Logo

Курка з розмарином і фініками запечена у білому вині

Курка запечена у білому вині з фініками і розмарином — це та страва, яку ви маєте хоч раз приготувати. Але якщо запечете курочку за таким рецептом (при цьому можна використати будь-які частини курки — крильця, стегна і навіть філе), ви захочете повторити його ще не раз. З обов’язкових інгредієнтів — курятина, біле сухе вино (підійде найдешевше), часник і сушені фініки. Без фініків буде не те. Ви не любите фініки? А ви їх пробували запеченими у вині? Отож… Розмарин можна замінити будь-якими улюбленими пряними травами, свіжими чи сушеними. А без вина не обійтися, бо саме воно дає можливість приготувати соковиту курку без будь-якого маринування всього за годину. 10 хвилин на приготування, 40-50 хвилин на запікання — і все… Вітаю, ви приготували божественно смачну курочку!

Курка з розмарином і фініками запечена у білому вині

Курка з розмарином і фініками запечена у білому вині

Інгредієнти для курки з розмарином і фініками у вині

  • 2-3 курячих стегенця, або курча, або півкурочки, загалом, десь грамів 700 курятини (у мене ціле курча);
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 10-12 сушених фініків (обирайте найдешевші);
  • пару гілочок свіжого розмарину (можна замінити іншими травами, сушеними чи свіжими, зверніть увагу на м’яту);
  • 1 чайна ложка меленого червоного перцю;
  • приблизно 200 мл білого сухого вина;
  • сіль, оливкова олія.

Для глазурі

  • 20 г меду;
  • 20 мл соєвого соусу;
  • 20 г вершкового масла;
  • 1 чайна ложка солодкої паприки;
  • дрібка солі.

Спосіб приготування курки запеченої в білому вині

Починаємо запікати нашу курку в духовці з того, що вмикаємо духовку на 180 градусів і миємо та заливаємо окропом на 10 хвилин фініки. Поки вони пропарюються, займемося безпосередньо курятиною.

Курча чи стегенця миємо під проточною водою, видаляємо на хвостику залозу, яка може зіпсувати запахом запечену курку (просто відрізаємо курчаті дупку), витираємо птицю паперовою серветкою.

Дрібно ріжемо часник, перетираємо його з сіллю. Обриваємо листочки з розмарину, подрібнюємо ножем і додаємо його до солі з часником. Туди ж — ложку червоного перцю. Все дуже добре перетираємо в ступці чи глибокій мисці, додаємо пару ложок оливкової олії (чи іншої – рослинної). Вийшла така собі розмариново-часникова паста, якою натираємо нашу курочку з усіх боків.

В неглибоку форму для запікання вливаємо ложку-дві олії, викладаємо нашу курку, пропарені фініки і заливаємо всю цю красу білим вином. Закриваємо верх форми фольгою так, щоб обов’язково був вихід для пари.

Ставимо курку запікатися в розігріту духовку приблизно на 40 хвилин. А тим часом приготуємо глазур. Для цього змішуємо всі інгредієнти для глазурі, вершкове масло і мед, можливо, доведеться для цього розтопити.

Через 40 хвилин, як поставили в духовку курку, знімаємо з форми фольгу — курка виглядає блідою, наче варена. По суті, воно так і є, бо вона зварилася у вині. Тепер треба її запекти до рум’яної скоринки. Для цього змащуємо курку глазур’ю і повертаємо птицю в духовку на 10 хвилин, збільшивши температуру до 210 градусів.

Змащуємо курку глазур'ю і повертаємо птицю в духовку на 10 хвилин

Змащуємо курку глазур’ю і повертаємо птицю в духовку на 10 хвилин

Все — надзвичайно ароматна і соковита курочка, запечена у вині, готова! Можна подавати до столу. А які там фініки! Спробуйте фініки, запечені у вині обов’язково!

Надзвичайно ароматна і соковита курочка, запечена у вині, готова!

Надзвичайно ароматна і соковита курочка, запечена у вині, готова!

На гарнір — рекомендую овочевий салатик. А в особливих випадках — бокал якісного сухого вина.

Спробуйте також приготувати Куряче філе, фаршироване консервованими персиками.

Будьмо! 🙂

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.