Пісне дріжджове тісто на пиріжки, булочки чи іншу випічку

Пісне дріжджове тісто за рецептом, яким поділюся в цій публікації, я останній місяць роблю два рази на тиждень точно. Воно дуже зручне в приготуванні, тільки доступні продукти й легке замішування, а спекти з нього можна  все, що завгодно: і пиріг з капустою, і булочки з корицею, пиріжки з вишнями, яблуками, сиром… Всього і не перелічити, бо це універсальне дріжджове тісто, при цьому — без яєць, вершкового масла, молока чи сметани. На смак вся домашня випічка на основі цього пісного тіста виходить такою ж пухкою і смачною, як і непісна здоба. Збережіть собі цей рецепт. Він вам обов’язково згодиться!

Дріжджове тісто

Пісне дріжджове тісто на пиріжки, булочки чи іншу випічку

Інгредієнти для пісного тіста на пиріжки

  • 250 мл теплої води;
  • 2 чайні ложки сухих дріжджів, або 25 г свіжих;
  • 4 ст. ложки цукру;
  • 0,5 ч.ложки солі;
  • 80 мл олії;
  • 1 ст. ложка горілки;
  • від 450 г пшеничного борошна вищого ґатунку.

Дріжджове тісто пісне — рецепт приготування

Це дріжджове тісто потребує створення опари, але нічого складного в цьому нема. Відміряйте 250 мл теплої води, розмішайте в ній 2 чайні ложки сухих дріжджів, чайну ложку цукру і столову ложку борошна. Залиште при кімнатній температурі хвилин на 10. За цей час дріжджі почнуть діяти, а на поверхні розчину з’явиться «шапочка» піни. Можна опару поєднувати з борошном.

Борошно (450 г) попередньо треба поєднати з цукром (4 ст.ложки), олією (80 мл), додати пів чайної ложки солі і столову ложку горілки. Горілка забезпечує пухкість домашньої дріжджової випічки, тісто сходить швидше.

Тепер вливаємо в цю суміш опару і замішуємо дріжджове тісто. Спочатку розмішуємо ложкою, а потім вимішуємо руками на столі чи дошці.

Тісто замішується легко і недовго. Можливо, вам доведеться додати до нього ще борошна. Це треба зробити, поки воно не буде липнути до рук. Ставимо його на підхід приблизно на годину в тепле місце (можна поставити зверху на невелику місткість з гарячою водою і прикрити рушничком). Коли тісто підійде — збільшиться приблизно вдвічі, можна починати робити з нього пиріжки чи інші вироби.

Цього разу я вирішила використати пісне дріжджове тісто для випікання пирога з капустою. До речі, це тісто ідеально підходить як для солодкої, так і несолодкої домашньої випічки. Його можна легко розкачати в тонкий пласт, або швидко наліпити класичних пиріжків.

Перед випіканням ставимо вироби з дріжджового пісного тіста на підхід в духовку при 50 °, потім вмикаємо духовку на 180-200 градусів і випікаємо приблизно 25 хвилин — до зарум’янювання скоринки.

Можна перед випіканням змастити пиріжки чи поверхню пирога жовтком, або молоком для краси, але я цього ніколи не роблю. Якщо тісто пісне — то пісне.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Це перша стаття
На головну