до свята це святкове печиво. Готується воно надзвичайно просто, і обов’язково сподобається і вам, і вашим гостям.
Просіваємо борошно у велику миску. Холодне масло ріжемо дрібними шматочками і додаємо до борошна.
Туди ж відправляємо і цукрову пудру, мелені мигдальні горіхи. Я люблю використовувати мигдальні пелюстки. З ними печиво виходить ніжнішим.
Відправляємо у миску і яйце. Ось тепер руки занурюємо в холодну воду та швидко замішуємо тісто.
Відправляємо його в холодильник, як мінімум, на годину.
Після цього дістаємо та скатуємо ковбаски товщиною в палець. Нарізаємо їх на шматочки довжиною 5-8 см і формуємо з них півмісяці.
Розкладаємо їх на пергаменті та випікаємо у попередньо нагрітій духовці при температурі 160 °C до ледь золотистого кольору.
Приготуйте також інше різдвяне печиво.
Поки вони ще гарячі обвалюємо їх в суміші цукрової пудри та ванілі.
Зберігаємо віденське ванільне печиво у щільно закритій коробці.
Можна додатково додавати при обвалюванні у пудру мигдальні пелюстки. Тоді смак мигдалю посилиться ще більше.
Смачного вам Різдва!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.