Мої перші в житті вареники з вишнями були зліплені особисто. Дружина мого дядька, в садибу якого мене з сестрою мама завозила щоліта, щоб «бідні городські діти» подихали свіжим повітрям, працювала вчителькою молодших класів. Ні, навіть не так — вона була Вчителькою. Тому, коли позвала нас з сестрою ліпити вареники й почула, що ми не вміємо, шансів і далі не вміти ліпити вареники у нас не було… З того часу я вмію і люблю ліпити вареники — і з картоплею, і з сиром, і з капустою… Але вареники з вишнею на моїй кухні — особливі. І завжди з фігурними «хвильками», як навчила тітка Ніна.
З вказаних інгредієнтів вареників вийде багато. Приблизно порцій шість. Як правило, коли нема гостей, я ліплю вареники з вишнею з запасом. Вистачає трьом дорослим два рази смачно попоїсти. Заморожені вареники з вишнею, як на мене, нічим не відрізняються від свіжозліплених, зате дуже економлять час. Але якщо вам так багато вареників не потрібно. Зменшіть кількість інгредієнтів. Зауважте, що одне яйце — це приблизно 50 мл.
Тісто на вареники з вишнями можна зробити за будь-яким рецептом. Мені тісто робить хлібопічка. Дуже зручна штука. Замісити тісто руками на вареники так, як це зробить вона, вам, навряд чи, вдасться. Але якщо нема хлібопічки — не біда. Замісимо тісто руками. В миску всипаємо борошно, додаємо сіль, яйце, посупово вливаємо воду. Місимо тісто на дошці чи столі, поки воно не перестане липнути до рук, стане м’яким і еластичним.
Основна проблема вареників з ягодами — тісто рветься, коли ті варяться, ягоди вивалюються з вареників, і виглядає це не дуже естетично. Деякі господині, щоб цьому запобігти, роблять заготовки під вареники товстенькими — до пів сантиметра. Але в мене є свій секрет. В тісто для вареників я даю частину борошна з твердих сортів — семолу.
Я вже розповідала про цей продукт в рецепті паляниці, то ж багато про семолу тут не писатиму. Зазначу лише, що тісто на вареники з цього борошна просто не може підвести. Вареники виходять тоненькими і міцними, жодної вишеньки не «виплюнуть». Це як макарони з борошна вищого сорту і паста з твердих сортів пшениці. Можна робити вареники з ягодами тільки на семолі, а можна змішати борошно двох сортів в пропорції 1:1, 1:2, 1:3 (1 – семола).
Тісто на вареники з вишнями має відпочити годинку при кімнатній температурі. Заверніть його в плівку і видлубуйте кісточки з вишень. Заняття це не дуже приємне, але для вареників з вишнями — просто необхідне. Бо їсти вареники і плюватися кісточками — це якось не камільфо 🙂 Вишні для вареників слід обирати самі стиглі, це і на смаку позначиться, і кісточки легше вийматимуться.
Начинка майже готова. Повертаємося до тіста. Розрізаємо його на кілька частин, з яких формуємо ковбаски, приблизно 2-3 см діаметром. Ті, своєю чергою, нарізаємо на невеликі шматочки товщиною 2 см.
Кожну з таких заготовок розкачуємо качалкою — тоненько, не більше 2 мм. Накриваємо тісто рушником, ставимо воду в каструлі закипати (беріть велику каструлю, не жалійте води, це запорука того, що вареники з вишнею не злипнуться і не порвуться).
А тепер повертаємося до начинки. Деякі господині додають цукор до вишень і розмішують начинку всю разом. Я вважаю, це неправильно. Вишні швидко пускають сік, і він залишається в мисці, а не в варениках. А треба, щоб вареник був повний тим соком. Тому я спочатку до загальної кількості вишень додаю манку (2 ст. ложки) і легенько розмішую.
А цукор кладу окремо в кожний вареник — приблизно четверту частину чайної ложки — і одразу його заліплюю.
Манка вбере сік з вишень, який вже пустили ягоди, вареник легко ліпити, зайвої вологи нема. А цукор почне діяти, коли ми вареник вже зліпимо, то ж вишневий сік залишиться у ньому і нікуди не витіче.
Наліпили першу порцію (на трилітрову каструлю, максимум, 15 вареників), а тут вже і вода закипіла. Обережно, по одному варенику опускаємо їх у воду і варимо, поки не вспливуть.
Шумовкою виймаємо вареники з води і викладаємо на чистий рушничок, нехай пару хвилин на ньому полежать і віддадуть зайву вологу.
Викладаємо наші вареники з вишнями в тарілку, подаємо до столу з сметаною.
Смачного!
Наталка Гурман.