Вареники з вишнею — маківка літа

Мої перші в житті вареники, зліплені особисто, були з вишнею. Дружина мого дядька, в садибу якого мене з сестрою мама завозила щоліта, щоб «бідні городські діти» подихали свіжим повітрям, працювала вчителькою молодших класів. Ні, навіть не так — вона була Вчителькою. Хоча, чому була? Тітка Ніна і зараз, у вісімдесят з хвостиком, залишається вчителькою, хоча не працює в школі вже майже тридцять років. Тому, коли вона позвала нас з сестрою ліпити вареники і почула, що ми не вміємо, шансів і далі не вміти ліпити вареники у нас не було… З тих пір я вмію і люблю ліпити вареники — і з картоплею, і з сиром, і з капустою… Але вареники з вишнею на моїй кухні — особливі. І завжи з фігурними «хвильками», як навчила тітка Ніна.

Вареники з вишнею — маківка літа

Вареники з вишнею — маківка літа

Інгредієнти для вареників з вишнею

Для тіста:

  • 450 г борошна;
  • 0,5 ч.л. солі;
  • 1 яйце;
  • 210 мл води.

Для начинки:

  • 700 грамів вишні (зважуємо з кісточками, які потім виймемо);
  • цукор – приблизно 100-150 грамів;
  • манка – 2 ст.ложки.

Для подачі:

  • сметана (бажано, домашня).

Спосіб приготування вареників з вишнею

З вказаних інгредієнтів вареників вийде багато. Приблизно порцій шість. Як правило, коли нема гостей, я ліплю вареники з вишнею з запасом. Вистачає трьом дорослим два рази смачно попоїсти. Заморожені вареники з вишнею, як на мене, нічим не відрізняються від свіжозліплених, зате дуже економлять час. Але якщо вам так багато вареників не потрібно. Зменшіть кількість інгредієнтів. Зауважте, що одне яйце — це приблизно 50 мл.

Тісто на вареники з вишнею можна зробити за будь-яким рецептом. Мені тісто робить хлібопічка. Дуже зручна штука. Замісити тісто руками на вареники так, як це зробить вона, вам, навряд чи, вдасться. Але якщо нема хлібопічки – не біда. Замісимо тісто руками. В миску всипаємо борошно, додаємо сіль, яйце, посупово всипаємо борошно. Місимо тісто на дошці чи столі, поки воно не перестане липнути до рук, стане м’яким і еластичним.

Основна проблема вареників з ягодами — тісто рветься, коли ті варяться, ягоди вивалюються з вареників, і виглядає це не дуже естетично. Деякі господині, щоб цьому запобігти, роблять заготовки під вареники товстенькими — до півсантиметра. Але в мене є свій секрет. В тісто для вареників я даю частину борошна з твердих сортів — семолу.

Мої вареники з ягодами завжди ідеальні, бо тісто я замішую частково або повністю на борошні з твердих сортів пшениці

Мої вареники з ягодами завжди ідеальні, бо тісто я замішую частково або повністю на борошні з твердих сортів пшениці

Я вже розповідала про цей продукт в рецепті паляниці, то ж багато про семолу тут не писатиму. Зазначу лише, що тісто на вареники з цього борошна просто не може підвести. Вареники виходять тоненькими і міцними, жодної вишеньки не «виплюнуть». Це як макарони з борошна вищого сорту і паста з твердих сортів пшениці. Можна робити вареники  з ягодами тільки на семолі, а можна змішати борошно двох сортів в пропорції 1:1, 1:2, 1:3 (1 – семола).

Тісто на вареники з вишнями має відпочити годинку при кімнатній температурі. Заверніть його в плівку і видлупуйте кісточки з вишень. Заняття це не дуже приємне, але для вареників з вишнями — просто необхідне. Бо їсти вареники і плюватися кісточками — це якось не камільфо 🙂 Вишні для вареників слід обирати самі стиглі, це і на смаку позначиться, і кісточки легше вийматимуться.

Начинка майже готова. Повертаємося до тіста. Розрізаємо його на кілька частин, з яких формуємо ковбаски, приблизно 2-3 см діаметром. Ті, в свою чергу, нарізаємо на невеликі шматочки товщиною 2 см.

Розрізаємо тісто на кілька частин, з яких формуємо ковбаски, приблизно 3 см діаметром. Ті, в свою чергу, нарізаємо на невеликі шматочки товщиною 2 см

Розрізаємо тісто на кілька частин, з яких формуємо ковбаски, приблизно 2-3 см діаметром. Ті, в свою чергу, нарізаємо на невеликі шматочки товщиною 2 см

Кожну з таких заготовок розкачуємо качалкою — тоненько, не більше 2 мм. Накриваємо тісто рушником, ставимо воду в каструлі закипати (беріть велику каструлю, не жалійте води, це запорука того, що вареники з вишнею не злипнуться і не порвуться).

Кружальця для вареників розкатуємо дуже тоненько - не товстіше 2 мм

Кружальця для вареників розкатуємо дуже тоненько – не товстіше 2 мм

А тепер повертаємося до начинки. Деякі господині додають цукор до вишень і розмішують начинку всю разом. Я вважаю, це неправильно. Вишні швидко пускають сік, і він залишається в мисці, а не в варениках. А треба, щоб вареник був повний тим соком. Тому я спочатку до загальної кількості вишень додаю манку (2 ст. ложки) і легенько розмішую.

До вишень додаємо манку і легенько розмішуємо

До вишень додаємо манку і легенько розмішуємо

А цукор кладу окремо в кожний вареник — приблизно четверту частину чайної ложки — і одразу його заліплюю.

Цукор кладу окремо в кожний вареник — приблизно четверту частину чайної ложки — і одразу його заліплюю

Цукор кладу окремо в кожний вареник — приблизно четверту частину чайної ложки — і одразу його заліплюю

Манка вбере сік з вишень, який вже пустили ягоди, вареник легко ліпити, зайвої вологи нема. А цукор почне діяти, коли ми вареник вже зліпимо, то ж вишневий сік залишиться у ньому і нікуди не витіче.

Зліпивши вареник, можна зробити його більш фігурним, завдяки хвильці

Зліпивши вареник, можна зробити його більш фігурним, завдяки хвильці

Наліпили першу порцію (на трилітрову каструлю, максимум, 15 вареників), а тут вже і вода закипіла. Обережно, по одному варенику опускаємо їх у воду і варимо, поки не вспливуть.

Варимо варенки з вишнями, поки не вспливуть

Варимо варенки з вишнями, поки не вспливуть

Шумовкою виймаємо вареники з води і викладаємо на чистий рушничок, нехай пару хвилин на ньому полежать і віддадуть зайву вологу.

Шумовкою виймаємо вареники з води і викладаємо на чистий рушничок

Шумовкою виймаємо вареники з води і викладаємо на чистий рушничок

Викладаємо наші вареники з вишнями в тарілку, подаємо до столу з сметаною.

Подаємо вареники з вишнями до столу зі сметаною

Подаємо вареники з вишнями до столу зі сметаною

Смачного!

Наталка Гурман.

Tagged , . Bookmark the permalink.