Яйце пашот — ідеальний вибір для смачних та швидких сніданків. Достатньо додати до нього рум’яний тост, ароматну каву і готово! Це традиційна французька страва із розбитих яєць, які готуються у гарячій воді без шкарлупи. Білок виходить пружним, а жовток надзвичайно ніжним та кремовим. Яйця пашот можна додати до багатьох страв. Це можуть бути сендвічі, салати й навіть супи. Здавалося б, звичайні яйця, але вони відрізняються і від смажених, і від варених із рідким жовтком. Спробуйте раз і, я впевнена, вам сподобається. Готується швидко, виглядає ефектно і на смак — ідеально! Що ще треба від сніданку?
Для приготування яйця пашот нам знадобиться яйце. Яйця слід обирати найсвіжіші, так легше отримати ідеальний «мішечок». Рецепт дуже простий, проте з першого разу може і не вийти ідеально. Тут справа практики. Також для легкості приготування рекомендують додати у воду оцет, він допомагає зібрати білок, але зі свіжими яйцями та практичними навичками проблем з цим не має бути.
Ставимо невелику каструлю на плиту на максимальний режим, підігріваємо воду.
Розбиваємо яйце у мисочку, зберігаємо жовток цілим.
Доводимо воду до кипіння, додаємо сіль. На цьому етапі можна додати оцет. Вода має лише починати закипати, з дна — підійматись дрібні бульбашки, а не активні великі (в останньому випадку краще воду відставити і повернути назад у потрібному стані).
Беремо вінчик (можна замінити і ложкою) та починаємо активно «розмішувати» воду в одному напрямку, створюючи воронку. Після того, як воронку створено, продовжуємо до останнього розмішувати та обережно (але швидко) виливаємо у цю воронку яйце з мисочки. Зменшуємо вогонь. Яйце обертається за допомогою воронки, білок схоплюється навколо жовтка.
Варимо яйце рівно 2 хвилини (поставте таймер).
Виймаємо яйце за допомогою шумовки та викладаємо на тарілку. Часто у мішечка залишаються частини білка, які не вписуються в ідеальну форму, їх можна відрізати за допомогою ножиць.
Приготуйте також:
Викладаємо яйце на тост, посипаємо приправами (опціонально) та додаємо на тарілку овочі, сир, зелень тощо. Розрізаємо мішечок та спостерігаємо як витікає ідеальний кремовий жовток. Куштуємо!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.