Словосполучення «качка з яблуками» завжди викликало у мене передчуття свята і… трохи мороки, бо, як і всі святкові страви, така, мені здавалося, вимагає часу і клопоту. Кілька разів до якихось подій я готувала качку з яблуками вже й не пам’ятаю за яким рецептом, поки не виявила, що запікання качки — це без зайвого клопоту і зовсім не дорого. Як не дивно, таке прозріння прийшло до мене в перші тижні війни, коли, переживаючи, а що їстиме мій пес, якщо магазини будуть пусті, я купила кілька качок в супермаркеті з позначкою «для бульйону» (гривень 60 за кг). Вдома, відкривши пакування однієї, я побачила невеличку і акуратну качку, яку одразу і вирішила запекти з яблуками на вечерю. Вона вийшла така смачна, що моїй собаці дісталися тільки кісточки, а качка запечена з яблуками урізноманітнювала наше меню пару місяців, бо я зробила добрий запас цієї продукції)
Одразу зазначу, що за цим рецептом можна запікати качку в рукаві, але в мене є спеціальна гусятниця для таких цілей, тому рукав мені ні до чого. Якщо запікання качки в духовці відбуватиметься в рукаві, відхилятися від даного рецепту не потрібно, просто кладете качку не в форму, а в рукав разом з яблуками. Можна для цього рецепту використати і фольгу.
Отже, для запікання качки нам знадобиться:
Качка має бути вимита, випотрошена і обпалена, якщо є потреба, — це зрозуміло.
Спочатку робимо маринад. Для цього поєднуємо всі інгредієнти, крім качки і яблук, звісно. Гарно перемішуємо і натираємо нашу качку зовні й зсередини. Залишаємо її в маринаді, як мінімум, на 12 годин, а якщо довше — то нічого страшного. В мене колись качка для запікання маринувалася 2 доби (я про неї просто забула). Ви не уявляєте, яка вона була м’яка і соковита!
Перед запіканням яблука миємо, забираємо насіння (але не шкірку), ріжемо на четвертинки і кладемо всередину качки і у форму (або в рукав, або у фольгу). Отвір — зашиваємо або скріплюємо зубочистками. Маринад додаємо до качки. Вона в ньому по суті буде варитися, але коли ми відкриємо кришку, або розірвемо рукав для запікання скоринки, він випарується.
Запікаємо качку в духовці приблизно 2 години при температурі 180-200 °C. Коли при проколюванні зубочисткою ви розумієте, що вона готова (м’яка і кров не сочиться), знімаєте кришку, або розриваєте рукав і запікаєте до золотистої скоринки.
Спробуйте також запекти курку на банці або філе індика в духовці. Це просто!
Подаємо разом з яблуками! Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.