Курка на банці запечена в духовці — рецепт родом початку 2000-них. Принаймні в мене в пам’яті залишилися спогади, коли в продажу вже були доступними тушки бройлерів, а рукави для їх запікання чи то ще не продавали, чи ще просто не дуже популяризували. А, може, просто з економії, щоб не купувати той самий рукав, господині і придумали альтернативу — запікати курку в духовці, посадивши на банку з водою. Нещодавно вирішивши запекти курку я виявила, що в мене немає рукава для запікання. Ось і згадався цей рецепт. І така мені була смачна ця курочка, а яка красива! Шкода було їсти. Рукав для запікання я вже купила, але, мабуть, наступного разу запікатиму курку знову на банці. Таким чином вона виходить набагато соковитіша.
Спершу маринуємо птицю. Для цього миємо і просушуємо паперовими серветками курку, натираємо спеціями та сіллю. Якщо спеції спеціальні — для запікання курки — зверніть увагу, чи є в складі сіль. В цьому випадку солити курку не потрібно. Я свою курку ще нашпиговую порізаним часником. Але це не обов’язково, особливо, якщо ви використовуєте спеціальні спеції для запікання курки. Часник до їх складу, як правило, вже входить.
Потім обмазуємо курку або в майонезі, або в гірчиці, я цього разу використала якраз гірчицю, в яку додала пару ложок лимонного соку. У досвідчених господинь є, як правило, свої улюблені рецепти маринування курки. Підійде любий. Головне — перед тим, як запікати курку в духовці на банці, дати їй постояти в маринаді кілька годин. Мінімум 2 години, але якщо є можливість, краще замаринуйте курку зарання. Я завжди ставлю замариновану птицю в холодильник на ніч. Тоді вона буде ще соковитіша!
А далі все просто. Вмикаємо духовку на 200 градусів. Беремо чисту пів літрову банку, наливаємо в неї наполовину гарячої води і, в прямому значенні цього слова, садимо на банку нашу курочку. Ставимо запікатися.
Я цього разу зробила помилку — поставила курку на банці прямо на деко. З курки виділяється багато жиру, і потім доводиться його віддирати від дека, бо жир на ньому пригорає. Вихід — або поставити курку на банці у антипригарну форму, або застелити деко пергаментним папером.
Через пів години запікання треба накрити верх курки на банці фольгою, бо найвища частина курки може згоріти. Запікаємо птицю в духовці ще пів години. А потім заглядаємо і робимо проколи зубочисткою в кількох місцях.
Моя курка запікалася до готовності 1,2 години при 200 градусах. Але час приготування може бути меншим чи більшим в залежності від величини курки, особливостей духовки і ступеня «засмаглості» птиці.
Спробуйте також рецепт приготування курки з розмарином і фініками запеченої у білому вині.
Дістаємо курку з духовки, даємо хвилин десять вихолонути, обережно знімаємо з банки і подаємо до столу. До свята таку курочку можна гарно прикрасити.
Подивіться також, як приготувати куряче філе, фаршироване консервованими персиками. Це дуже смачно! Або запеченої качки з яблуками.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.