Запечена картопля в духовці

Запечена картопля в духовці за цим рецептом виходить настільки смачною, що її можна подати до столу не тільки як гарнір до м’яса, а й як самостійну гарячу страву. Я не люблю варену картоплю, якою традиційно обкладають страву з запеченою куркою, наприлад. Ви помітили, що найчастіше така картопелька залишається на святковому столі незатребуваною? Запечена картопля за цим рецептом начинена смаженою у вершковому маслі цибулею та ароматними приправами. Схожий рецепт печеної картоплі я зустрічала в кулінарних книгах під назвою картопля по-американськи. Словом, якщо до святкового столу ви вирішили запекти цілу курочку або індичку, то обов’язково доповніть страву такою картоплею, гості будуть вдячні!

Запечена картопля в духовці

Запечена картопля в духовці

Чистити бульби від шкірки не потрібно. По-перше, виходить красиво та апетитно, по-друге, науково доведено, що у шкірці багато корисних мікроелементів, які зберігаються при термічній обробці.

  • Час приготування: 50 хвилин;
  • Кількість порцій: 6.

Інгредієнти для запеченої картоплі

  • 6 великих картоплин;
  • 200 г ріпчастої цибулі;
  • 50 г вершкового масла;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 50 г тертого сиру;
  • сушений чебрець, сушена морква, паприка, перець, сіль.

Спосіб приготування печеної в духовці картоплі

Для цього рецепту запеченої картоплі слід спеціально підібрати картоплю. Вибираємо великі довгасті бульби без видимих ​​пошкоджень. Якщо готуєте певне число порцій, раджу додати кілька зайвих картоплин, хто зна що виявиться всередині?

Бульби ретельно миємо щіткою, шкірку з картоплі не знімаємо! Кладемо картоплю у глибоку каструлю, наливаємо окріп, варимо 20 хвилин.

З картоплини зрізаємо тонку скибочку, потім ложкою акуратно вишкрібаємо середину так, щоб залишалися стінки завтовшки близько сантиметра. Робимо «човники» з усіх картоплин.

Відварюємо картоплю та робимо «човники»

Відварюємо картоплю та робимо «човники»

Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо. У сковороду наливаємо столову ложку оливкової олії, додаємо вершкове масло, розтоплюємо. У розтоплене масло кидаємо нарізану цибулю, посипаємо дрібкою солі. Готуємо цибулю 10-12 хвилин на невеликому вогні, поки вона не стане карамельного кольору.

Середину картоплі рубаємо ножем дрібно, додаємо в сковорідку до цибулі — це основа нашої начинки запеченої картоплі.

Тепер приправляємо начинку — насипаємо сушений чебрець, 2-3 чайні ложки сушеної моркви, паприку, солимо за смаком, добре перемішуємо. Звичайно, спеції можуть бути іншими, обирайте на свій смак.

Робимо начинку

Робимо начинку

На деко з антипригарним покриттям (можна використати папір для запікання) наливаємо оливкову олію, кладемо картопляні човники. «Бруднимо» човники в маслі з усіх боків, щоб при запіканні вийшла хрустка скоринка.

Наповнюємо човники начинкою щільно, руками формуємо невелику гірочку.

Нагріваємо до 250 градусів духовку. Ставимо деко в нижню частину духовки. Запікаємо приблизно 30 хвилин до золотистого кольору. За 5-7 хвилин до готовності посипаємо тертим сиром.

Наповнюємо човники начинкою та запікаємо

Наповнюємо човники начинкою та запікаємо

До столу запечену картоплю подаємо гарячою. Цю страву їдять тільки гарячою! Смачного!

Печену картоплю подаємо гарячою

Печену картоплю подаємо гарячою

Є різні поєднання продуктів, які можуть урізноманітнити смак печеної картоплі — часник та кріп, часник та чебрець, цибуля та розмарин, солодка паприка та сир, словом, можна експериментувати до безкінечності!

Смачного!

Спробуйте також приготувати «Кальмари з картоплею – вечеря нашвидкуруч»

Олена Цинкевич,

Ботанічка.

Tagged , . Bookmark the permalink.