Пастила – рецепт смачних домашніх “цукерок”

Про пастилу ви, мабуть, чули вже не раз, тож скажу лише одне: це смачні і корисні солодощі (наскільки може бути солодке корисним 🙂 ). А ще – гарний спосіб заготовок на зиму з врожаю ваших (або чужих) садів та городів. Цього року в нашій сім’ї хітом була ягідна пастила. І якщо полуниця вже відійшла, то малина і смородина ще є. Так само, як і вишні або сливи. Тож сьогодні пропоную рецепт пастили з ягід.

Пастила – рецепт смачних домашніх "цукерок"

Пастила – рецепт смачних домашніх “цукерок”

Пастила – рецепт приготування

Готуючи ягідну пастилу потрібно враховувати той факт, що в ягодах багато дрібних кісточок, вологи, а самої м᾽якоті – обмаль. Тому варто додавати до них щось «м᾽ясисте», переважно це яблука. Я для пастили яблука запікаю в духовці, бо ж так корисніше і значно ніжніший смак пастили, ніж із сирими.

Беремо кілограм ягід (наприклад малини), додаємо 0,5 кг печених яблук, перемелюємо у блендері – і все. Якщо виходить надто кисле, можна додати ложку меду або цукру.

Якщо я роблю пастилу з порічок або смородини, то пропускаю ягоди через м᾽ясорубку зі спеціальною насадкою для отримання соку з м᾽якоттю.

До порічок додаю банан – смак виходить відмінний і заміняє цукор. 

Для пастили беремо кілограм ягід (наприклад малини), додаємо 0,5 кг печених яблук, перемелюємо у блендері

Для пастили беремо кілограм ягід (наприклад малини), додаємо 0,5 кг печених яблук, перемелюємо у блендері

Після цього застеляємо деко силіконізованим пергаментом або силіконовим килимком і викладаємо на нього ягоди, розправляючи лопаткою. Товщина шару не повинна перевищувати 5 мм, але і не бути надто тонкою (хоча б 2 мм).

Потім ставимо в духовку на 60 градусів. У моєї є функція обдуву, тож я нею активно для цього випадку користуюся – ефект справжньої сушки для фруктів. Проте не забудьте відчинити дверцята духовки, аби виходила зайва волога.

Застеляємо деко силіконізованим пергаментом або силіконовим килимком і викладаємо на нього ягоди, розправляючи лопаткою

Застеляємо деко силіконізованим пергаментом або силіконовим килимком і викладаємо на нього ягоди, розправляючи лопаткою

Як сушити пастилу?

Сушу так само, як і цукати, в кілька етапів: посушилося кілька годин – захололо – знову посушилося. Таким чином можна контролювати від пересушування. Загалом сушиться приблизно 4-5 годин, залежно від товщини намазаного шару. Або ж після першого підсихання виношу на горище в спекотну погоду, прикривши зверху марлею від мух та сміття.

Які ягоди-фрукти використати для приготування пастили?

Тепер про сировину та варіанти смаків. Експериментуйте! Рецепт вище – то основа. А далі – ваша фантазія і можливості! Я от робила:

  • вишні з малиною (бо вони м’ясисті, а малина запашна);
  • абрикоси з грецькими горіхами (дуже круто);
  • порічки-яблуко-банан;
  • слива з кардамоном – смак оригінальний, на любителя;
  • аґрус-шовковиця-яблуко;
  • вишні з м’ятою (цікавий смак. До речі, спробуйте приготувати ще печиво з м’яти. Моя любов 🙂 .

Можна додавати корицю, ваніль, кардамон – раптом хто любить цей смак. Одним словом, ваша фантазія – основа успіху. Бо так реально вигадати те, що подобається вам, але ніхто ще цього не робив.

Сік, злитий із ягід, можна використати для приготування сиропу. Додати в нього цукру, закип’ятити і законсервувати.

Як зберігати домашню пастилу?

Мало не забула застерегти: недосушена пастила не може довго стояти в прохолодному приміщенні або з поганим провітрюванням, бо запліснявіє.

Я зберігаю пастилу нарізаною на смужки і скрученою в роли (перев'язуємо ниткою)

Я зберігаю пастилу нарізаною на смужки і скрученою в роли (перев’язуємо ниткою)

Зберігати нарізаною на смужки і скрученою в роли (перев’язуємо ниткою) або ж порізаною пластинками чи квадратиками в банках, як звичайну консервацію. Банки попередньо помити і просушити. Стерилізувати не потрібно.

Пастила – сезонні солодощі, а от сирні кекси можна випікати хоч щодня. Якщо не боїтеся набрати зайву вагу, звичайно 🙂

Смачного вам літа!

Людмила Юрченко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Tagged , , . Bookmark the permalink.