Курка в духовці у білому вині з фініками і розмарином — це та страва, яку ви маєте хоч раз приготувати. Але якщо запечете курочку за таким рецептом (при цьому можна використати будь-які частини курки — крильця, стегна і навіть філе), ви захочете повторити його ще не раз. З обов’язкових інгредієнтів — курятина, біле сухе вино (підійде найдешевше), часник і сушені фініки. Без фініків буде не те. Ви не любите фініки? А ви їх пробували запеченими у вині? Отож… Розмарин можна замінити будь-якими улюбленими пряними травами, свіжими чи сушеними. А без вина не обійтися, бо саме воно дає можливість приготувати соковиту курку без будь-якого маринування всього за годину. 10 хвилин на приготування, 40-50 хвилин на запікання — і все… Вітаю, ви приготували божественно смачну курочку!
Починаємо запікати нашу курку в духовці з того, що вмикаємо духовку на 180 градусів і миємо та заливаємо окропом на 10 хвилин фініки. Поки вони пропарюються, займемося безпосередньо курятиною.
Курча чи стегенця миємо під проточною водою, видаляємо на хвостику залозу, яка може зіпсувати запахом запечену курку (просто відрізаємо курчаті дупку), витираємо птицю паперовою серветкою.
Дрібно ріжемо часник, перетираємо його з сіллю. Обриваємо листочки з розмарину, подрібнюємо ножем і додаємо його до солі з часником. Туди ж — ложку червоного перцю. Все дуже добре перетираємо в ступці чи глибокій мисці, додаємо пару ложок оливкової олії (чи іншої – рослинної). Вийшла така собі розмариново-часникова паста, якою натираємо нашу курочку з усіх боків.
В неглибоку форму для запікання вливаємо ложку-дві олії, викладаємо нашу курку, пропарені фініки і заливаємо всю цю красу білим вином. Закриваємо верх форми фольгою так, щоб обов’язково був вихід для пари.
Ставимо курку запікатися в розігріту духовку приблизно на 40 хвилин. А тим часом приготуємо глазур. Для цього змішуємо всі інгредієнти для глазурі, вершкове масло і мед, можливо, доведеться для цього розтопити.
Через 40 хвилин, як поставили в духовку курку, знімаємо з форми фольгу — курка виглядає блідою, наче варена. По суті, воно так і є, бо вона зварилася у вині. Тепер треба її запекти до рум’яної скоринки. Для цього змащуємо курку глазур’ю і повертаємо птицю в духовку на 10 хвилин, збільшивши температуру до 210 градусів.
Все — надзвичайно ароматна і соковита курочка, запечена у вині, готова! Можна подавати до столу. А які там фініки! Спробуйте фініки, запечені у вині обов’язково!
На гарнір — рекомендую овочевий салатик. А в особливих випадках — бокал якісного сухого вина.
Спробуйте також приготувати Куряче філе, фаршироване консервованими персиками або Курку на банці.
Будьмо! 🙂
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.