Запечена картопля в духовці

Запечена картопля в духовці за цим рецептом виходить настільки смачною, що її можна подати до столу не тільки як гарнір до м’яса, а й як самостійну гарячу страву. Я не люблю варену картоплю, якою традиційно обкладають страву з запеченою куркою, наприлад. Ви помітили, що найчастіше така картопелька залишається на святковому столі незатребуваною? Запечена картопля за цим рецептом начинена смаженою у вершковому маслі цибулею та ароматними приправами. Схожий рецепт печеної картоплі я зустрічала в кулінарних книгах під назвою картопля по-американськи. Словом, якщо до святкового столу ви вирішили запекти цілу курочку або індичку, то обов’язково доповніть страву такою картоплею, гості будуть вдячні!

pechena-v-duxovci-kartoplya-01-1024x682-1094949

Запечена картопля в духовці

Чистити бульби від шкірки не потрібно. По-перше, виходить красиво та апетитно, по-друге, науково доведено, що у шкірці багато корисних мікроелементів, які зберігаються при термічній обробці.

  • Час приготування: 50 хвилин;
  • Кількість порцій: 6.

Інгредієнти для запеченої картоплі

  • 6 великих картоплин;
  • 200 г ріпчастої цибулі;
  • 50 г вершкового масла;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 50 г тертого сиру;
  • сушений чебрець, сушена морква, паприка, перець, сіль.

Спосіб приготування печеної в духовці картоплі

Для цього рецепту запеченої картоплі слід спеціально підібрати картоплю. Вибираємо великі довгасті бульби без видимих ​​пошкоджень. Якщо готуєте певне число порцій, раджу додати кілька зайвих картоплин, хто зна що виявиться всередині?

Бульби ретельно миємо щіткою, шкірку з картоплі не знімаємо! Кладемо картоплю у глибоку каструлю, наливаємо окріп, варимо 20 хвилин.

З картоплини зрізаємо тонку скибочку, потім ложкою акуратно вишкрібаємо середину так, щоб залишалися стінки завтовшки близько сантиметра. Робимо «човники» з усіх картоплин.

pechena-v-duxovci-kartoplya-02-1024x682-3145494

Відварюємо картоплю та робимо «човники»

Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо. У сковороду наливаємо столову ложку оливкової олії, додаємо вершкове масло, розтоплюємо. У розтоплене масло кидаємо нарізану цибулю, посипаємо дрібкою солі. Готуємо цибулю 10-12 хвилин на невеликому вогні, поки вона не стане карамельного кольору.

Середину картоплі рубаємо ножем дрібно, додаємо в сковорідку до цибулі — це основа нашої начинки запеченої картоплі.

Тепер приправляємо начинку — насипаємо сушений чебрець, 2-3 чайні ложки сушеної моркви, паприку, солимо за смаком, добре перемішуємо. Звичайно, спеції можуть бути іншими, обирайте на свій смак.

pechena-v-duxovci-kartoplya-03-1024x682-7529028

Робимо начинку

На деко з антипригарним покриттям (можна використати папір для запікання) наливаємо оливкову олію, кладемо картопляні човники. «Бруднимо» човники в маслі з усіх боків, щоб при запіканні вийшла хрустка скоринка.

Наповнюємо човники начинкою щільно, руками формуємо невелику гірочку.

Нагріваємо до 250 градусів духовку. Ставимо деко в нижню частину духовки. Запікаємо приблизно 30 хвилин до золотистого кольору. За 5-7 хвилин до готовності посипаємо тертим сиром.

pechena-v-duxovci-kartoplya-05-1024x682-4252862

Наповнюємо човники начинкою та запікаємо

До столу запечену картоплю подаємо гарячою. Цю страву їдять тільки гарячою! Смачного!

pechena-v-duxovci-kartoplya-06-1024x682-9436708

Печену картоплю подаємо гарячою

Є різні поєднання продуктів, які можуть урізноманітнити смак печеної картоплі — часник та кріп, часник та чебрець, цибуля та розмарин, солодка паприка та сир, словом, можна експериментувати до безкінечності!

Смачного!

Спробуйте також приготувати «Кальмари з картоплею – вечеря нашвидкуруч»

Олена Цинкевич,

Ботанічка.