Рибні котлети в духовці я люблю, в першу чергу, за те, що їх не доводиться смажити, танцюючи пів години біля плити. А щоб не думати про себе, що я лінива, я думаю, що такі рибні котлети набагато корисніші за смажені. Правда, смажені котлети на сковорідці смачніші за ті, що готувалися в духовці. Ну бо як можна не любити оту золотисту жирненьку скоринку? Але недавно я відкрила для себе котлети з риби у духовці, рецепт яких перевершив всі мої сподівання. Вони майже такі само смачні, як і смажені. Як запекти рибні котлети так, щоб вони були соковитими та ніжними, розкажу в цій статті.
Сьогодні фарш з риби можна купити чи не в кожному супермаркеті або рибному магазині. Але якщо його нема, сміливо купуйте філе риби, хека, наприклад, або навіть і цілу заморожену рибу. Рибні котлети приготовані з риби, з якої ви самі зробили фарш, будуть точно смачніші ніж у випадку з купленим фаршем. Але повозитися доведеться довше. Спочатку відділити рибу від шкіри і кісток, а потім ще і перемолоти філе в м’ясорубці чи блендері. У мене сьогодні будуть рибні котлети з хека, фарш я використала готовий і зекономила собі купу часу.
До фаршу додаємо дрібно порізану цибулю (можна перемолоти в блендері разом з рибою або перекрутити в м’ясорубці), натертий на тертушці часник та порізану дрібненько зелень. Туди ж — яйце, плавлений сир потертий на тертушку і борошно. Солимо, перчимо, гарно перемішуємо фарш на рибні котлети руками.
Вмикаємо духовку на 180 градусів. Деко вистилаємо пергаментом. Останнім часом я часто натрапляю на неякісний папір для випікання — всі вироби, якщо цей папір не змастити олією, пристають до паперу і доводиться потім його віддирати, так би мовити, «з м’ясом». Тому, якщо ви не впевнені, що папір якісний, змастіть його олією, щоб котлети не пристали.
Ліпимо рибні котлети вологими руками, обвалюємо в борошні і викладаємо на деко. Зверху кожної котлетки кладемо невеликий шматочок вершкового масла. Тоді наші рибні котлети з хека в духовці матимуть золотисту скоринку і будуть більш соковитими, а значить — смачнішими.
Приготуйте також:
Випікаємо до золотистої скоринки — приблизно 30 хвилин.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.