Я не прихильник мексиканської кухні. Можливо тому, що тільки раз була в мексиканському ресторані і не встигла цю кухню розпробувати, як годиться. Але після того першого разу у мене і бажання такого не виникало — я їла щось настільки пекуче і гостре, що мої смакові рецептори, крім перцю чілі, більше нічого не розпізнали. Але авокадо я люблю. І саме мексиканський соус гуакамоле, який колись спробувала в гостях, змусив мене полюбити цей фрукт. Соус з авокадо тоді теж був не без перчинки, але при цьому — ніжний і надзвичайно смачний з грінками. Про користь авокадо я вам зараз розповідати не буду, ви і так все знаєте. Скажу тільки, що одне авокадо, кілька тостів і два яйця, зварених чи підсмажених на сковорідці, це повноцінний сніданок для двох дорослих людей. І готується він буквально за 5 хвилин.
Це, так би мовити, основа. А далі можна гратися — перець чілі, часник, кінза, м’ята, базилік (будь-які трави, які любите), томати, сметана… Авокадо — дуже універсальний продукт. Його невиражений смак унікальний саме тим, як на мене, що поєднується практично з усіма смаками — і кислими, і гострими, і гіркими! От з солодким я його ніколи не поєднувала. Треба спробувати.
Кілька слів про те, як вибрати авокадо. Стиглий фрук — м’який. Коли ви його берете в долоню, м’якоть під шкіркою відгукується на ваше легеньке стискання. Але в магазинах найчастіше продають незрілі авокадо, бо такі краще транспортувати. Зелені авокадо мають гіркий присмак, але, на щастя, ці фрукти дуже швидко достигають у шафці. Запам’ятайте — НЕ в холодильнику! Отже купили нестиглий авокадо, поклали у шухлядку в кухні, і за пару днів він буде абсолютно готовим до вживання. Якщо ви про нього забудете на тиждень, він стане занадто м’яким, а його м’якоть потемніє. Їсти можна, але смак не той.
Отже для приготування соусу гуакамоле миємо і чистимо авокадо. Я роблю це спеціальним інструментом для чистки овочів, можна почистити авокадо і ножем, і руками, якщо він максимально стиглий.
М’якоть авокадо подрібнюємо в пюре. Знову ж таки, це можна зробити і виделкою (якщо фрукт дуже стиглий), і блендером. Мені подобається використовувати для приготування соусу з авокадо блендер. Гуакамоле тоді виходить надзвичайно ніжним. Вжик — і пюре з авокадо готове!
Приготуйте також на сніданок яйце пашот.
Одразу додаємо до нього лимонний сік (щоб не потемнів) і олію, солимо. Основа для гуакамоле готова! Я завжди додаю до цих інгредієнтів невеликий зубчик часнику (тру на дрібну тертушку) і трохи чорного меленого перцю.
Ріжемо хліб і підсмажуємо його на сковорідці чи вмикаємо тостер. На сковороді пісмажуємо яєчню. На кожен тост щедро викладаємо соус з авокадо, а зверху — яйце. Його, до речі, можна і зварити. Можна прикрасити наші тости з авокадо помідорками чи зеленню, але, як правило, зранку на це ніколи не вистачає часу.
Все. Наш сніданок готовий. Прошу до столу!
Спробуйте також приготувати:
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.